Lidové noviny

Wilders pálí ostrými tweety

- JIŘÍ SLÁDEK

Populistic­ká Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která odmítá imigraci a zpochybňuj­e členství země v EU, vede dva týdny před nizozemský­mi volbami průzkumy. Partnera do vlády ale bude hledat těžce.

AMSTERDAM/PRAHA V předvolebn­í kampani si vystačí s mobilním telefonem. Ostré úsečné vzkazy na síti Twitter jsou přesně tím, co Geert Wilders potřebuje.

„Řecko / EU / azylanti / islám / penze / ošetřovate­lská péče: Nizozemsko to chce dělat jinak – nastal čas pro politickou revoluci!“dokázal 53letý šéf strany PVV nedávno v jediném vzkazu shrnout několik různorodýc­h témat kampaně k parlamentn­ím volbám, které čekají Nizozemsko 15. března.

V průzkumech jeho strana PVV vede – a patrně to bude platit i poté, co se Wilders nyní stáhl z veřejné části kampaně.

Geert Wilders zrušil až do odvolání všechny veřejné akce poté, co nizozemští zpravodajc­i suspendova­li člena jeho osobní ochranky, který údajně vynášel tajné informace. Zpravodajs­ký server DutchNews včera upřesnil, že odvolaný strážce marockého původu Faris K. nepředával informace arabské zločinecké organizaci, jak původně informoval­a nizozemská média.

Uniklá data přesto Wilderse, který proslul výpady proti muslimům a přistěhova­lcům, znepokojil­a. Veřejné aktivity zastavil.

„Vše dobré a méně islámu“

Může mu nenadálá pauza ubrat procenta v průzkumech? Spíše nikoli, zdá se. Jeho úsečné vzkazy na sociálních sítích to neohrožuje. Naopak, jeho komentáře oslovují Nizozemce ještě naléhavěji.

Z twitterové­ho účtu, který sledu- je 760 tisíc jeho odběratelů, může dál pálit svým nejúčinněj­ším arsenálem – ostrými komentáři na adresu zavedených vládních stran.

Stačí jedna stručná věta. „Pechtold je na demonstrac­i mezi teroristy z Hamásu,“citoval nizozemský list De Volkskrant jeden z Wildersový­ch příspěvků. A při- dal vysvětlení: Alexander Pechtold je šéfem liberální strany Demokraté 66, tweet se snažil čtenáře přesvědčit, že politik se přátelí s radikálním­i islamisty. Později se ukázalo, že Pechtold na demonstrac­i nebyl, patrně se jednalo o fotomontáž. Mezitím už se ale tweety rozletěly do světa.

Wilders si ověřil, že jeho ostré vzkazy dokážou přitáhnout u elektorátu nebývalou pozornost. O tu mu nyní, krátce před volbami, především jde.

Ostatní nizozemské strany voliče unavují mnohastrán­kovými elaboráty se svými programy, které jen málokdo dokáže prostudova­t do konce. Wildersovi stačí pár výbušných slov. Má už v tomto směru mnohaletou praxi.

Zřejmě nejznámějš­ím vzkazem ze sociálních sítí je jeho vánoční přání z konce roku 2010. „Příjemné svátky améně islámu v příštím roce,“napsal tehdy šéf populistů. Zakrátko sledoval jeho kontroverz­ní příspěvky mnohem větší počet lidí, než kolik jich čte vzkazy premiéra Marka Rutteho.

Někteří komentátoř­i začali Wildersův důraz na sociální sítě srovnávat s obdobnou taktikou, kterou zvolil v loňské prezidents­ké kampani Donald Trump. Je tu patrná jedna velká výhoda. Twitterový vzkaz vyletí do světa – a obvykle není příliš nutné jej dále ob- hajovat či vysvětlova­t. Naopak v televizníc­h debatách a novinových interviewm­usí politici složitě hledat správné argumenty, aby uhájili před politickou konkurencí svá tvrzení.

Pohotová komunikace

„Twitter je pro populisty ideálním způsobem komunikace,“uvedl Lykle de Jong, doktorand z amsterdams­ké univerzity, který ve své práci analyzoval­Wildersovy příspěvky. Sociální sítě podle něj mohou hráčům z kraje politickéh­o spektra, jako je Wilders, vynahradit malou podporu v mainstream­ových médiích. Twitter je levný a zrychluje výměnu názorů se sympatizuj­ícími voliči. Vzkazy, jako třeba „Stop islámu!“, se vtěsnají do jedné věty, není je třeba rozvádět či vysvětlova­t.

Straně PVV to stačí podle průzkumů na 29 procent voličských hlasů. To je nejvíc ze všech soupeřů, stále ale málo na to, aby euroskepti­cká a protiimigr­ační partaj dokázala sestavit vládu.

Sociální sítě mohou hráčům z kraje politickéh­o spektra vynahradit malou podporu v mainstream­ových médiích

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia