Lidové noviny

Jde o titul i možnou jistotu Ligy mistrů

Start jarní části fotbalové ligy

- JIŘÍ ČIHÁK VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Sedmnáctým kolem dnes začíná tuzemské fotbalové jaro. A podle všeho by mělo být zajímavějš­í než v minulých letech. V sázce je totiž hodně. Víc než dřív. Nejen titul, ale také vidina větší šance na Ligu mistrů a jistoty prémie 330 milionů korun.

Mistr ligy totiž letos může postoupit rovnou do základní skupiny. Stačí, aby si letošní vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy zajistili postup do Champions League i z domácích soutěží.

„My chceme hlavně získat titul, přímý postup do Ligy mistrů zatím není v našich rukách,“krotí euforii trenér po podzimu vedoucí Plzně Roman Pivarník.

Drahé posily z ciziny

Zmíněná lákadla přiměla největší české kluby během zimy výrazně utrácet.

„Někde jsem si přečetl, že kupujeme všechny, že už se hráči nevejdou do kabiny, že musí sedět snad i na chodbě. Příchody a odchody jsou ale absolutně vyvážené,“brání se kritice přehnaných nákupů za miliony čínských majitelů Martin Krob, generální ředitel Slavie, která byla v zimě na přestupové­m trhu nejaktivně­jší.

Vedení Plzně přivedlo do kádru obhájce prvenství zkušeného Andrease Ivanschitz­e, někdejšího

Čelo tabulky po 16. kole: 1. Plzeň 36 bodů (má zápas k dobru), 2. Slavia 35, 3. Sparta 32, 4. Zlín 31.

Program 17. kola: Dnes: 15.30 Teplice–Brno, Slovácko–Jablonec, 16.30 Slavia– Jihlava, 18.45 Plzeň–Příbram. Zítra: 14.00 Karviná – Mladá Boleslav, Hradec Králové – Dukla, 17.30 Sparta – Bohemians 1905. Pozítří: 17.00 Liberec–Zlín.

kapitána rakouské reprezenta­ce. Na západ Čech dorazil i slovinský bek Erik Janža, který podle serveru Transferma­rkt.com vyšel Viktorii na 20 milionů korun.

Posily v zahraničí našly také Slavie se Spartou.

Sešívaní vyztužili levou stranu obrany Norem Perem-Egilem Floem, který – stejně jako Ivanschitz – přišel po vypršení smlouvy zadarmo. Proto si slávisté mohli dovolit utrácet za další jména. O jednoho z nejlepších záložníků podzimu Jana Sýkoru se přetahoval­y všechny tři nejbohatší kluby, nakonec zamířil za 25 milionů do Edenu.

Levný nebyl ani chorvatský středopola­ř Marko Alvir, který si dokonce vyzkoušel angažmá v juniorce Atlétika Madrid. A další posily? Stanislav Tecl z Jablonce, Michael Lüftner z Teplic a exlibereck­ý brankář Přemysl Kovář.

Nejdražší transfer české zimy ale ohlásila konkurenčn­í Sparta. Za Bogdana Vatajelua poslala rumunské Universita­tee Craiova zhruba 30 milionů. Okolo třiadvacet­iletého zadáka kroužila také italská Fiorentina, zvolil však rudý letenský dres. „Sparta mě chtěla nej- víc a jako jediná se na mě přijela do Rumunska několikrát podívat.“

Trenérský štáb Sparty si hodně slibuje také od španělskéh­o kouzelníka Néstora Albiacha, kterého vykoupila z Dukly.

Plzeň, Slavia a Sparta jsou před jarem fotbalové ligy hlavními adepty na zisk titulu. Nový mistr navíc může za příznivých okolností postoupit přímo do pohádkovým­i miliony zasypané Ligy mistrů.

Dočkala lákala Čína, ale zůstal

Dalšího exkluzivní­ho fotbalistu se Letenským naopak povedlo udržet – Bořek Dočkal obdržel lukrativní nabídku z Číny a nad nabízeným ročním platem ve výši sedmdesáti milionů korun přemýšlel. Ani Sparta by nepřišla zkrátka, jednalo by se o třetí nejdražší přestup z české ligy. „Rozhodli jsme se ale upřednostn­it sportovní hledisko před ekonomický­m profitem,“vysvětlil generální ředitel Adam Kotalík.

Bude to však nejúspěšně­jšímu klubu tuzemské historie stačit? „Nesmíme ztratit skoro žádné body, musíme být takřka stoprocent­ní,“uvědomuje si sparťanský kouč Tomáš Požár. Letná titul už tři roky neviděla a na jaře bude kromě Plzně nahánět i druhou Slavii.

Ta prohlašuje, že hlavním cílem je zisk trofeje a je jedno jaké. Zrak ale samozřejmě upíná k té nejcennějš­í. „Experti tvrdí, že Sparta a Plzeň mají silnější kádr a větší zkušenosti, ale my do jara vstupujeme v dobré náladě. Věřím, že k překvapení může dojít. Amůže to býtmimořád­né překvapení,“tuší předseda představen­stva Jaroslav Tvrdík.

„My máme respekt z obou pražských S, ale jsme připravení zodpovědně,“reaguje generální manažer Plzně Adolf Šádek. Viktoria jde do jarní fáze ve známé pozici. Všechny čtyři své dosavadní mistrovské poháry získala, když tabulku v zimní pauze vedla. „Chceme titul znovu obhájit,“vyhlašuje Šádek.

České fotbalové jaro bude rozhodně stát za to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia