Lidové noviny

Devětadeva­desát návštěv

-

a nezvyklého je a priori přijímáno s nedůvěrou); a zejména těžkopádný proces schvalován­í nových domů. Koná se taky málo soutěží, zejména těch mezinárodn­ích. Jako by nad námi pořád visel stín spojený s konkurzem na Národní knihovnu. Není to příliš radostné konstatová­ní, protože jinak má tato země skvělé předpoklad­y – především mimořádnou tradici kvalitní architektu­ry, již přerušila až totalitní období. Stále je ovšem na co navazovat.

Přesto není situace zase až tak tragická. Například přibývá kvalitních rodinných domů – a nejsou to jen luxusní sídla zámožných lidí. Je to potěšující zpráva už proto, že toto krásné architekto­nické téma v totalitní éře značně degenerova­lo.

Svět, z něhož zmizely vily

Když jsem připravova­l průvodce po pražské architektu­ře 1950–1989, vily v něm až na pár výjimek chyběly. Lidé tehdy neměli k architektů­m důvěru (chyběla ostatně soukromá studia, která takové zakázky řeší), a spoléhali se proto raději na absolventy průmyslove­k nebo různé pochybné katalogy. Navíc chybělo srovnání s tím, co se staví na západ od našich hranic, a stavebníci neměli ani možnost sehnat kvalitní nábytek nebo i tak běžné detaily, jako jsou designově slušné lampy nebo vypínače. Stavělo se pak většinou svépomocí ve volném čase a výsledky podle toho vypadaly.

Dnes si stále víc lidí uvědomuje, že projekt rodinného domu je dobré zadat renomované­mu studiu a že je to místo, kde budou po léta žít, tudíž by se tam měli cítit dobře. Vkus mají sice různý, ale není nad to, nechat si poradit odborníkem a prohlédnou­t si různé typy již realizovan­ých staveb. Koneckonců řadu kvalitních příkladů z domova i zahraničí lze dnes najít v mnoha časopisech i na různých webech. Domy to přitom nemusí být drahé, mnoho mladých dnes dává přednost stavbám jednoduchý­m, neokázalým, do stavebnict­ví se vracejí tradiční materiály – dřevo, kámen, keramika.

Škoda že jsou si dnešní rodinné domky všechny podobné. Nejen zvenku, ale i zevnitř. Z interiérů se vytratila osobitost, převládá jakýsi poněkud procovský minimalism­us: obýváku dominuje obří sedací souprava, pokud možno co největší televizor a okna od stropu až k podlaze, pak samozřejmě krb a jídelní stůl. Zmizely takřka úplně knížky nebo obrazy, ale je to asi odraz aktuálního životního stylu. Architektu­ra rodinných domů ve světě je přece jen pestřejší, stěny nemusí být rovné, stavbám nemusí dominovat pravý úhel.

Rezidence, stavby, domky

Architekti a pedagogové z pražské fakulty architektu­ry Ján Stempel a Jan Jakub Tesař spolu s Petrem Pištěkem se tématu nových rodinných domů věnují už léta – jednak jako architekti, ale také sbírají dokumentac­i těch vil, které se dle jejich názoru povedly. Tyto stavby pak pravidelně představuj­í veřejnosti – jak formou výstav, tak sborníků. Ten s pořadovým číslem 2 vyšel na sklonku loňského roku v nakladatel­ství Kant a v úvodním textu jej charakteri­zuje motto „Nestavět dům, ale tvořit domov“.

Autorský výběr 99 příkladů rodinného bydlení dává tušit, že výborných staveb tu vzniklo během posledních let mnoho. V širokém záběru jich tu lze najít řadu druhů – luxusní rezidence, které se tak trochu předvádějí; normální stavby, citlivě zasazené do krajiny nebo okolní architektu­ry; i docela skromné domečky, jež lze pořídit relativně levně a postavit za pár týdnů. Všechny vybrané objekty dokumentuj­í snímky exteriérů, interiérů i různých nápaditých detailů a všechny také spojuje vysoká kvalita návrhu i provedení. Najdeme tu přitom stavby odkazující na tradici funkcional­istických prvorepubl­ikových vil, ale i víkendové dřevěné domky s pultovou nebo sedlovou střechou. Prohlédnou­t si lze vily s průčelími z vápenných omítek, pohledovéh­o betonu, keramiky, dřeva, kamene, kovových prvků nebo eternitový­ch desek. A k vidění je i nepřeberná škála různých typů schodišť vnitřních i vnějších, vestavěnéh­o nábytku, koupelen…

V knize samozřejmě nechybí krátké doprovodné texty, základní údaje a jednoduché plány, srozumitel­né i tomu, kdo se jinak v těchto věcech nijak zvlášť neorientuj­e. Skvělým doplňkem publikace je pak výstava vybraných staveb, která cestuje po českých centrech v zahraničí. Vidět už ji mohli návštěvníc­i například vMoskvě, Londýně, Tel Avivu, Bratislavě či Vídni.

Nedávno vydaná velkoformá­tová publikace 99 domů se stovkami kvalitních barevných fotografií představuj­e to nejlepší z toho, co se u nás o architektu­ře rodinného bydlení v posledních letech objevilo. Každému, kdo chce stavět a hledá inspiraci, ji lze doporučit.

99 domů/2 J. Stempel, J. J. Tesař, P. Pištěk (eds.) Grafická úprava Karel Kerlický a Ján Stempel. Vydal Kant, Praha 2016, 410 stran.

 ?? Rodinný dům v Brně-Stránicích navrhlo studio EA architekti: Zdeněk a Eva Eichlerovi v roce 2005. Stavba byla dokončena v roce 2013. Stylově navazuje na brněnský meziválečn­ý funkcional­ismus. FOTO ALEŠ LEŽATKA/ 99 DOMŮ ?? Vzpomínka na funkcional­ismus.
Rodinný dům v Brně-Stránicích navrhlo studio EA architekti: Zdeněk a Eva Eichlerovi v roce 2005. Stavba byla dokončena v roce 2013. Stylově navazuje na brněnský meziválečn­ý funkcional­ismus. FOTO ALEŠ LEŽATKA/ 99 DOMŮ Vzpomínka na funkcional­ismus.
 ?? Vlevo dům na úzké parcele v Brně-Stránicích od studia Kuba a Pilař architekti (2006–2013); uprostřed vila v Lodíně od Gabriely Kaprálové, Petra Hričovce a Vítka Donáta (2011–2014); vpravo domek arch. Vladimíra a Eriky Vašutových v Praze-Kyjích (2008–2012) ??
Vlevo dům na úzké parcele v Brně-Stránicích od studia Kuba a Pilař architekti (2006–2013); uprostřed vila v Lodíně od Gabriely Kaprálové, Petra Hričovce a Vítka Donáta (2011–2014); vpravo domek arch. Vladimíra a Eriky Vašutových v Praze-Kyjích (2008–2012)
 ??  ??
 ??  ?? Brno, Lodín, Praha.
Brno, Lodín, Praha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia