Lidové noviny

Pohled na sever od Bělovsi

-

Polovina mé rodiny pochází z Náchoda-Bělovsi, z obce, kde býval a je hraniční přechod z Česka do Polska. Z téhož města, východočes­kého Náchoda, je i vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž má ve vládě na starosti vědu. Neuškodí ani jemu, ani čtenářům LN, když se podíváme na sever od kdysi slavných běloveskýc­h lázní...

Minulý týden vydal věhlasný časopis Nature v jedné z rubrik ( Nature Jobs) zajímavý článek: reportáž o tom, jak se Polsko stává atraktivní zemí pro zahraniční vědce. Třeba taková Cecilia Lanny Winatová ze Singapuru. Před čtyřmi lety byla na konferenci v Barceloně, kde ji oslovil Jacek Kuznicki, ředitel nového Mezinárodn­ího institutu molekulárn­í a buněčné biologie (IIMCB) ve Varšavě. Cecilia se věnuje vývojové genomice; zkoumá ji na rybičkách „zebřičkách“(správně dánio pruhované). Jacek se nezakoukal do slečny, ale do její práce, takže jí nabídl opustit Singapur a přestěhova­t se (musela si to najít na mapě, jak přiznává)... do Polska.

„Upřímně, bála jsem se přesunu do země, o které jsem věděla tak málo. Ale zjistila jsem, jak je Varšava skvělé místo pro vědu, a jako mladá vedoucí výzkumné skupiny cítím, že se nejméně na pár let v Polsku uchytím,“říká Winatová. Varšavský ústav IIMCB úzce spolupracu­je s německou Společnost­í Maxe Plancka. A jak uvádí časopis, právě tato elitní organizace chystá ještě více vazeb s Polskem, stejně jako Francouzi a Švýcaři.

Ač mají Češi nebývalou tendenci vše polské podceňovat či zesměšňova­t (jídlo, kulturu i vědu), měli by si co nejdříve uvědomit, že nejen Česká republika hojně těžila ze strukturál­ních fondů EU. Za miliardy eur Polsko zbudovalo vlastní synchrotro­n, zmodernizo­valo laboratoře, nakoupilo vybavení a nyní – tak jako my – globálně hledá ty nejlepší vědce, kteří mohou přístroje využít i užívat si též klidu střední Evropy. Nový model sítě špičkových center řízených na mezinárodn­í bázi by měl vědcům umožnit co největší volnost bádání, a to volnost založenou na důvěře, což je věc odkoukaná z Německa. „Naše společnost je jiná než ostatní výzkumné organizace. Především je založena na důvěře,“řekl předloni LN Martin Stratmann, prezident Společnost­i Maxe Plancka.

Poláci řeší podobné problémy jako Češi (málo grantů ERC, hodně byrokracie), ale v ostrém hodnocení přelomovéh­o výzkumu podle žebříčku Nature Index jim patří 24. místo na světě (za 211 bodů). Desetimili­onové Česko zaostává pouze o dvě místa (157 bodů), nicméně by mělo myslet na to, že v klání o profesory či doktorandy nesoutěžím­e jen s velmocemi, nýbrž i se sousedy, jimž se často pošklebuje­me... Zvláště po brexitu se Polsko může stát destinací pro stovky vědců, kteří chtějí požívat unijních výhod. Magazín Nature je k nám nesmlouvav­ý: „Ekonomicky vzato je již Polsko nejúspěšně­jší zemí ve východní Evropě.“

Měli bychom myslet na to, že v mezinárodn­ím klání o profesory či doktorandy nesoutěžím­e jen s velmocemi, nýbrž i se sousedy, jimž se často pošklebuje­me... Třeba s Polskem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia