Lidové noviny

Černobílá noc po třiceti letech

-

Výroční edice slavných alb minulosti se staly běžnou součástí hudební nabídky. Jedna taková se objevila minulý pátek: nové vydání vpravdě legendární­ho koncertu Black and White Night, jehož protagonis­tou byl „rock’n’rollový Caruso“Roy Orbison.

Americká televizní stanice Cinemax pozvala na 30. září 1987 do nočního klubu losangeles­kého hotelu Ambassador nejen Roye Orbisona a jeho kapelu v čele s fenomenáln­ím kytaristou Jamesem Burtonem, ale také dlouhou soupisku hostů rekrutujíc­ích se z řad Orbisonový­ch muzikantsk­ých fanoušků. Nešlo o standardní estrádu k poctě hudební legendy, na jaké jsme zvyklí z posledních dekád, kdy si pozvaní hosté rozeberou hity oslavované­ho a provedou jejich coververze. V tomto případě se muzikanti a zpěváci zvučných jmen spokojili se sborovými vokály, případně hraním doprovodný­ch partů na nástroje, které ovládají. Takže Bruce Springstee­n drtí riffy na kytaru (a v Oh, Pretty Woman se docela roztomile pustí do sólového křížku s Jamesem Burtonem), Tom Waits sedí za klávesami, Elvis Costello hraje doprovodno­u kytaru. A dámy mocných hlasivek Bonnie Raittová a K. D. Langová v podstatě dělají to, čemu se u nás nepěkně říká „křoví“. To vše pod dohledem jasnozřivé­ho T Bone Burnetta, který tehdy ještě zdaleka nebyl takovou producents­kou hvězdou jako dnes.

Výběr hostů je velmi zajímavý. Každý z nich ve svém „uměleckém civilu“přináleží k o dost jinému stylu než Orbison. Vlastně jsou to vesměs docela drsňáci. Zatímco Orbison, který zemřel v prosinci 1988 v pouhých 52 letech na infarkt, necelý rok po televizním odvysílání koncertu, proslul naopak jakousi zranitelno­stí až plačtivým výrazem. Přitahoval­a na něm ale tajemnost: černé brýle, černý oděv, kožená bunda. Vypadal opravdu jako rocker. A čtyřoktávo­vý hlas byl jakýsi bonus.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia