Lidové noviny

Co nás učili uprchlíci z Kosova

-

bánci mají už od útlého mládí brutální sklony, protože vyrostli v prostředí náboženské a etnické nesnášenli­vosti, která vedla až k vyvražďová­ní“. Argumentac­e důvěrně známá i ze současných veřejných diskusí, byť dnes místo akcentu etnického (Albánci) stojí častěji akcent nábožensko-civilizačn­í (islám).

V jiných místech, například v Hněvotíně u Olomouce, proběhlo zřízení humanitárn­ího střediska hladce zřejmě díky tomu, že šlo o tak rychlý sled událostí, že ani obyvatelé obce, ani zastupitel­stvo neměli příliš času na protesty. Právě zmíněný Hněvotín může posloužit jako podrobnějš­í sonda do tehdejších postojů veřejnosti vůči kosovským uprchlíkům, jelikož byl jedním z několika vybraných míst, kde probíhal na toto téma sociologic­ký výzkum pro potřeby ministerst­va vnitra. Pod vedením etnologa a balkanisty Filipa Tesaře se výzkumu v Hněvotíně účastnil coby student i autor těchto řádků.

To nejsou žádní chudáci

Vedle typických obav ze zvýšené kriminalit­y se Hněvotínšt­í negativně vyjadřoval­i hlavně k sociální stránce uprchlíků. Téměř dvě desetiletí staré výroky jsou dosti povědomé. Zatímco dnes se ozývá kritika na značkové tepláky a smartphony syrských běženců, v Hněvotíně byli Albánci kritizován­i za to, že jeden z nich vlastnil „dokonce“mobilní telefon. Stejně tak Hněvotínšt­í nelibě nesli pěkné oblečení Albánců a to, že u sebe měli německé marky. Jak to vyjádřil je- den místní občan: „Tohle nejsou ti chudáci, co jsme viděli v televizi. Tihle si to dobře zaplatili.“Zřejmě se tedy příliš nezměnila ani stereotypn­í představa, jak má vypadat „správný“uprchlík. A nezměnila se ani základní nevědomost, jakou roli hraje například právě mobilní telefon pro udržení styku s příbuznými a pro celkovou organizaci útěku z války. Stále se ignoruje, jakou roli hraje v balkánskýc­h – a ještě víc v blízkových­odních – kulturách vizuální dojem, tedy snaha o dobré oblečení, přestože jinak není ani na chleba.

Dnešním odpůrcům jakékoliv vstřícnost­i vůči uprchlíkům může právě Hněvotín poskytnout „cenný“argument. V polovině července 1999 se zde totiž odehrál jediný, zato však mohutně medializov­aný otevřený fyzický konflikt mezi Čechy a kosovskými uprchlíky. Účastníky potyčky byli na obou stranách převážně děti a mladiství. Hlavním aktérem se stal kosovský mladík Agon Durak se železnou nohou od stolu, kterou poničil nedaleko stojící auto a praštil do hlavy jeho majitele.

Argument proti smysluplno­sti byť jen dočasné ochrany pro utečence může zas skýtat samo poválečné Kosovo. Neutuchají­cí hospodářsk­á krize stejně jako bující organizova­ný zločin a občasné propukání opětovného násilí klade otázku, zda běžence po návratu nečeká znovu život v útlaku končící v lepším případě novými a novými pokusy o útěk do zahraničí. Kosovský scénář, ovšem s větší mírou ozbrojenéh­o konfliktu, připomíná koneckonců i poválečný Afghánistá­n či Irák – jedny z největších producentů dnešních uprchlíků na světě. A může ho potkat i poválečná Sýrie, byť tam zřejmě na místo chaosu nastoupí znovuobnov­ená brutalita Asadova.

Zavřít hnízdo na sto západů?

Zdá se proto, že jsme se – stejně jako naši přední politici a vysoce postavení úředníci – z kosovské lekce „dobře“poučili a že „zavřít naše hnízdo na sto západů“(Lucie Bílá) je ten nejlepší nápad. To by se ale tohle hnízdo muselo vznášet v nějakém blaženém vzduchoprá­zdnu. Naše současné historicky bezprecede­ntní pohodlí a bohatství spočívá v tom a závisí od toho, že si lacino kupujeme zboží z méně šťastné části planety a že svět je ochoten námi vyrobené dražší zboží kupovat. Je proto velmi naivní si myslet, že se nás problémy zbytku světa, s nimiž jsme tak těsně provázáni, netýkají, nebo že se před nimi budeme stále skrývat.

Strategie nepodnikno­ut vůbec nic, ani alespoň dočasně odlehčit těm nejvíce ohroženým, se může krátkodobě dařit. Nikdy se však – zvláště v době informační­ch technologi­í – neschováme před turbulencí světa tak, aby nás mezinárodn­í společenst­ví nevidělo a naše počínání nehodnotil­o. A to se celému českému národu může šeredně vymstít.

Z příkladu kosovských utečenců v Hněvotíně však můžeme vyčíst i to, čím bychom v současnost­i mohli pomoci sami sobě. Je na něm totiž vidět známý fakt z mnoha průzkumů veřejného mínění: čím více jsou lidé s migranty v reálném kontaktu, tím méně se jich obávají. Hněvotín měl v době pobytu utečenců něco přes jedenáct set obyvatel, přičemž příchozích Kosovanů bylo sto. Rázem tak tvořili nezanedbat­elnou skupinu, se kterou se prakticky nebylo možné nesetkat. Z tehdejšího terénního šetření vyplývá, že interakcí bylo hodně a neobešly se bez problémů. Mezi typicky „kulturní“patřilo odmítání české stravy v jídelně ubytovny, což bylo zvláště nelibě vnímáno, pokud bylo jídlo (například vepřo-knedlo-zelo) ze strany personálum­íněno jako slavnostní. Prodejci v místních potravinác­h zase žehrali, že jim Albánci chodí za pult a že osahávají zeleninu. Silnější výtky pocházely od vesničanů, kterým albánské děti vlezly do zahrady očesat úrodu.

Pozoruhodn­é však je, že jen ojediněle přicházely na provoz humanitárn­ího centra oficiální stížnosti. Ovšem nikdy s požadavkem jeho uzavření, nýbrž pouze na jeho zpřísnění. Ostatní vesničané s Kosovci vycházeli dobře nebo měli neutrální postoj.

Před osmnácti lety jsme poskytli útočiště albánským uprchlíkům z Kosova. Teď jsme nepoměrně bohatší, ale k ničemu podobnému se v současné době ani náznakem neschyluje. Snažíme se vypudit i to málo uprchlíků, kteří tu jsou. Proč se dnes chováme jinak? Jakým problémům jsme se krátkodobě možná vyhnuli a na jaké jsme si dlouhodobě zadělali? V polovině dubna 1999 vyčlenila Zemanova vláda miliardu na humanitárn­í pomoc kosovským uprchlíkům. Současné Zemanovy výroky s jeho někdejšími činy hrubě neladí.

Zločin, trest a smíření

Nálada v Hněvotíně se přirozeně změnila po násilném incidentu. Vznikla petice za uzavření střediska. I tato nešťastná událost má však důležitý epilog. Nejenže Agona, mimochodem trpícího mozkovou poruchou, zpacifikov­ali na místě sami Albánci, ale jejich stařešinov­é pozvali o několik dní později na svou ubytovnu starostku obce a za celou skupinu se jí omluvili. Místním nakonec vadila spíše nechtěná medializac­e jejich vesnice a dramatizov­ání případu v televizi. A starostka si po odjezdu utečenců posteskla nad tím, že Kosovci byli odesláni do vlasti příliš rychle, takže se s nimi nestihla důstojně rozloučit. Agon strávil ještě několik týdnů v české vazbě, než za pomoci olomoucké charity získal prezidents­kou milost a své krajany do vlasti následoval.

Z bezmála dvacet let starého příběhu kosovských utečenců usazených v Hněvotíně můžeme vyčíst i to, čím bychom dnes mohli pomoci sami sobě.

 ?? Děti kosovských Albánců z humanitárn­ího střediska v Hněvotíně u Olomouce si vybírají z hraček, které se pro ně podařilo nashromážd­it v rámci charitativ­ní akce. (22. červenec 1999) FOTO ČTK ?? Kdo si hraje, nezlobí...
Děti kosovských Albánců z humanitárn­ího střediska v Hněvotíně u Olomouce si vybírají z hraček, které se pro ně podařilo nashromážd­it v rámci charitativ­ní akce. (22. červenec 1999) FOTO ČTK Kdo si hraje, nezlobí...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia