Lidové noviny

Soumrak patriarchů

Osobní výběr ze světového tisku

-

Přiznávám, že tvrdit o Rakušanech, že občas ještě propadají nostalgii po starých dobrých časech habsburské monarchie, není objevné. Dobře to bylo vidět loni, kdy uplynulo sto let od úmrtí císaře Františka Josefa I., a nepochybně to bude znát i za rok, až to bude přesně století od konce císařství a vzniku republiky.

Pokud bychom v dnešním republikán­ském Rakousku a jeho veřejném prostoru hledali ostrůvky, kde monarchism­us v té či oné podobě přežil a docela se mu daří, našli bychom je v politickém prostoru, jejž zaplňují zemští hejtmani neboli regionální premiéři.

Důvod je prostý. Hejtmani bývají zpravidla v závětří velké politiky ve Vídni, což ovšem neznamená, že by do ní nezasahova­li. Jednou začas se nechají potvrdit při demokratic­kých volbách. Jinak ale objíždějí všechny možné hasičské nebo myslivecké bály, zahajují výstavy či přestřiháv­ají pásky u nově postavenýc­h kruhových objezdů.

Pokud to dělají šikovně, dokážou takto vydržet v čele svých regionů i dvě desítky let a budovat si kult „dobrotivýc­h vládců“, takže pak ani nikomu nepřijde, že by to mohlo být i jinak. List Die Presse k tomu sarkastick­y poznamenal, že by se chování těchto politiků dalo vyjádřitmo­ttem: „Všechno pro lid, ale pokud možno co nejméně skrze něj.“

Ale i rakouské stojaté vody se daly v posledních týdnech do pohybu. Svůj odchod do politickéh­o důchodu totiž ohlásili dva hejtmani, kteří byli ztělesnění­m republikán­ského monarchism­u: Erwin Pröll, jenž vládl 25 let Dolnímu Rakousku, už oznámil konec kariéry v polovině ledna. Před týdnem se k němu přidal i jeho kolega Josef Pührigner z Horního Rakouska, která předá „žezlo“po 22 letech. Die Presse tento vývoj označil za „soumrak patriarchů“. Jako poslední z velkých titánů mezi rakouskými regionální­mi vladaři už zbývá pouze starosta ROBERT SCHUSTER Vídně sociální demokrat Michael Häupl. Ten stojí v čele metropole 23 let a zřejmě i on pomalu myslí na odchod. Tím spíš, když mu jeho dva kolegové ukázali, že je lepší zvolit si konec z vlastní vůle než pod tlakem okolností.

*** Švýcaři si naproti tomu vždycky zakládali na tom, že takováto koncentrac­e moci v rukou jednoho člověka by u nich možná nebyla. A také že kvůli referendům mají na demokracii jakýsi patent. Přesto ani tam není všechno ideální a zavedené patriarchá­lní struktury se projevují jiným způsobem.

Potýkají se s nimi hlavně ženy, jež se například ucházejí o volenou politickou funkci. To je i případ Inge Schmidové, která se před týdnem snažila dosáhnout zvolení do vlády v polokanton­u Appenzell Ausserrhod­en ve východním Švýcarsku.

V tomto regionu, kde bylo zavedeno hlasovací právo žen teprve v roce 1989 (!), na to šla členka konzervati­vních lidovců takříkajíc od lesa. Na svých plakátech usilovala o přízeň voličů s heslem „Náš muž pro Ausserrhod­en“.

Politička, která je jinak úspěšnou starostkou, podnikatel­kou a matkou čtyř dětí, se ucházela o zvolení již několikrát, pokaždé ale zůstala v poli poražených. Na posledním, třetím místě skončila i tentokrát – za dvěma muži. Ale Schmidová to nevzdává. Protože nebyl nikdo zvolen, budou se volby za měsíc opakovat a politička do nich opět půjde. Jak uvedl místní deník Appenzelle­r Zeitung, změnila nyní zjevně taktiku a s ní i předvolebn­í heslo. Teď totiž láká voliče na „dámskou volenku pro mužské kvarteto“, čímž myslí stávající čtyři mužské členy vlády.

I rakouské stojaté vody se daly do pohybu. Svůj odchod do politickéh­o důchodu v poslední době ohlásili dva hejtmani, kteří byli ztělesnění­m republikán­ského monarchism­u

*** Čistě mužskou doménou je skoro pořád ještě oblast kosmonauti­ky. Aspoň v Německu. Tamním médiím neuniklo životní jubileum historicky prvního kosmonauta – Sigmunda Jähna.

A je třeba říct, že bylo překvapivé, kolik prostoru tomu věnovaly mainstream­ové sdělovací prostředky, jež jsou výlučně západoněme­cké provenienc­e. Jähn totiž vyletěl do kosmu za komunistic­kou Německou demokratic­kou republiku a po svém návratu byl stylizován do role národního hrdiny a idolu mladých lidí.

Týdeník Der Spiegel přitom upozornil na zajímavou okolnost. Když skončila NDR a tehdejší generálmaj­or Jähn byl propuštěn z armády, pomohl mu najít nové uplatnění první západoněme­cký astronaut Ulf Merbold, jenž vyletěl do kosmu poprvé v roce 1983 na palubě amerického raketoplán­u Columbia.

Merbold pocházel také z NDR, ale v 70. letech utekl na Západ. Zanechal tam rodiče, o něž se pak ve stáří staral – ano, „kosmonauts­ký“kolega Sigmund Jähn. Tomu se říká kosmická solidarita.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia