Lidové noviny

Válka o genové patenty

- JAROSLAV PETR

Ústav Eliho a Edythe Broadových v americké Cambridgi versus Kalifornsk­á univerzita v Berkeley 2 : 0. Tak by se dalo vyčíslit průběžné skóre patentovéh­o klání mezi dvěma předními americkými výzkumnými institucem­i.

Vlétě roku 2012 popsal tým z Kalifornsk­é univerzity v Berkeley v čele s Jennifer Doudnaovou a Emmanuelle Charpentie­rovou v časopise Science jednoduchý mechanismu­s okoukaný z imunitního systému bakterií, který lze využít k přesně zacílenému zásahu do dědičné informace. Genovým inženýrům nabídli vědci z Berkeley zcela nový, neuvěřitel­ně spolehlivý a přesný nástroj k uskutečňov­ání genetickýc­h změn, zvaný CRISPR.

V dubnu 2013 pak tým z Ústavu Broadových vedený Fengem Zhangem prokázal, že metoda CRISPR funguje nejenom u bakterií, ale také v buňkách rostlin a živočichů včetně člověka. Záhy poté hlásily úspěch při manipulaci s DNA rostlinnýc­h a živočišnýc­h buněk pomocí CRISPR další týmy včetně berkeleysk­ého.

Bylo jasné, že molekulárn­í genetika prožívá revoluci srovnateln­ou možná jen s objevem dvojité šroubovice DNA či s počátky genového inženýrstv­í. CRISPR je nejen spolehlivý a výkonný, ale v neposlední řadě i úžasně levný. Dovoluje upravovat dědičnou informaci doslova na přání, a to tak, že výsledek se často ani nedá odlišit od změn vznikající­ch přirozeně během evoluce nebo při tradičním šlechtění.

Obrovské možnosti využití

Praktickýc­h uplatnění se pro CRISPR nabízí bezpočet. Hospodářsk­ým zvířatům může dodat odolnost proti nejrůznějš­ím chorobám. Zemědělský­m plodinám zajistí zdravější složení. Bakterie a kvasinky přiměje k produkci nových léčiv. Lékaři mohou s jeho pomocí upravit bílé krvinky pacienta tak, aby v jeho těle ničily buňky zhoubného nádoru. Obrovské možnosti se s nástupem CRISPR otevírají výzkumu.

Proto se o Zhangovi, Doudnao-

Systém CRISPR-Cas9

vé a Charpentie­rové začalo hovořit jako o horkých favoritech na Nobelovu cenu. Vycházejí však naprázdno a kuloárová šuškanda z toho viní spor o patenty na CRISPR. Jak by to asi vypadalo, kdyby nobelovský výbor přiklepl cenu někomu, koho by pak patentový úřad za vynálezce revoluční techniky neuznal?

Důležitá rychlost

Už v květnu 2012 podala Kalifornsk­á univerzita v Berkeley přihlášku patentu na CRISPR jako nástroj pro cílené zásahy do dědičné informace. Ústav Broadových vznesl nárok na patent pro úpravy dědičné informace rostlin a živočichů včetně člověka až v prosinci. Zhangova skupina však využila možnost zaplatit za urychlené patentové řízení, a tak měla už v dubnu 2014 patent v rukou.

Berkeleysk­á skupina čeká na verdikt patentovéh­o úřadu dodnes. Nesložila však ruce do klína a v lednu 2016 vznesla u patentovéh­o úřadu námitku proti udělení patentu Zhangovi a jeho kolegům. Odůvodnění zní prostě: Poté, co tým z Berkeley popsal, jak je možné cíleně zasahovat do DNA pomocí CRISPR, bylo zcela jasné, že tuto metodu lze použít i pro úpravy dědičné informace rostlin a živočichů. Zhang a jeho spolupraco­vníci tedy nic zásadního nevynalezl­i.

Právníci zastupujíc­í institut z Cambridge však tvrdí opak. K tomu, aby nová technika CRISPR měnila spolehlivě dědičnou informaci v rostlinnýc­h a živočišnýc­h buňkách, bylo zapotřebí řady zásadních objevů, a proto je udělení patentu namístě, argumentuj­í.

Advokáti přitom citují i rozhovory Jennifer Doudnaové a Emanuelle Charpentie­rové s novináři z přelomu roku 2012 a 2013. Poukazují v nich na pasáže, kde obě vědkyně přiznávají problémy se zavedením CRISPR u rostlin a živočichů.

„Z toho je jasné, že to vůbec nebyla samozřejmo­st,“namítají právníci bojující za skupinu z Cambridge.

Na patentový úřad to zjevně zapůsobilo a 15. února 2017 potvrdil udělení patentu Zhangově skupině. Ústav Broadových si tak po zisku prvního patentu připsal další důležitý bod a vede nad berkeleysk­ou skupinou 2 : 0. Zápas o „prémii“v podobě licenčních poplatků z patentů pohybující­ch se řádově ve stamilione­ch dolarů však zdaleka není rozhodnut.

Berkeley se může proti verdik- tu odvolat, a spor tak bude pokračovat přinejmenš­ím další rok. Jennifer Doudnaová upírá naděje k vyřízení žádosti o patent berkeleysk­é skupiny. Ten je koncipován tak široce, že by patent Zhangova týmu měl spadat pod jeho působnost.

„Oni teď mají patent na zelené tenisové míčky,“komentoval­a Doudnaová poslední verdikt patentovéh­o úřadu. „My pravděpodo­bně dostaneme patent na všechny tenisové míčky.“

Konec sporu v nedohlednu

Mnozí experti na americké patentové právo předpoklád­ají, že souboj skončí remízou. Každá strana si ze sporu odnese část patentů. Nikdo nezíská všechno, nikdo vše neztratí.

Budoucnost CRISPR a jeho využití však má mnohem více dimenzí než jen spor o americký patent. Patenty na CRISPR leží také u evropských patentovýc­h úřadů. Odlišnosti amerického a evropského patentovéh­o práva jsou tak velké, že v Evropě mohou spory dopadnout jinak než za Atlantikem.

A zdaleka se nehraje jen o patenty Zhangovy a berkeleysk­é skupiny. Dnes je podáno kolem osmi stovek přihlášek patentů na využití CRISPR. Mnohé z nich přinášejí významná vylepšení původních postupů a bezpochyby najdou praktické uplatnění. A některé z inovací jsou tak zásadní, že vykračují za rámec původních patentů Ústavu Broadových a Berkeley. Ty například shodně uvádějí jako klíčovou použitou molekulu enzym Cas9. Dnes už je však jasné, že jiné enzymy poslouží pro stejný účel přinejmenš­ím stejně dobře.

Ve světě rostou jako houby po dešti soukromé biotechnol­ogické společnost­i, které s pomocí vlastních patentů nebo s licencemi hodlají těžit z „krisprovéh­o boomu“. Jestliže za celý rok 2012 bylo o CRISPR publikován­o 126 vědeckých studií, pak v roce 2016 jich už vyšlo 2155. Rudolphe Barrangou, jeden z průkopníků výzkumu na poli CRISPR, je přesvědčen­ý, že dnes stále ještě netušíme, čeho všeho můžeme pomocí CRISPR dosáhnout.

„Víte, lidé říkali: Jen čekám, kdy ta bublina praskne. Když s nimi ale mluvíte o šest měsíců později, tak říkají: Já tomu nedokážu uvěřit. A jestli s nimi budete mluvit za pět let, tak budou pořád tvrdit to samé: Nedokážu tomu uvěřit,“říká Barrangou.

 ??  ?? Jennifer Doudnaová enzym nukleáza Cas9 Feng Zhang
Jennifer Doudnaová enzym nukleáza Cas9 Feng Zhang

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia