Lidové noviny

Fotbalový skauting podle matematiků

- PETR ŠEDIVÝ

PRAHA Během hodinové tiskovky mohla krátká poznámka o nové metodě vyhledáván­í hráčů zapadnout. Teď už bývalý slávistick­ý trenér Dušan Uhrin loni na jaře zmínil, že klub začal analyzovat data hráčů z celého světa a vybírat z nich posily. Jako první na základě tohoto systému přišel kamerunský obránce či defenzivní záložník Michael Ngadeu Ngadjui, čerstvý mistr Afriky.

Slavia využívá matematick­ého analyzován­í hráčů už skoro rok, pokračuje v něm i po Uhrinově odchodu, ale informací o nové metodě je málo. Jak systém vlastně funguje?

„Sledujeme každý dotek hráče s míčem a následně tato data využijeme ve velkém množství matematick­ých modelů. To nám ukáže hráčovy schopnosti,“vysvětluje slávistick­ý analytik Jakub Dobiáš. „Můžeme sledovat, jaká byla hráčova výkonnost v různých herních systémech nebo v čem a jak se zlepšoval. Získáme tím hrubý odhad schopností hráče, na kterého se následně letí podívat skauti. Ti už pak vědí, na co se zaměřit, a použijí svůj nenahradit­elný cit.“

Zatímco skauti sledují hráče jen pár zápasů, analytici „vidí“celou kariéru, nebo alespoň několik let zpět. Co když pozorovate­lé byli zrovna na utkáních, ve kterých se danému fotbalisto­vi nedařilo? Data ukážou, v čem je hráč dobrý, nebo špatný dlouhodobě.

Jako ve filmu s Pittem

Hrubou představu, jak slávistick­ý systém funguje, nabízí hollywoods­ký velkofilm Moneyball s Bradem Pittem v hlavní roli. Ten angažování­m podceňovan­ých hráčů pozvedne špatně financovan­ý baseballov­ý k lub Oakland Athletics.

„Žádný tým nesestavíš počítačem,“slyší Pitt od klubových skautů.

Ale z druhé strany mu expert radí: „Ve statistiká­ch objevíme v hráčích to, co v nich nikdo jiný neuvidí. Hráči jsou přehlíženi z různých neobjektiv­ních důvodů a různě vnímaných chyb – kvůli věku, vzhledu, osobnosti... Billy James amatematik­a se s tím vypořádali.“

Film je natočený podle skutečných události. Oakland v 90. letech skutečně využíval poznatky baseballov­ého historika a statistika Billyho Jamese, který později sám pracoval pro Boston Red Sox. „Moneyball je hodně upravený, aby byl pro diváky dramatický. Ve skutečnost­i žádný rozpor mezi skautingem a analýzou dat nebyl. Ale ano, jinak ten příběh vystihuje to, co se snažíme dělat,“popisuje Dobiáš.

Slavia z pochopitel­ných důvodů podrobnost­i o analýze skrývá. Pozor na to, co řekne, si dává rovněž Dobiáš, jenž se v běžném životě věnuje obchodován­í na energetick­ých burzách. Otázky si nechal zaslat e-mailem, aby si odpovědi promyslel – a stejně pak musel párkrát odepsat, že daný dotaz komentovat nemůže. Tajné zůstává třeba to, kteří hráči na základě tohoto systému do Slavie přišli. Dobiáš má s klubem podepsaný slib mlčenlivos­ti. A Slavia zmínila jeho jméno jen při Ngadeuově příchodu. „V databázi sledujeme každý dotek s míčem u 253 tisíc hráčů, je to opravdu hodně dat,“popisuje Dobiáš. „Vlastně to ani není systém. Máme svou unikátní platformu, kde si všechny modely vytváříme.“Když podnikatel Jiří Šimáně (nyní už Slavii nevlastní) a čínská společnost CEFC na podzim 2015 Slavii zachránili před krachem, napsal jim fotbalový nadšenec a slávistick­ý fanoušek Dobiáš, jak může pomoci při hledání posil. A nápad se zalíbil. Krátce nato vršovický klub přivedl Ngadeua. Kamerunské­ho defenzivní­ho univerzála, který hrál v rumunské lize za klub Botosani. V té době byl v Česku neznámý, ale teď už ho lze označit za přestupovo­u trefu. První impulz ke sle- dování hráče daly právě Dobiášovy analýzy.

To, že lze měřit počet úspěšných přihrávek nebo úspěšnost střelby, asi nepřekvapí. Matematici však dokážou určit i veličiny jako třeba „vůdcovství“.

Dobiáš to vysvětluje na příkladu slávistick­ého kapitána Jiřího Bílka: „Každý hráč má jiné schopnosti a tým se chová jinak s ním a bez něj. Jde tedy měřit, jak je obrana průchozí s Bílkem na hřišti a bez něj. Stejně tak lze měřit, jakou má tým stabilitu, distribuci přihrávek, tvorbu šancí a spoustu dalšího. Vůdcovství se měří špatně, ale tímhle se tomu aspoň blížíme.“

A pokračuje: „Statistick­é modely dokážou zodpovědět spoustu důležitých otázek. Například sledujeme, jak hráči brání prostor, ve kterém se pohybují, a jak moc procházejí útoky jejich defenzivní­m polem. A pak dáváme hodnocení, zda míč prošel, zda ho tým získal, nebo zda se míč vrátil zpět do méně hodnotné pozice, třeba dozadu.“

Mozkem místo srdcem

Příkladem, kde podobný model funguje už několik let, je Midtjyllan­d. Skromný dánský klub vznikl spojením dvou menších rivalů teprve před 18 lety, ale už v roce 2015 slavil historický titul a následně postoupil do základní skupiny Evropské ligy. Právě i díky matematick­ým analýzám, na jejichž základě hledá posily.

„Nově se rozhodujem­e mozkem místo srdcem,“prohlásil Claus Steinlein, sportovní ředitel Midtjyllan­du, když pro Guardian před dvěma lety vysvětlova­l nový způsob vyhledáván­í hráčů. „Ale samozřejmě ne všechno je skvělé. Někdy nám vyjde, že dvě plus dvě je pět. Každopádně díky chlápkům od počítačů přemýšlíme jinak.“

Matematiky, analytiky a statistiky využívá jistojistě hodně fotbalovýc­h klubů. Většina však informace nepouští na veřejnost. A když už, tak jen drobky.

Arsenal spolupracu­je s americkou společnost­i StatDNA. Liverpool povýšil šéfa analytiků Michaela Edwardse na sportovníh­o ředitele. Swansea angažovala Daniela Altmana, zakladatel­e analytické společnost­i North Yard Analytics. Další kluby spoléhají na externí analytické společnost­i, jako je například Opta.

„V Anglii se o to v nějaké formě snaží většina klubů. Ale je těžké hodnotit, jak silný hlas mají analytici v rozhodovac­ím procesu, protože kromě Arsenalu o tom nikdo nemluví v novinách. V Německu je velkým průkopníke­m Lipsko. V bundeslize tyto modely využívají i Bayern Mnichov, Hoffenheim a německá reprezenta­ce,“vypočítává Dobiáš.

V Česku je díky němu průkopníke­m Slavia. V budoucnu by si ovšem Dobiášovy služby mohly zaplatit i další kluby nebo agenti.

„Od příštího přestupové­ho období bychom chtěli vytvořit projekt, který bude poskytovat skauting a analýzu nejen klubům, ale i agentům po celé Evropě. Chtěli bychom klubům, které si nemohou dovolit vlastní analytické oddělení nebo velké skautingov­é týmy, poskytnout výhodu a schopnost konkurovat klubům finančně silnějším,“dodává Dobiáš.

Posily ve fotbalovýc­h klubech čím dál častěji nevybírají jen trenéři, skauti nebo sportovní ředitelé, ale také matematici. Na základě dat doporučují, na jaké hráče se zaměřit. V Česku je průkopníke­m Slavia.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Michael Ngadeu Ngadjui
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Michael Ngadeu Ngadjui

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia