Lidové noviny

Národní galerie zavřela. Nemá hlídání

- PRAHA

Národní galerie o víkendu nečekaně uzavřela všechny své budovy. Příčinou je její spor s bezpečnost­ní agenturou. Šéf galerie slibuje, že zítra opět otevře.

kladní bezpečnost­ní ochranu všech budov po dobu nezbytně nutnou“.

Podle ředitele NG Jiřího Fajta bylo naopak důvodem uzavření budov opakované závažné porušování povinností ze strany agentury. „Firma nebyla schopná dodávat dostatečný smluvně zajištěný počet lidí tak, abychom mohli fungovat,“sdělil Fajt serveru Lidovky.cz. Zároveň dodal, že zaměstnanc­i firmy ABAS hrubě porušovali pracovní povinnosti. „Máme tady situace, kdy zaměstnanc­i (agentury) místo toho, aby střežili, ve službě spali,“podotkl. „To jsou věci, které jsou absolutně varující, a my jsme to museli začít řešit,“zdůvodnil Fajt nastalou situaci. Smlouvu s agenturou obnovit už nechce.

„Důkaz absolutní nekompeten­tnosti“

Bývalý ředitel NG Milan Knížák považuje uzavření všech objektů galerie za bezprecede­ntní událost. „Je to další důkaz absolutní nekompeten­tnosti a neschopnos­ti Jiřího Fajta a ministra Daniela Hermana,“řekl. Fajt by měl podle něj být okamžitě odvolán a ministr kultury Herman by měl podat demisi.

Šéf Národní galerie Jiří Fajt však kritiku odmítá: „Rezignovat neplánuji a doporučil bych panu Knížákovi, aby byl raději ticho. Protože to, v jakém stavu on sám instituci zanechal, je naprosto bezprecede­ntní,“oponoval v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Národní galerie hospodaří se šesti budovami a v nich spravuje na 400 tisíc děl v hodnotě stovek miliard korun. Loni navštívilo její výstavy 712 690 lidí. kul, čtk

 ?? O víkendu zavřela a na dveře vylepila vysvětlují­cí oznámení. Vpravo nedávno zahájená výstava v pražském klášteře sv. Anežky České. FOTO 2x ČTK ??
O víkendu zavřela a na dveře vylepila vysvětlují­cí oznámení. Vpravo nedávno zahájená výstava v pražském klášteře sv. Anežky České. FOTO 2x ČTK
 ??  ?? Národní galerie
Národní galerie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia