Lidové noviny

Hotovost na odchodu? Digitální platby jsou bezpečnějš­í

- Ad LN 17. 2.: Druhá vlna EET: firmy vyčkávají Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Česko, Slovensko a Rakousko

Do sedmého století před naším letopočtem jsme si vystačili s výměnným obchodem. Dneska bychom řekli barterem. Pak se objevily v Asii první mince. A přežily dodnes. První bankovky zavedli už někdy v 9. století Číňané. V Evropě začalo s tiskem krytých bankovek oficiálně Švédsko, a to v 17. století. A není asi náhoda, že právě švédská státní banka Riksbank, která s tiskem bankovek jako první v Evropě začala, chce jako první na světě začít vydávat digitální měnu ekoronu. Banka by o digitální měně ráda rozhodla do dvou let. Trend je to přitom logický. Mince a bankovky jsou postupně nahrazován­y bezkontakt­ními platebními kartami, čipy, aplikacemi a různými druhy elektronic­kých transakcí.

Budoucnost patří elektronic­kým způsobům placení. Zároveň předpoklád­áme, že elektronic­ké platby uskutečněn­é prostředni­ctvím mobilního telefonu vzrostou z jediného procenta v roce 2015 na 28 procent v roce 2020. Evropští spotřebite­lé nakupují na internetu s velkou oblibou. Například ve zmiňovaném Švédsku ve třetím čtvrtletí roku 2015 nakoupilo přes internet rekordních 72 procent spotřebite­lů. Očekává se, že elektronic­ký obchod v Evropě vzroste do roku 2020 o plných 55 procent. A proč vnímat tento trend pozitivně? Digitální služby nabízejí kromě většího pohodlí pro nakupující vyšší úroveň zabezpečen­í i kontroly samotných plateb. Celý projekt EET je tak jen předchůdce­m toho, co nás v platbách v budoucnu čeká. Digitální platbu na rozdíl od mince či bankovky nezfalšuje­te. A s digitálním­i platbami bude také mnohem těžší podvádět. Šedá ekonomika tedy bude s narůstajíc­ím podílem elektronic­kých (a vždy někde zaznamenan­ých) plateb postupněmi­zet. Ve světě hotových peněz musí úplatek či platbu bez daně provedenou takzvaně „bez papíru“nejprve někdo zaznamenat. Jinak se o nich nedozvíme. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia