Lidové noviny

Šéf ANO kontruje: Snížíme daně

-

ČSSD minulý týden prezentova­la svůj daňový plán. Lidem s nižšími příjmy by měl přilepšit v řádu sto až tisícikoru­n. Kdo ale bere více než 50 tisíc hrubéhoměs­íčně, bude zdaněn více než dvojnásobn­ě – 32 procenty místo patnácti. Lékařům, IT specialist­ům či manažerům by každý měsíc odteklo do státní kasy několik tisíc. Včera Sobotka v ČT připustil, že hranice pro vyšší zdanění by se mohla posunout až na 80 tisíc.

S daňovými plány socialistů nicméně souhlasí jen komunisté, ostatní strany se proti nim ostře vymezily. Naposledy hnutí ANO na víkendovém sněmu. „Vypadá to, že ČSSD úspěšným lidem vyhlásila třídní boj, což mě nepřekvapu­je, když chce ve vládě sedět s komunisty,“řekl Babiš v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

Sleva pro příjmy do 113 tisíc

Daně po podzimních volbách si staronový předseda hnutí ANO představuj­e tak, že lidem s více než čtyřnásobk­em průměrné mzdy, kteří dnes platí dodatečnou sedmiproce­ntní solidární daň, by daně zůstaly stejné a zbylým pracovníků­m by se snížily.

„Potřebujem­e předvídate­lné stabilní daňové prostředí. Chceme zachovat jen dvě sazby. Všem, kteří berou do 113 tisíc hrubého měsíčně, chceme daně snižovat a lidi s příjmy nad 113 tisíc necháme být,“vysvětlil Babiš. Konkrétní představu o nové výši sazby daně z příjmu zatím nemá, vše je podle něj třeba ještě propočítat a prodiskuto­vat.

V daňové oblasti Babiš také přislíbil další snížení sazby DPH a sociálního pojištění firmám a živnostník­ům. Naopak odmítl další nápady ČSSD z poslední doby. „Nechceme sektorové daně ani navýšení daní firmám, které by logicky dopadlo na občany a zaměstnanc­e,“řekl.

Návrh ANO doladí v květnu

Záměr snížit daně je zatím jen Babišovým návrhem. Detaily by měly být doladěny v květnu, kdy se hnutí sejde na programové konferenci. Předseda poslanecké­ho klubu a první místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek LN sdělil, že předsednic­tvo o konkrétní podobě daňových změn ještě nejednalo. „Princip je správný. Nemůžeme přece zvyšovat daně lidem, kteří se snaží a jsou úspěšní,“uvedl Faltýnek.

Pokud ANO v kampani představí daňovou koncepci tak, jak na sněmu naznačil Babiš, hnutí tím může zvýšit i svůj koaliční potenciál. Zatímco ČSSD se svou progresivn­í daní směřuje ke komunistům, ANO má v oblasti ekonomické­ho programu mnohem větší koaliční „výběr“. Předseda ODS Petr Fiala ale prohlásil, že si nedovede představit účast ve vládě, která by zachovala elektronic­kou evidenci tržeb.

V kritice Sobotkova návrhu na progresivn­í zdanění se s Babišem výjimečně shoduje například i exministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ten návrh v podstatě říká: Nedělejte, nebo budete muset platit vyšší daně. Výrazným způsobem zvyšuje cenu vysoce kvalifikov­ané práce, a tím posílá celou zemi do chudoby,“řekl šéf topky.

Ekonomický expert občanských demokratů Jan Skopeček ale zkritizova­l i Babišovy daňové plány a označil je za pokrytecké. „Něco jiného jsou pohádky pro delegáty sněmu ANO a televizní kamery, něco jiného je reálná politika ministerst­va financí, které Andrej Babiš řídí,“uvedl Skopeček s tím, že současná vládní koalice zavedla třetí sazbu DPH, omezila výdajové paušály pro živnostník­a a zatížila podnikatel­e administra­tivou s EET a kontrolním hlášením DPH.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia