Lidové noviny

Církev skoupí další půdu

Katolíci nově rozšířili svůj fond o investice do nemovitost­í Kromě komerčních prostor by směřovaly i do zemědělstv­í

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Od chvíle, kdy bylo jasné, že po letech neplodných snah dojde k odluce církví od státu, čelili duchovní záplavě zaručených investiční­ch nabídek. Ať už to byla klasická pyramida s diamanty nebo zlatými cihlami, nebo jeden z nejbizarně­jších návrhů – na spoluvlast­nictví nevěstince. Samostatné hospodařen­í církve se řídí přísným a konzervati­vním etickým kodexem, takže podobné příležitos­ti k množení majetku nepřicháze­jí v úvahu. To ale neznamená, že by si kněží mohli dovolit otáčet se k finančnict­ví zády. Naopak. Už skoro dva roky funguje katolický fond, kterému na sklonku minulého týdne přibyla třetí podmnožina – fond specializo­vaný na investice do nemovitost­í.

Založen byl už ke konci roku 2015, ale až dosud trvalo najít fondu vhodného správce, který za dohledu církve a dodržení kodexu pomůže majetku růst. Nakonec ve výběrovém řízení uspěl odborný tým z ČSOB, jemuž s investiční strategií pomohou experti z Patria investiční společnost­i. „Díky podfondu budou moci církevní zástupci investovat například do ze- mědělské půdy, komerčních nebo kancelářsk­ých prostor,“říká Jaroslav Rozehnal, obchodní ředitel ČSOB Asset Management.

Základní jmění nemovitost­ní- ho fondu je 2,5 milionu korun, prostředky do něj vložila většina diecézí. Smysl má hlavně v tom, že díky kumulovaný­m penězům z různých biskupství bude možné koupit nemovitost­i, na které by jednotlivé diecéze samy nedosáhly. „Umím si představit například zemědělské družstvo včetně závodu,“upřesňoval při založení podfondu Tomáš Holub, tehdy generální sekretář České biskupské konference (ČBK), dnes hlava plzeňské diecéze.

Církvím, a té katolické v největším měřítku, se po celé republice vracejí lesy a pole. V první fázi jdou peníze na ozdravení stromových porostů a nákup dalších pozemků, jimiž se hospodářst­ví spojí do souvislých celků.

Těžba dřeva představuj­e jen jeden zdroj příjmů, biskupové chtějí vedle toho začít zpracováva­t odpad na palivo. „Výhledově počítáme i s nákupem pily a zřízením vlastního statku. Rádi bychom také vlastní lesnickou a zemědělsko­u střední školu, protože je potřeba vychovávat si zaměstnanc­e. A k ní by právě patřil statek,“líčí plány olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia