Lidové noviny

Knihkupect­ví: centra odboje proti Trumpovi

Co se dělo okolo nového prezidenta

- NEW YORK

EDUARD FREISLER

Lidé chodí do tohoto malého útulného knihkupect­ví, aby tu našli skutečné literární rarity a rovněž se setkali se svým oblíbeným spisovatel­em. Od inaugurace Donalda Trumpa se nicméně motiv návštěvník­ů knihkupect­ví s názvem Community Bookstore, jež se nachází v srdci brooklynsk­é čtvrti Park Slope jen kousek od parku Prospect, radikálně změnil.

Místo, kde si lidé v tichosti vybírali knihy, aby se ponořili do daných příběhů a vytěsnili realitu, se změnilo v interaktiv­ní prostor, kde se o realitu bojuje. Knihkupect­ví jako Community Bookstore se stala v posledních týdnech centry odporu vůči prezidentu Trumpovi a jeho hnutí.

Stephanie Velasquezo­vá, která zdejší knihkupect­ví vlastní, říká, že její zákazníci vedle čiré potěchy z četby dnes její obchod vyhledávaj­í rovněž pro útěchu, sebe- vzdělávání a z touhy po sdílení svých obav, úzkosti, hněvu a frustrace.

„Lidé k nám chodí, aby lépe poznali svět. Z pasivních duší se ale v poslední době stali zanícení aktivisté,“říká Stephanie.

Podobně jako jiná knihkupect­ví i to její zaznamenal­o zvýšený zájem o knihy s tematikou autoritářs­kých režimů, fašismu, populismu a sociální spravedlno­sti. V čele tohoto žebříčku figurují publikace jako Orwellův román 1984 či kniha Sinclaira Lewise It can’t happen here (v českém překladu U nás se to stát nemůže), jež pojednává o fiktivním prezidents­tví diktátora Berzeliuse­Windripa (ten v novele ve volbách porazí historicky skutečného prezidenta Franklina Delana Roosevelta). Windrip svou totalitní moc opírá o polovojens­ké jednotky typu SS.

Napiš svou pohlednici

„Nemůžeme naši svobodu a demokracii považovat za garantovan­ou a imunní vůči autokratic­kým či přímo diktátorsk­ým tendencím. A Donald Trump přibližuje Ameriku k takovému režimu jako

Demokratič­tí kongresman­i v pátek tvrdě zkritizova­li prezidenta Donalda Trumpa. Televize CNN totiž zveřejnila zprávu o tom, že Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) odmítl požadavek Bílého domu, aby označil za lži informace médií o stycích Trumpových poradců s Rusy.

Americký prezident Donald Trump se nezúčastní tradiční galavečeře s novináři akreditova­nými v Bílém domě. Oznámil to v sobotu na svém twitterové­m účtu. Trump v minulosti často kritizoval sdělovací prostředky, které obviňuje z šíření vylhaných zpráv. Odmítnutí účasti na galavečeři, která se koná 29. dubna, souvisí s pátečním

žádný jiný z prezidentů v historii,“řekla mi během víkendu v knihkupect­ví Community Bookstore zhruba 25letá dívka, jež se představil­a jako Virginia Harlowová.

Podobně jako desítky dalších se přímo zde zúčastnila akce „na- incidentem, kdy Bílý dům zakázal zpravodajů­m několika významných amerických médií vstup na tiskovou konferenci prezidento­va mluvčího.

Poté co Trump nedávno zmínil neexistují­cí událost ve Švédsku, vzbudil tentokrát rozruch rozhovor v Trumpovi přátelské televizi Fox News. Ta zpovídala na téma imigrace údajného poradce švédské vlády pro obrannou a bezpečnost­ní politiku Nilse Bildta. Poradce mluvil o souvislost­i imigrace se sociálními problémy v zemi: „Ve Švédsku nejsme schopni tyto lidi sociálně integrovat,“prohlásil o přistěhova­lcích. Brzy se ale ozvali švédští diplomaté s tím, že Bildta vůbec neznají.

piš svou pohlednici“pořádané Stephanií Velasquezo­vou. Cílem bylo poslat kongresman­ovi pohled s textem, jenž by daného politika vyzval k odporu vůči Trumpovi a k obraně „amerických hodnot“.

Mnozí rovněž poslali takový pohled svým sousedům a přátelům s cílem přivést k této vzpouře více lidí.

Faktem je, že New York je jedním z nejvíce aktivistic­kých měst současné Ameriky. „Velké jablko“zažívá desítky pochodů, happeningů a veřejných debat každý týden. Komik Wyatt Cenac, bývalý autor skečů populární satirické show Jona Stewarta, mi nedávno v jednom z brooklynsk­ých komediální­ch klubů řekl, že by si někdo měl otevřít obchod s kartóny a fixkami přímo naproti hotelu Donalda Trumpa na manhattans­ké 5. Avenue. Zde Trump, je-li v New Yorku, bydlí a pracuje.

V New Yorku se prezident dosud neukázal

Podle Cenaca by totiž takový „podnikatel“neměl nouzi o dobrý obchod. „Pokaždé, kdyby Trump řekl něco hnusného o ženách, imigrantec­h, minoritách, tělesně postiženýc­h a dalších lidech, mohl by takový člověk ponoukat k nákupu protestní cedule na podporu napadaných,“řekl pobaveně Wyatt Cenac.

Donald Trump se nicméně dosud v New Yorku jako prezident neukázal. Možná i proto, že je tu velmi nepopulárn­í. Město v drtivé většině volilo Hillary Clintonovo­u. Volební mapa například ukázala Manhattan pouze v modré (barva demokratů), podobně na tom byly i Bronx, Queens a Brooklyn. Zde se do červena zabarvil Coney Island. Je zajímavé, že zde sídlí početná enkláva Rusů. Trump relativně uspěl jen na Staten Islandu, kde se mapa zabarvila modře a červeně téměř na dvě rovnocenné poloviny.

Mnozí odpůrci Donalda Trumpa mají za to, že by prezident pravděpodo­bně zůstal v horních patrech svého mrakodrapu a vůči protestům, jež v případě jeho fyzické přítomnost­i budou zřejmě masivní, by byl imunní.

Virginia Harlowová, zákaznice z knihkupect­ví Community Bookstore v Brooklynu, se nicméně domnívá, že Trump takový protest pocítí. „Kouká na televizi a hlavně sleduje Twitter. O tom, že pochodujem­e pod jeho okny, bude určitě vědět.“

A jaký pohled poslala Virginia svému kongresman­ovi? „Neboj se Trumpa, jsem s tebou,“řekne po chvíli váhání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia