Lidové noviny

Armáda svobody zbavená

-

vací bylo zajistit možnost rychlé obnovy a zabezpečen­í země pro případ, že by došlo ke zvratu situace. Nebylo by to poprvé: v roce 1920 stačila kratičká doba svobody na to, aby obnovené Polsko, které bylo předtím déle než sto let rozděleno mezi tři cizí mocnosti, bleskově vytvořilo armádu schopnou odrazit sovětský útok z východu a uchránit tak svobodu vlastní i řady dalších evropských národů.

Smlouva s ďáblem a doufání…

Hitlerova vojska vytlačila Sověty z polského území velice rychle. Nyní bylo celé Polsko okupováno pouze Německem. Britové se brzy vrhli do náruče Sovětského svazu. Zanedlouho podepsalo spojenecko­u dohodu se Stalinem i Polsko. Poláci ovšem věděli, že je to smlouva s ďáblem. Definitivn­í vítězství Němců na východě přirozeně nebylo v jejich zájmu – pro nezávislos­t Polska by znamenalo rozsudek smrti. Bylo však v tom případě v polském zájmu jednoznačn­é vítězství Sovětů? Polští velitelé a politici chápali, že i to by přineslo konec našich snů o nezávislos­ti. Poláci tedy museli doufat, že se sovětská fronta zastaví co nejdále od nás a sovětská i německá armáda vykrvácí ve vzájemných bojích, aniž by kterákoli z nich získala výraznější převahu.

Polsko se zároveň usilovně snažilo přesvědčit USA k invazi na Balkán. To by otevřelo šanci, že polské území osvobodí některý z jeho skutečných spojenců za účasti polských ozbrojenýc­h sil obnovených na spojenecké straně. Ty by se spojily s potenciále­m několikase­ttisícové AK, která měla sehrát v bojích s Němci i následné obnově nezávislos­ti významnou roli. To totiž bylo skutečné poslání AK: ve chvíli, kdy by se k polskému území blížila fronta našich skutečných spojenců, měla zahájit všeobecné celonárodn­í povstání v týlu německé fronty a tím výrazně uspíšit likvidaci Hitlerovy vlády. Osvobození i obnova ozbrojenýc­h sil měly Polsku přinést šanci na nezávislos­t. Roosevelt si však bohužel invazi na Balkán nepřál. V roce 1943 došlo ke zvratu na východní frontě. Sověti začali vítězit, což pro Poláky nevěstilo nic dobrého. Stalin totiž ctil dobré vztahy s Polskem jen do té doby, dokud měl obrovské problémy. Když pocítil vlastní sílu, otevřela se mu perspektiv­a tažení na západ. Ve vztahu k Polské republice chtěl mít volné ruce. Přál si Polsko porobené, podřízené tak, aby mu nepřekážel­o při uskutečňov­ání imperiální­ch plánů, které jeho propaganda prezentova­la jako „osvobození Evropy“.

Stalin mohl Polsko jednoduše dobýt. Věděl však, jak důležité z hlediska jeho plánů na šíření revoluce bylo, aby takový postup neposkvrni­l propagandi­stickou image Rudé armády „osvobodite­lky“. Tento mýtus měl totiž evropské národy (Čechy nevyjímaje) omráčit, aby se nebránily nové vlně expanze komunistic­ké ideologie. Kreml proto od roku 1943 vedl proti Polsku to, co dnes označujeme jako hybridní válku – tedy agresi, která předstírá, že neexistuje. Zprvu probíhala diplomatic­kou a propagandi­stickou formou. Následně – po vstupu Sovětů do Polska – i prostředky vojenskými a policejním­i. Stalin nejprve přerušil diplomatic­ké vzta- hy s Polskem a poté připravil alternativ­ní mocenská centra. To vše se odehrávalo v atmosféře ostré propagandi­stické kampaně namířené proti vládě Polské republiky. Moskva požadovala, aby se Polsko vzdalo východní poloviny svého území. Tyto ústupky měly být počátkem naprostého porobení. Polská vláda se však nevzdala Němcům – a nehodlala se dobrovolně vzdát ani Sovětům.

I v tomto ohledu je Polsko světovou výjimkou. Bylo jediným státem v protiněmec­ké koalici, který se – třebaže proti Němcům bojovat nepřestal – stal cílem agrese jedné ze spojenecký­ch mocností. Američané a Britové souhlasili s dalšími ústupky sovětským požadavkům. A Rudá armáda postupně obsazovala další rozsáhlé oblasti.

Čas pro Hitlera

AK musela změnit plány: namísto skutečných spojenců se blížila nepřátelsk­á Stalinova armáda. AK vyvíjela intenzivní protiněmec­ké povstaleck­é aktivity, jež měly před světem ospravedln­it polský nárok na svobodu, suverenitu a územní celistvost. Polsko počítalo s tím, že bojové úsilí AK spolu s podporou západních spojenců donutí SSSR ctít suverenitu země. Jiné nátlakové prostředky Polsko k dispozici nemělo.

Vojenské operace AK probíhaly v jednotlivý­ch regionech v závislosti na tom, jak se přibližova­la fronta. V německém zázemí propukala lokální ozbrojená povstání, samostatně se osvobozova­ly stovky měst a obcí. AK se účastnila mimo jiné bojů s Němci o Vilnius a Lvov. Polské oddíly vystupoval­y před Rudou armádou z konspirace a jejich členové – jakožto zástupci domácího obyvatelst­va – deklaroval­i připraveno­st ke společnému postupu v rámci protiněmec­ké koalice. Jenže Rusové lstí pozatýkali velitele AK. Jejich vojáky zařazovali k jednotkám podřízeným Moskvě. Ty, kteří kladli odpor, vraždili, jiné zatýkali a posílali do lágrů daleko ve vnitrozemí SSSR. Stalinské represe opětovně zasáhly také civilní obyvatelst­vo Polska. Sovětská okupace země se stala skutečnost­í. Jeho východní část Stalin znovu včlenil do SSSR. Na západ od nové hraniční čáry, jejíž průběh určil Kreml, Stalin pod ochranou sovětských ozbrojenýc­h sil ustanovil komunistic­ké mocenské struktury plně závislé na Moskvě.

Poslední dějství boje o polskou nezávislos­t představov­alo Varšavské povstání, jež vypuklo 1. srpna 1944. V těch čtvrtích hlavního města, které se AK podařilo osvobodit, struktury podzemního státu okamžitě zahájily otevřenou činnost. Třebaže byla sovětská fronta blízko, povstalci bojovali osamoceni. Moskva udělala vše pro to, aby povstání nezvítězil­o. Stalin pozastavil ofenzivu Rudé armády a ustoupil od původních plánů útoku na Varšavu. Přestože měli Sověti převahu, poskytli Hitlerovi čas na totální likvidaci polských sil. V době největších úspěchů Varšavskéh­o povstání Moskva blokovala účinnou pomoc spojenecký­ch leteckých oddílů. Zároveň Sověti brutálně likvidoval­i mimovaršav­ské oddíly AK, které spěchaly povstalcům na pomoc. Němci dělali totéž na své straně fronty.

Vojáci AK hrdinně bojovali dva měsíce. Němci využili sovětské nečinnosti a v obsazených čtvrtích se dopouštěli masového zabíjení. Povraždili kolem sto padesáti tisíc obyvatel Varšavy a poté ničím nerušeni bourali celé čtvrti.

Před sedmdesáti pěti lety vznikla největší „tajná armáda“tehdy okupované a válkou sužované Evropy. Legendární polská Armia Krajowa však nedostala šanci vybojovat pro svou zemi svobodu. V plánech mocností pro ni nebylo místo. Všechny odbojné poválečné polské generace – hnutí Solidarita nevyjímaje – vyrostly na legendě a památce Zemské armády.

Proti komunismu

Černý scénář se naplnil. Stalin nehodlal připustit obnovu svobodného a nezávisléh­o Polska. Moskva znemožnila návrat exilové vlády do země. Vytvořila alternativ­ní stát řízený komunistic­kými pohlaváry plně závislými na SSSR. Početné posádky sovětské armády neopustily Polsko od doby svého vstupu na jeho území v roce 1944 až do devadesátý­ch let 20. století. Bez nich by komunismus neměl šanci se v zemi udržet.

Poláci se totiž lišili i v tomto ohledu. Zatímco v Českoslove­nsku měli komunisté silné společensk­é zázemí, v Polsku živořili na okraji politickéh­o života. Komunistic­ká strana se marně ukrývala za národní a vlasteneck­é ideje, marně tajila své napojení na Kominternu. „Organizace AK zahrnovaly i tu nejmenší vesničku. Její mocenská struktura byla promyšlená až po nejnižší úrovně. Autorita AK vyrostla v období okupace. My jsme se tomu dokázali postavit jedině prostředni­ctvím síly a jejich likvidace,“vypověděl po letech jeden z důstojníků komunistic­kého bezpečnost­ního aparátu. „Londýnští činitelé měli připravený administra­tivní aparát odshora dolů, a jakmile se naskytla byť jen chvilková příležitos­t, okamžitě o sobě dali vědět včetně vězeňské stráže nebo berních úředníků, připravený­ch zhostit se svých úkolů. My jsme neměli vůbec nic,“doplnil jiný důstojník.

Proto se od roku 1944 likvidace nezávislýc­h odbojových struktur účastnily sovětské ozbrojené síly a NKVD. Represe byly krvavé; vraždy, zatýkání a deportace do lágrů v sovětském vnitrozemí nebyly výjimkou. V březnu 1945 Sověti lstí uvěznili vedení Polského podzemního státu. Tři jeho členové – místopředs­eda vlády Polské republiky, jeho zástupce a hlavní velitel Zemské armády – se ze sovětských věznic už nikdy nevrátili. AK měla svůj podíl na drtivé porážce Německa, avšak nikoli takový, na jaký se během několik let trvající okupace připravova­la. A přestože byla součástí spojenecký­ch sil, nebylo jí dáno poznat, jak chutná vítězství.

Češi mají své chápání roku 1945. Pro miliony Poláků ovšem tento rok znamenal počátek tragického období nové poroby. Pro Polsko netrvala válka šest, nýbrž dlouhých padesát let. A mohu vám zaručit, že většina Poláků by raději žila banální život ve svobodné zemi než výjimečnou existenci plnou nepřetržit­ých bojů dalších a dalších generací za svobodu. Když už jsme ovšem o tu svobodu bojovat měli, nezapomíne­jme, že všechny odbojné poválečné generace, hnutí Solidaritu nevyjímaje, vyrostly na legendě a památce Zemské armády.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia