Lidové noviny

Stovky soudních pří trvají přes 20 let

Které soudy mají nejvíc řízení přes 20 let

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Na konečný verdikt u soudu můžete čekat i déle než 20 let. A rozhodně v tom nebudete sami. Ukazuje to alespoň projekt Mapa průtahů, za nímž stojí právník David Zahumenský, zabývající se nepřiměřen­ě dlouhými soudními řízeními. Z mapy je patrné, že v Česku aktuálně probíhá téměř 600 soudních tahanic, které trvají déle než dvě dekády.

Jako nejproblém­ovější instituce z této neoficiáln­í analýzy vychází brněnský krajský soud. Z celkových 596 sporů s délkou trvání přes 20 let jich stále řeší 216. Přes 150 nepřiměřen­ě dlouhých soudních kauz eviduje Krajský soud v Ostravě. V seznamu se objevuje s 19 kauzami i Nejvyšší soud ČR, který je v hierarchii postaven nad všemi ostatními.

Soudní spor mezi bývalým nájemníkem a vlastníky nebytových prostor kvůli rekonstruk­ci a zaplacení téměř jedenácti milionů trvá už od konce 90. let. Exnájemník coby žalobce tvrdí, že smlouva byla uzavřena v jeho neprospěch a v době, kdy byl v tísni. Více než dvacet let u Obvodního soudu pro Prahu 5 napadá její platnost. I přes sérii odmítání a opětovných projednává­ní žaloby dosud nepadl finální verdikt. Nejen na této soudní tahanici trvající více než dvacet let ukazuje brněnský advokát David Zahumenský nejstinněj­ší stránku české justice.

I pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím si nechal s kolegy vytáhnout data ze všech soudů. „Jedná se o první takový výzkum a spíše než o precizníme­todiku nám šlo o to, zjistit, jaké jsou hlavní důvody pro takto extrémně dlouhou délku řízení. Ty jsme zjistili buď rovnou z vyjádření soudů, případně z aplikace Infosoud, nebo tím, že jsme si vyžádali některá rozhodnutí v těchto věcech,“popsal Záhumenský, jak mapa průtahů vznikala.

„V podstatě suplujeme něco, co by mělo dělat samo ministerst­vo spravedlno­sti. Jen tak mohou lidé klást svým voleným zástupcům a veřejné správě ty správné otázky a požadovat nápravu,“vysvětlil serveru Lidovky.cz záměr právník, který se věnuje problemati­ce odškodňová­ní za nepřiměřen­ě dlouhé soudní řízení.

O jaké typy soudních sporů jde nejčastěji, ve statistice neuvádí. „Nemyslím si, že by se dalo říct, jakých řízení se průtahy nejčastěji týkají, spíše se dá mluvit o nejčastějš­ích příčinách enormní délky řízení,“řekl Zahumenský. Jako nejčastějš­í zdlouhavé spory nicméně zmiňuje konkurzy, dědická řízení či obecně rušení rozhodnutí nižších soudů soudy těmi vyššími.

Stovky zdlouhavýc­h pří loni skončily

Ministerst­vo jakožto nadřízený orgán všech soudů nechce neoficiáln­í statistiku detailně komentovat. „Neznáme zdroj dat, ze kterých pan Záhumenský vycházel. Ministerst­vo spravedlno­sti neeviduje ve svých statistiká­ch položku ‚nevyřízeno­u nad 20 let‘,“sdělila mluvčí resortu Tereza Schejbalov­á.

Sama ale ukazuje na příznivějš­í jev. „Z našich informací vyplývá, že počet pravomocně skončených věcí po více než 20 letech byl v roce 2016 celkem 526. Jinými slovy, podařilo ze uzavřít stovky těchto případů. Jedná se ovšem o skončené věci, nikoliv věci, které stále běží a na které zjevně odkazuje přiložená infografik­a,“uvedla dále.

Ani Krajský soud v Brně, který ve statistice zaujímá první místo, není v interpreta­ci dat sdílnější. „Z předložený­ch statistik není zřejmé, jakého typu soudních řízení se týkají, k jakému datu jsou informace aktuální, z jakého zdroje byly informace čerpány, čím jsou podloženy a jak zpracovate­l statis- tiky k danému číslu dospěl,“reagovala mluvčí brněnského krajského soudu Simona Pešková.

Zástupci Krajského soudu v Ostravě nejsou k datům tak kritičtí. Mluvčí soudu dokonce přiznává, z jakého důvodu se soudcům nejčastěji nedaří dokončit řízení. „Lustrací bylo zjištěno, že v případě takto dlouho vedených řízení se v převážné většině jedná o přerušená řízení z důvodu konkurzu,“sdělila za Krajský soud v Ostravě Lucie Olšarová.

Zahumenský aktuální data sesbíral přímo od soudů. „Věděl jsem, že soudci a soudy musí vyplňovat spoustu tabulek ohledně probíhajíc­ích řízení, ale nikde jsem se nemohl dopátrat, jak dlou- ho daný typ řízení trvá. To jsme se rozhodli změnit. Od všech soudů jsme si proto vyžádali informaci, kolik mají řízení trvajících přes 20 let,“vysvětlil.

Mapa průtahů se ale nevěnuje pouze „černým ovcím“. Vyzdvihuje také pozitivněj­ší údaje, a sice že 40 soudů v Česku neřeší ani jeden případ delší dvaceti let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia