Lidové noviny

Váš prezident o nás nemá správné informace

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

LN Půl roku od odchodu z Tibetu do indické Dharamsaly (centrum tibetských exulantů včetně dalajlamy – pozn. red.) jste přijela upozornit na nevyjasněn­é úmrtí vašeho strýce do Česka, tedy do země, jejíž prezident se netají sympatiemi k Pekingu. V reakci na kritiku, že Čína potlačuje lidská práva v Tibetu, namítal, že to byla před čínskou okupací feudální a otrokářská společnost. Co říkáte na taková slova?

Myslím, že váš prezident není dobře informován o situaci v Tibetu. Nemá správné informace o jeho historii. Čína je dobře známá svojí propagando­u. Její úřady se snaží ospravedln­it zlo, které páchají. Snaží se vypadat dobře i kvůli ekonomický­m příslibům. Lidé s přístupem k pravdivým in- formacím ale vědí, jaká je skutečná situace.

„Čínská kultura převažuje ve školách i veřejném prostoru. Mladí Tibeťané nemají dost příležitos­tí používat svůj mateřský jazyk,“říká Nyima Lhamová, neteř lámy Tenzina Deleka Rinpočheho. Duchovní vůdce zemřel předloni v čínském vězení.

LN Jak dnes, bezmála sedm desetiletí od anexe Pekingem, vypadá každodenní život v Tibetu?

Každodenní život Tibeťanů je velmi obtížný a situace značně depresivní. Tibeťané ale nemají žádný způsob, jakým sdílet se světem tyto své pocity a obavy. Situace je zcela pod kontrolou čínských orgánů a jejich represivní­ch politik. Je to také čínská kultura, která převažuje ve školách a veřejném prostoru. Tibeťané nemají dost možností používat svůj mateřský jazyk. Je tu nebezpečí, že tibetští mladí se asimilují s většinovou čínskou společnost­í.

LN Váš strýc, láma Tenzin Delek Rinpočhe, byl jedním z těch, kteří se zasazovali o zachování tibetské kulturní identity a životního prostředí, když vystupoval mimo jiné proti těžařům nebo stavbám přehrad v Tibetu. V roce 2002 ho ale čínské úřady odsoudily za bombový útok ve městě Čcheng-tu v jihozápadn­í Číně...

Byl odsouzen na doživotí na základě smyšlených obvinění. Zemřel v čínském vězení po 13 letech. Během návštěvy ve vězení řekl mé matce, že nikdy žádný zločin nespáchal. Že jediné, čím se provinil, byla oddanost a věrnost Jeho Svatosti dalajlamov­i a Tibetu, za což se také těšil velké úctě u lidí. Zakládal kláštery, školy pro sirotky a domy pro staré.

Během posledního setkání s matkou na ni opakovaně apeloval, aby jeho případ předala k vyšetření s tím, že ho ve vězení hrubě a často bili, až ztratil vědomí. Když skončili, říkali mu, ať tedy ukáže nějaké své nadpřiroze­né schopnosti, jestli nějaké má. Čínské úřady ho viděly jako hrozbu. Jako někoho, kdo zpochybňuj­e jejich cíl zničit tibetskou identitu a kulturu.

 ?? Nyima Lhamová FOTO FORUM 2000 ??
Nyima Lhamová FOTO FORUM 2000

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia