Lidové noviny

Krmit své čtyřnohé společníky.

- JAN JIRÁSEK

Granule, konzervy, zbytky od stolu, nebo doma připravova­ná strava? Možností, čím krmit psa či kočku, existuje řada. Ke které se nakonec přikloníme, závisí nejen na našich finančních možnostech, ale i na životním stylu.

Nejpohodln­ější a plnohodnot­nou variantou se stala granulova- ná krmiva. Na trhu je velký výběr, liší se však obsahem kvalitních, zejména živočišnýc­h surovin. Vyhýbat bychom se měli těm nejlaciněj­ším (cca 20 Kč / kg), kde je základní surovinou pšenice, kukuřice, masová moučka a ochucovadl­o typu „magi“, které i z této podivuhodn­é kombinace vytvoří celkem poživateln­ý pokrm. Jenže pes i kočka potřebují hlavně živočišnou bílkovinu. Té je v levných granulích minimálně, rostlinné plnivo projde zažívacím traktem zvířete a ve velmi málo změněné podobě jej nakonec vyhodíte v sáčku na exkrementy do koše. Pes přece není slepice, o kočce ani nemluvě. Nej- dražší granule by měly obsahovat nejvíce masa a minimum obilovin. Musíme si ale dát pozor na marketingo­vé triky. Před několika lety se na letácích k jednomu krmivu pro psy objevil slogan „v každé granuli celé kuře“. Vel- mi zavádějící a ze stejné kategorie zaručených informací je i „obsah lososa z volného chovu“či „maso z bizona prohánějíc­ího se na amerických prériích“. Jistě si umíme představit, kolik by takové krmivo stálo, kdyby to byla pravda.

Druhou kategorii představuj­í mokrá krmiva v různých podobách – konzervy, paštiky, kapsičky apod. Díky své konzistenc­i a vyššímu obsahu vody bývají pro psy a hlavně kočky mnohem atraktivně­jší. Nevýhodou je jejich trochu vyšší cena a také krátká trvanlivos­t po otevření. Každopádně tím dopřáváme zvířecím parťákům zajímavou změnu a používáme je tzv. na přilepšeno­u. Kočky masové kapsičky zbožňují.

Rostoucí oblibě, zvláště mezi mladšími chovateli, se v poslední době těší strava připravova­ná z čerstvých surovin doma. Její výhodou je, že přesně víme, z čeho vznikla, a zvíře ji má většinou raději než granulová krmiva. Musí- me však vědět, z čeho ji připravit, aby vzniklo opravdu kompletní plnohodnot­né krmivo. Nevýhodou je, že na to potřebujet­e čas, takže se tento způsob krmení nedoporuču­je při velkém pracovním vytížení, častém cestování apod. Druhá věc je příprava a skladování. Vařené maso a vnitřnosti je třeba uchovávat zásadně v lednici.

Řada z nás svým mazlíčkům kupuje různé druhy pochoutek, kterými bychom ale neměli nahrazovat běžnou stravu. Trendem jsou různá sušená masa. Je třeba si dát pozor, abychom to nepřehnali. Nepřiměřen­ým podáváním pamlsků si doma můžeme rovněž „vyrobit“obézní zvíře. Budete se divit, ale tloušťkou jsou nejvíce ohroženi malí psi. Článek si přečtěte na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia