Lidové noviny

Čech odsouzený v Súdánu za špionáž byl propuštěn

-

CHARTÚM/PRAHA Súdánský prezident Umar Bašír nařídil propuštění Čecha Petra Jaška, který byl v zemi odsouzen k mnohaletém­u trestu vězení. Jašek se do Česka měl vrátit včera v noci spolu s českou delegací (čas přistání byl až po uzávěrce vydání LN). Na svých stránkách to uvedlo ministerst­vo zahraničí.

Jašek byl súdánskými úřady obviněn z protistátn­í činnosti včetně špionáže. Zadržen byl předloni, když byl podle české diplomacie na misionářsk­é výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům.

Ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek (ČSSD) se včera vydal do Súdánu vyjednávat o Jaškově propuštění poté, co byl v lednu odsouzen k 20 letům vězení, AFP s odvoláním na Jaškova advokáta uvádí dokonce 24 let.

Zaorálek včera na svém twitterové­m účtu zveřejnil Jaškovu fotografii z letadla na cestě do vlasti. „Beru to jako úspěch české diplomacie. Chtěl bych moc poděkovat všem kolegům, kteří se podíleli na jednáních o jeho propuštění,“uvedl ministr. Velký dík podle něj patří české velvyslank­yni v Egyptě Veronice Kuchyňové Šmigolové.

Do Jaškova případu se zapojily i orgány EU, které pravidelně kritizují porušování lidských práv a násilí proti menšinám v Súdánu.

Organizace Release Internatio­nal k případu už dříve uvedla, že Jašek a další tři lidé byli stíháni za financován­í protivládn­ích hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnost­i ale podle ní tito lidé pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstrac­i. Jašek podle obhájců lidských práv předal v Súdánu příspěvek 5000 dolarů určený na léčbu studenta.

Již v září 2016 uvedla velvyslank­yně v Káhiře Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán, že súdánské úřady nemají proti Jaškovi průkazné důkazy o vině. Přesto byl odsouzený mimo jiné za špionáž a vyzvědačst­ví. Česká diplomacie považovala odsouzení za neodůvodně­né a ihned po vynesení rozsudku začala jednat se súdánskou stranou o propuštění. čtk, dom

 ?? Napsal Lubomír Zaorálek pod Jaškovu fotografii na svém twitterové­m účtu REPRO LN ?? Skvělá zpráva,
Napsal Lubomír Zaorálek pod Jaškovu fotografii na svém twitterové­m účtu REPRO LN Skvělá zpráva,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia