Lidové noviny

Chodovské poudačky

ANO má s Babišem slušnou šanci zvítězit

-

Pohádky pro delegáty? Zaznělo na kongresu ANO 2011 na pražském Chodově něco jako pohádky? Ale jistě, z určité perspektiv­y to byl přímo festival pohádek a podařených vtipů. Za nejlepší vtip lze považovat ten předsedův, že hlásit se k němu, tedy k místopředs­edovi vlády, ministru financí, druhému nejbohatší­mu občanovi a pravděpodo­bnému příštímu premiérovi, je hrdinství. Andreji Babišovi by měl někdo taktně vysvětlit, že hrdinství vypadá jinak.

Předseda Babiš na kongresu odstartova­l závody ve snižování daní, když licitoval na dálku s Bohuslavem Sobotkou a jeho reformou daní zaměstnanc­ů. Lze čekat, že se připojí i další strany se svými návrhy a nám občanům budou oči jen přecházet z těch nabídek zářných zítřků. To jsou přece také pohádky, ty předvolebn­í sliby, jak se nám po volbách povede, jen když hodíme do urničky hlas správným kandidátům.

Další identifiko­vatelnou pohádkou, již jsme mohli na kongresu objevit, je ta o moudrém carovi. Delegáti podepsali předsedovi bianko šek, že může měnit stranické kandidátky. Je to sice z pohledu vnitrostra­nického života nedemokrat­ické, ale při malém počtu členů hnutí ANO a nedostatku kandidátů to smysl má. Přinejmenš­ím jako záchranná brzda, kterou by předsedové ostatních stran opravdu rádi disponoval­i. Premiér Sobotka správně poznamenal, že v ČSSD by to neprošlo. Jistě, v ANO by zas neprošla praxe dávat na volitelná místa kandidátky straníky, kteří prosluli tím, jak kašlou na voliče a chtějí se jen schovat za poslanecko­u imunitu.

Další pohádkou je rozmarný příběh o posledním místě na kandidátce ve středních Čechách pro předsedu. Nejenže je tu obsaženo ono biblické „poslední budou první“, ale též legenda o suverénovi, který se přestrojí za outsidera, aby se v pravý čas ukázalo, že je mužem na svém místě. Upřímně, tuhle vylomeninu si může pan Babiš dovolit jen proto, že je nejpopulár­nějším politikem a synonymem pro celé hnutí. Navíc nic neriskuje, i kdyby se hypotetick­y do sněmovny nedostal, beztak bude premiérem či přinejhorš­ím ministrem.

Čistě věcně vzato jsme se na kongresu nic nového nedověděli, kvůli volebnímu programu a heslům bude mít ANO ještě konferenci a v otázce prezidents­ké kandidatur­y zůstalo vše takticky otevřené. Naděje si může dělat jak pan Stropnický (stranický favorit), tak Miloš Zeman (nebude jej oslabovat konkurent za ANO). Víc jsme asi čekat nemohli. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia