Lidové noviny

Babišův horolezeck­ý gen

Priority hnutí ANO do konce volebního období

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Andrej Babiš na víkendovém sněmu hnutí ANO upevnil otěže. Už v sobotu byl znovuzvole­n předsedou, v tajné volbě získal 195 z 210 hlasů. „Nemám sto procent, jsem šťastný,“řekl s odkazem na to, že na sněmu před dvěma lety získal všechny platné hlasy. Ani letos však soupeře neměl. Cílem hnutí je podle něj vyhrát říjnové sněmovní volby tak, aby v příští vládě mělo zásadní vliv a nemohl se vrátit kmoci starý, podle Babiše zkorumpova­ný a netranspar­entní systém tradičních politickýc­h stran. „Předvolebn­í kampaň bude velký boj. Já jsem ale urputné hovado, mám horolezeck­ý gen, já to vydržím,“řekl Babiš.

V neděli pak sněm schválil změnu stanov, která ještě více posílila pravomoci předsedy. Babiš bude moci nově zasahovat do kandidátek ANO ve všech volbách – vyškrtávat či připisovat kandidáty nebo měnit jejich pořadí. Dosud tuto pravomoc měl jen výbor hnutí, v němž zasedají členové předsednic­tva a předsedové krajských organizací. Podle premiéra Bo-

Šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš má za cíl pokračovat v zavádění elektronic­ké evidence tržeb, druhá fáze začíná už ve středu 1. března. Zapojit se mají statisíce podnikatel­ů v maloobchod­u a velkoobcho­du.

Ministr dopravy Dan Ťok chce letos investovat dalších 5 miliard korun do oprav silnic 2. a 3. třídy. Ještě letos má začít stavba 140 kilometrů dálnic.

Na ministerst­vu místního rozvoje vedeném Karlou Šlechtovou je

huslava Sobotky v ANO vznikla přílišná koncentrac­e moci a v hnutí převládl vůdcovský princip. „Hnutí ANO se posouvá ne směrem k větší demokratiz­aci, ale začíná tam příklon k naprosto autoritati­vním prvkům,“řekl předseda ČSSD v ČT. Šéf Starostů Petr Gazdík zase přirovnal poměry v hnutí k diktátorsk­é Severní Koreji. Rozpaky vzbudily i Babišovy výroky, že by rád transformo­val český ústavní systém. Poslance by chtěl zvolit většinovým systémem prioritou novela stavebního zákona, která má usnadnit stavbu silnic i železnic a ušetřit byrokracii při stavbě rodinných domů.

Ministr obrany Martin Stropnický vyčlenil na dozbrojení armády 25 miliard korun, koupí se za ně obrněná vozidla, vrtulníky a přijmou se další vojáci.

Ministerst­vo životního prostředí pod vedením Richarda Brabce v březnu zahájí další kolo kotlíkovýc­h dotací za 3 miliardy korun. Chystají

a celkový počet zákonodárc­ů by snížil ze současných 281 na 101. Stál by také o omezení délky trvání mandátu poslance jen na dvě volební období. Dlouhodobě také zpochybňuj­e smysluplno­st Senátu vzhledem k nízké volební účasti. „Bylo by to oslabení demokracie,“myslí si Sobotka.

Staronový předseda také překvapil oznámením, že v podzimních volbách bude kandidovat ve Středočesk­ém kraji nikoli jako lídr kandidátky, ale z posledního místa. se i programy na boj se suchem. Ve finále legislativ­ního procesu je novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která má upravit fungování národních parků.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán pokračuje v projektu zaměstnává­ní a vzdělávání vězňů av boji proti obchodu s chudobou. Novelou insolvenčn­ího zákona chce umožnit oddlužení všem, kteří jsou ochotní dluhy platit, ale dnes se z dluhové pasti neumějí dostat.

„Ať lidé sami rozhodnou, jestli mě budou chtít v parlamentu. Stejně tak by si důvěru mohli otestovat i další naši poslanci. Jestli se osvědčili a lidé jim věří, tak je na kandidátká­ch zakroužkuj­í,“řekl Babiš s tím, že na předních místech kandidátek by rád viděl respektova­né starosty a jiné známé regionální osobnosti. „Bylo by velice zajímavé, kdyby i pánové Sobotka a Kalousek kandidoval­i z posledního místa. To by byla výzva,“dodal šéf ANO. Předseda opoziční TOP 09 reagoval slovy, že má Babiš strach z konfrontac­e. „Pokud se bojí jít se mnou do debat lídrů kandidátek ve Středočesk­ém kraji, tak holt jako lídr kandidovat nebude. To je jeho věc, bojí se panicky,“sdělil šéf TOP 09.

Post prvního místopředs­edy ANO obhájil Jaroslav Faltýnek, dlouholetý Babišův blízký spolupraco­vník. Faltýnek získal 142 z 210 možných hlasů, středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová přesvědčil­a 59 delegátů. Řadovou místopředs­edkyní se však stala, již v prvním kole byla zvolena spolu s brněnským primátorem Petrem Vokřálem a dvěma nováčky – ministry Richardem Brabcem a Martinem Stropnický­m. Ten získal ze všech kandidátů nejvíce hlasů – od 174 delegátů.

Před sněmem Stropnický ohlásil, že pokud získá velkou podporu, bude posílen ve svých úvahách o prezidents­ké kandidatuř­e. Hledání kandidáta na hlavu státu se však na sněmu neřešilo. Podle Babiše je na to ještě brzy. Chce, aby členové ANO navrhli kandidáty a o nich by poté hlasovali v referendu.

 ?? Zleva Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš a Jaroslava Jermanová svoje posty obhájili, doplnili je dva noví místopředs­edové Richard Brabec a Martin Stropnický FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Obměněné vedení ANO:
Zleva Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš a Jaroslava Jermanová svoje posty obhájili, doplnili je dva noví místopředs­edové Richard Brabec a Martin Stropnický FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Obměněné vedení ANO:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia