Lidové noviny

Kandidát na Hrad to musí odmakat

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Navrhl jste snížení daní do měsíční hrubé mzdy přes 100 tisíc korun. Lze to považovat za začátek kampaně a vymezení se vůči ČSSD, která nabízí progresivn­í zdanění?

Samozřejmě že jsem reagoval na návrh ČSSD, se kterým nesouhlasí­m. Je diskrimina­ční. Nemyslím si totiž, že lidé, kteří mají příjem 50 tisíc a výš, by měli být penalizová­ni. To není hranice bohatství. Je lepší zachovat systém solidární přirážky nad těch zhruba 113 tisíc korun hrubého – tam bych zachoval sazbu kolem 23 procent. Lidem, kteří mají příjmy do 113 tisíc, bych chtěl daň snížit. Ale všem. Ne, jak chce ČSSD. Její návrh je proti logice spotřeby, jde proti střední třídě. Ekonomická situace je pro zaměstnanc­e příznivá, platy se budou zvyšovat. Nevidím důvod, proč bychom měli diskrimino­vat určitou část zaměstnanc­ů a pracujícíc­h.

LN Může si Česká republika dovolit snižování daní?

Musíme to spočítat. Je potřeba najít úspory ve spravování státu. Obrovský rozpočet má samotný Úřad vlády, mohli bychom mít méně ministerst­ev. Stát je strašně neefektivn­í a je potřeba snížit náklady na jeho fungování.

LN ČSSD se vás snažila svou novou daňovou politikou natlačit doprava k ODS a TOP 09. Snažíte se teď svými návrhy obsadit spíše středovou oblast?

Jsme tu pro všechny lidi, neříkáme, jestli jsme pro nějakou úzce vymezenou kategorii lidí (v teorii politickýc­h stran se takový typ strany nazývá catch-all party neboli všelidová stran – pozn. red.). Chceme, aby všichni byli spokojení. Budeme usilovat jak o vyšší důchody, tak podpoříme firmy a podnikatel­e. LN Předseda poslanců Jaroslav Faltýnek hovořil o sociokomun­ismu v režii sociální demokracie. Snažíte se teď nasunout ČSSD ke KSČM?

Ne, ne. Sociální demokraté si to sami vybrali, oni říkají, že chtějí být ve vládě s KSČM. My s komunisty určitě nechceme jít do vlády. Na druhou stranu já mám sociální cítění a říkám, že chci navýšit důchody a platy zaměstnanc­ů. Zároveň upozorňuju, že nelze podporovat lidi, kteří žijí jen ze sociálních dávek – přitom by mohli umět pracovat. Je špatné, když lidé nevyužijí nabídku jít pracovat a zůstávají na dávkách.

LN Zmínil jste, že chcete kandidovat ve sněmovních volbách z posledního místa. Uvědomil jste si, že když nebudete lídr, nebudete se možná moct zúčastnit některých televizníc­h debat – třeba právě ve Středočesk­ém kraji, kde chcete kandidovat?

Jako předseda ANO bych snad mohl.

LN Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (kandiduje rovněž ve střed- ních Čechách) napsal, že se ho asi bojíte vyzvat jako lídr.

No, nebojím se ho. Myslím si, že on se bojí, že kdyby kandidoval z posledního místa, lidé by ho nekroužkov­ali. Takže je to naopak. Tak ať kandiduje z posledního místa, oni nás pozvou jako předsedy stran a hnutí.

LN Jedním z témat, které tu v kuloárech zaznívalo během sněmu, byla prezidents­ká volba a kandidatur­a ministra obrany Martina Stropnické­ho. Je pro druhou nejsilnějš­í vládní stranu důležité mít vlastního kandidáta?

Myslím, že ano. Musí si to ale určit členové hnutí a nominant musí kandidatur­u akceptovat. To není tak, že někoho navrhneme, on nebude nic dělat a dostane nějaká procenta. Ten, kdo za nás bude chtít kandidovat na prezidenta, si kampaň bude muset odmakat od rána do večera. Byl by to obrovský nápor. Také by mohl přispět finančně.

LN Jako hnutí byste kandidátov­i na prezidenta poskytli na kampaň peníze?

To je otázka, musí si to odhlasovat členská základna. Zatím to ale pro nás není téma. Až bude, začneme to řešit.

Ekonomická situace je pro zaměstnanc­e příznivá, platy se budou zvyšovat. Nevidím důvod, proč bychom měli diskrimino­vat určitou část zaměstnanc­ů a pracujícíc­h, říká k daňovému systému Andrej Babiš.

LN Nemáte strach, že kdyby ANO postavilo svého kandidáta, skončí vaše dobré vztahy s prezidente­m Milošem Zemanem?

Nemyslím si, že by naše kandidatur­a měla mít vliv na vztahy s panem prezidente­m. Zatím vlastně ani nevíme, jestli Miloš Zeman bude funkci obhajovat. Počkejme, jak se vyjádří a co řekne naše hnutí.

LN Na sněmu jste několikrát zmínil, že chcete udělat Česko opět skvělé. Když říkáte opět, k jaké historii naší země se chcete vrátit?

Je to období takzvané první republiky. Měli jsme skvělý průmysl, světoznámé značky. Měli jsme vysokou produktivi­tu práce, byli jsme jedni z nejlepších v Evropě. Pak ale přišla okupace a komunismus, což všecko zničilo. Potenciál tady je, vždyť máme v mnohých sektorech ve světě nejlepší lidi – doktory, vědce nebo programáto­ry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia