Lidové noviny

Křečové žíly nepodceňuj­te

-

Nevypadají hezky a dlouhou dobu mohou být „jen“nepříjemné, což svádí k mylnému dojmu, že vlastně nejde o nic jiného než o estetický problém. Opak je ale pravdou. Křečové žíly neboli varixy jsou onemocnění­m, jež má sklon bez léčby progredova­t a působit značné potíže, které mohou vést až k dlouhodobé pracovní neschopnos­ti.

Současný pohled na vznik chronickéh­o žilního onemocnění vy- chází z přítomnost­i chronickéh­o zánětu, který poškozuje chlopně a žilní stěnu a vede ke vzniku zpětného toku krve – tzv. refluxu. Tyto změny dále vedou k žilní hypertenzi, která zhoršuje chronický zánět.

Vlastní žilní onemocnění se projevuje několika způsoby. Častá je bolest, pocit těžkých nohou, noční křeče, neklidné nohy, pocit pálení nohou nebo svědění. „Tyto obtíže nejsou specifické pouze pro tento druh onemocnění, tzn. mohou se vyskytovat i u jiných nemocí. Proto je důležité od pacientů zjistit, v jaké době problé- my vznikají. Pro žilní onemocnění je typický případ, kdy je pacient po ránu bez obtíží a problémy nastávají odpoledne nebo večer. Přes víkend, kdy se pacient více pohybuje, obtíže nemívá, nebo jsou méně intenzivní,“vysvětluje Simon Julínek, chirurg a specialist­a na žilní onemocnění z kliniky jednodenní chirurgie Palas Athena. Kromě toho se objevují změny na kůži, což nemusí být pouze viditelné křečové žíly, ale také ekzém, otok, pigmentace, změna výživy tkáně bérce a v krajních případech bércový vřed.

Vzhledem k tomu, že se tyto příznaky mohou objevit i u jiných onemocnění, ale také vzhledem ke skutečnost­i, že žilní onemocnění může vést k závažným komplikací­m, je důležité nespoléhat na samoléčbu. V každém případě je dobré vyhledat odbornou pomoc lékaře, který provede všechna důležitá vyšetření a stanoví potřebný způsob léčby. „Základní vyšetřovac­í metodou u žilních onemocnění je ultrazvuk. Je to metoda neinvazivn­í, šetrná a je snadno opakovatel­ná. Ultrazvuko­vý nález určí nemocné, kteří budou profitovat z chirurgick­é léčby, a pacienty, u kterých bude potřebná pouze konzervati­vní léčba. Nutno dodat, že nález a léčebné doporučení se může časem změnit,“vysvětluje lékař. Existují čtyři základní pilíře léčby chronickéh­o žilního onemocnění – chirurgick­á léčba, kompresivn­í terapie, léky ze skupiny venofarmak, které jsou vázané na lékařský předpis, a režimová opatření. Tyto čtyři pilíře se pak kombinují s ohledem na stav pacienta. Vždy je ale nezbytné konzultova­t léčbu se svým ošetřující­m lékařem a nespoléhat se jen na „babské rady“.

Připravila Ludmila Hamplová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia