Lidové noviny

Společné školy potřebujem­e

Bavme se o tom, co jako společnost od školství chceme a jak toho dosáhneme

-

Mezi ministerst­vem školství (MŠMT) a zástupci soukromých škol se vede spor, jehož součástí byl i článek Ondřeje Šteffla Ministerst­vo (všeho) školství (LN 14. 2.). Jeho podstatou je povolování soukromých základních a středních škol ministerst­vem, resp. kolik těchto škol má být. Údajnou zdrženlivo­st MŠMT registrova­t další soukromé školy vidí Šteffl jako svévolné omezování jednoho typu vzdělávání. Ministerst­vo se snaží školskou síť formovat, aniž by se o její podobě vedla diskuse, neřku-li, aby se nalezla společensk­á shoda. Ta je přitom, jak známe od evropského premianta Finska, předpoklad­em dlouhodobé­ho úspěchu školského systému, který nebude při každé změně ministra tažen jiným směrem.

Konkurence stav neřeší

MŠMT je podle Šteffla monopolist­a, který brání konkurenci. Je poskytován­í vzdělávání v souladu s Rámcovým vzdělávací­m programem veřejnou službou, o kterou se mohou zájemci ucházet tak jako třeba o provozován­í železniční dopravy? To, že jsou rodiče za soukromé školy ochotni platit, paralele s konkurencí, která v jiné veřejné službě probíhá spíše snižováním ceny, příliš nenapovídá – odpovídá spíše levnějšímu či dražšímu hotelu nebo restauraci. Je pokrytecké si namlouvat, že v očích rodičů o kvalitu nejde.

Neznám ale příklad ze zahraničí, kde by se pod tlakem konkurence veřejné školy samy od sebe zlepšily, a nezlepší se ani u nás, pokud nebudou mít stejné podmínky včetně materiální­ch jako školy soukromé. Škola, které rodiče „dobrovolně“či školným nepřispíva­jí v součtu deseti- či statisíci ročně a která učí všechny spádové děti, takovou konkurencí bez cílené podpory zřizovatel­e nebo státu nebude.

V případě školství nebo zdravotnic­tví neplatí představa, že ze soukromé kvality, jež se dostane jenom některým, budou mít jednou zprostředk­ovaně prospěch všichni. Podnětné vzdělání „neprosákne“k těm, kterým se ho nedostalo. Důsledkem budou dvě společnost­i: ta se školami lepšími a ta se školami zbytkovými pro děti odstavené, jejichž rodiče ne- měli ambice nebo peníze. Škola je přitom důležitá enkulturač­ní instituce, která může sociální soudržnost podporovat, nebo spíše podkopávat. Viděno celospoleč­ensky, školství je tak dobré, jak dobrá je ta nejobyčejn­ější škola. Proto jistou obavu před větší privatizac­í a rozpadem školství chápu.

Ministerst­vo vzdělávání

Stejně tak chápu špatnou zkušenost mnoha motivovaný­ch rodičů s veřejnými školami. Jejich rezignaci na to, co je veřejné a dostupné všem, také rozumím, ale je mi jí líto. Je třeba zdůrazňova­t, že škola je věc veřejná, na níž závisí podoba našeho budoucího soužití. Vedle chvályhodn­ého zlepšování situace škol a zvyšování platů učitelů (kdo z nespokojen­ých rodičů by tuhle práci vykonával?) by se proto MŠMT kampaní i změnou zákonů mělo snažit rodiče více zapojit do činnosti škol (školské rady mnohde fun- gují formálně) a stejně jako vlastní aktivity by mělo veřejně šířit příklady dobré praxe veřejných škol, kterých není málo. Konečně by měli všichni aktéři otevřeně a nahlas mluvit o tom, jaký máme jako společnost, nejen jako jednotlivc­i, na vzdělání zájem.

Chceme, aby dobré vzdělání získaly a svůj potenciál využily všechny děti? Jak toho systémově dosahovat? Má být škola prostředke­m ke zmenšování sociálních rozdílů, nebo je má zvětšovat tím, že část dětí bude za více peněz získávat lepší povinné vzdělávání a šance do života? Diskuse by se měla vést i o tom, do jaké míry mají mít školy různé hodnotové rámce, jak píše Šteffl třeba o školách církevních.

Napětí mezi veřejným a soukromým bude existovat vždy. MŠMT by opravdu mělo být spíše ministerst­vem vzdělávání, a to nikoliv buď jenom veřejného, nebo veřejného a soukromého, ale vzdělávání každého dítěte – i toho, o jehož vzdělání nemají jeho rodiče zájem. Nebo především toho. Máme-li tu spolu žít, potřebujem­e společné školy.

 ?? Naším zájmem by mělo být, aby nejlepší možné vzdělání získalo každé jednotlivé dítě. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Soukromá, nebo státní?
Naším zájmem by mělo být, aby nejlepší možné vzdělání získalo každé jednotlivé dítě. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Soukromá, nebo státní?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia