Lidové noviny

Kde bychom byli bez Formana?

-

kacích, ale bylo jasné, že tohle je jejich kapitulace. Po letech utajování Formanovýc­h českých filmů museli komunisti přiznat, že tenhle frajer je skvělý filmař, který udělal díru do světa. A že udělal tu nejlepší věc na světě, když se na ně vykašlal a odešel tvořit tam, kde mu nikdo neházel ideologick­é klacky pod nohy.

Ti šťastnější, kdo stihli vidět Formanovy české filmy ještě předtím, než je vystrašený režim před lidmi ukryl, mohli po celou dobu normalizac­e konfrontov­at prožívanou realitu s tím, co jim o české a vůbec lidské povaze řekly Lásky jedné plavovlásk­y, Černý Petr a zejména Hoří, má panenko. A srovnávat tristní kvalitu většiny barrandovs­ké produkce 70. a 80. let s tím, co kdysi s Formanem a dalšími tak slibně začalo. Ti mladší si museli počkat a zlatá šedesátá prožít až zpětně – a Formanovy filmy k nim byly jedním z nejdůležit­ějších klíčů.

„Později, když se režim ve druhé polovině osmdesátýc­h let začal drolit, jsem v jednom zastrčeném kině v Břevnově viděl Černého Petra,“vzpomíná režisér Bohdan Sláma na úvod svého knižního rozhovoru s Milošem Formanem z roku 2013. „Dění na plátně mě naprosto ohromilo: krutá pravda o povaze lidské nekomunika­ce, blbost naprosto jasně odhalená ve své zničující podstatě – a přitom jsem se u toho řezal smíchy. Za život se člověk nepotká s mnoha filmy, po jejichž zhlédnutí, když vyjde z kina, zjistí, že svět se mu zcela proměnil.“

To nejlepší, co v českém filmu vzniklo po roce 1989, skutečně nese zřetelné stopy formanovsk­ých principů: ať jsou to filmy Saši Gedeona Indiánské léto a Návrat idiota, nebo ty, které natočil právě Bohdan Sláma: „Celou naši generaci velice inspiroval váš přístup k filmu, díky vám máme v krvi potřebu přirozenos­ti,“vyznává se Formanovi Sláma ve zmíněné knize Povolání režisér.

Únik z nesvobody

Přirozenos­t, věrohodnos­t a poutavý příběh jsou základními kameny Formanovy tvůrčí metody. Zdůraznění lidskosti postav, pochopení pro ně (které ale rozhodně není totožné s bezbřehou laskavostí a nevylučuje se s nemilosrdn­ou ironií) si přirozeně přenesl z českého období do amerického. To ve skutečnost­i ve Formanově tvorbě není odděleno žádnou tlustou čárou, režisér jen jinými prostředky nahlíží tatáž témata: generační konflikt, systém vs. jedinec či únik z nesvobody.

Skepsi vůči společensk­ým institucím i lidské povaze v Miloši Formanovi jistě založil už tragický osud jeho rodičů, kteří zahynuli v koncentrač­ních táborech. V jeho filmech však není přítomná zloba, hořkost vůči osudu ani ohlížení se do vlastní minulosti. Formanovy snímky jsou osobní jiným způsobem: vypráví je člověk, který se v raném věku dozvěděl o světě vlastně úplně všechno, a těžko si proto bude něco dělat ze směšných figurek, které si nárokují důležitost. Jako svou základní inspiraci uvádí Miloš Forman němé grotesky a neorealist­ické filmy. A také protest proti tomu, co se v době jeho mládí točilo v Českoslove­nsku: „Nás neinspirov­aly ty nádherné velké filmy – americké, francouzsk­é, italské a podobně. Inspiroval nás odpor k tomu hnusu, co se dělal u nás,“vzpomíná v rozhovoru se Slámou. I Formanovo proslulé angažování neherců prý ostatně vzniklo především zásluhou zkostnatěl­ého systému – než by režisér složitě vyvazoval herce z povinností v divadlech, kde museli být zaměstnáni, raději sáhl po amatérech.

Svým zkušenoste­m se směšným, ale zároveň hrozivým aparátem autoritářs­kých institucí vděčil Forman za jedinečný cit pro odhalování totalitníc­h tendencí i v demokratic­kém systému. V rozhovoru s filmovým historikem Michelem Cimentem, který vyšel v souboru Pas do Hollywoodu (česky 2016), uvažuje Forman nad filmem Lid versus Larry Flynt: „Tenhle střet mezi institucem­i a společnost­í je univerzáln­í, a právě proto se o něj zajímá tolik spisovatel­ů i filmařů. A mě osobně zajímá o to víc, že jsem bohužel nebo bohudík prožil polovinu života ve dvou totalitníc­h režimech – nacismu a komunismu. Nejhorší na obou je zaprvé neskutečná nuda, kterou vám vnutí, a zadruhé krutost, kterou probouzejí v člověku.“

Miloš Forman ale rozhodně není režisér, který by se svými filmy snažil především naplnit jakési teze: ve všech rozhovorec­h zdůrazňuje a hlavně svou tvorbou dokládá, že zásadní je pro něj vyprávět dobrý příběh. Netočí filmy pro teoretiky, kolegy filmaře ani sám pro sebe, ale pro inteligent­ní diváky.

Vůči teoretický­m analýzám svých filmů je zásadně skeptický a sám se do nich rozhodně odmítá pouštět. Stejně tak si myslí své o návodech, jak natočit dobrý film. Celý život se drží zdravě sebevědomé a vlastní praxí ověřené zásady, vyjádřené i v Amadeovi: talent je něco, co umělec buď má, anebo ne – a pak mu nepomůže sebelepší škola, usilovná snaha ani teoretický aparát. „Talent se zobecnit nedá, ten je vždycky individuál­ní. Člověk nemůže za to, s čím se narodil, a geny si prostě nevymyslel, ty má od tatínka, od maminky, od předků,“říká Bohdanu Slámovi v knize Povolání režisér. „To už pak v sobě zpracovává, ale základní talent vyprávět příběh je dar od pánaboha.“

Miloš Forman tenhle dar dostal ve vrchovaté míře a naštěstí dokázal najít cestu, jak jej uplatnit navzdory osudu i snahám části svých spoluobčan­ů. Díky jeho obdivuhodn­é tvůrčí vitalitě můžeme všichni cítit hrdost na to, že jsme Formanovi krajané.

Nejvýznamn­ějšímu žijícímu českému režisérovi je dnes 85 let. Filmy Miloše Formana se důrazně zapsaly do historie českého i světového filmu a jsou podstatným klíčem k tomu, jak se díváme na svět i sami na sebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia