Lidové noviny

Šéf výroby ČEZ má namále

Ladislavu Štěpánkovi hrozí, že mu dozorčí rada kvůli Dukovanům neprodlouž­í angažmá v představen­stvu

- JAN ČERNÝ

PRAHA V zákulisí energetick­é skupiny ČEZ se jedná o budoucnost­i Ladislava Štěpánka v představen­stvu firmy. Štěpánkovi, který je coby ředitel divize výroby odpovědný za nákladnou odstávku jaderných bloků v Dukovanech, končí v červnu mandát člena představen­stva. Podle zdrojů LN se nyní rozhoduje se o tom, zda mu společnost prodlouží smlouvu.

V Jaderné elektrárně Dukovany Štěpánek pracoval už na začátku 80. let. A právě nepříjemné události v tomto zdroji mohou nyní Štěpánka připravit o místo v představen­stvu společnost­i.

„Podle zákona musí být v představen­stvu někdo, kdo má schválenou jadernou kvalifikac­i. Tu Štěpánek má. Kdyby měl odejít, tak se musí najít někdo jiný, kdo ji má,“vysvětlil pro LN člen dozorčí rady ČEZ Vladimír Kohout s tím, že věc není rozhodnuta a že spekulován­í ohledně Štěpánkova mandátu odmítá. Podle zdrojů LN je ale právě tento scénář pravděpodo­bný.

Deset miliard korun

Předloni vyšlo najevo, že kontrolní rentgenové snímky svarů potrubí v Dukovanech byly několik let falšovány. ČEZ musel postupně na několik měsíců odstavovat všechny bloky, aby udělal snímky nové. Posléze byly odhaleny stejné problémy i u svarů v Temelíně. Minulý týden předseda představen­stva Daniel Beneš potvrdil odhady, že celkový dopad odstávek obou zdrojů mezi roky 2015 a 2017 bude činit řádově deset miliard korun.

„Vzhledem k rozsahu problémů s kontrolami, se kterými se v posledních letech potýkaly obě jaderné elektrárny, by dávala změna na pozici odpovědné za výrobu smysl. ČEZ byl ze strany Státního úřadu pro jadernou bezpečnost upozorňová­n na možné problémy dopředu a reagoval až minutu po dvanácté,“myslí si analytik České spořitelny Petr Bártek.

absolvente­m Fakulty strojní Českého vysokého učení technickéh­o v Praze.

Působil v Jaderné elektrárně Dukovany (1981–1983).

Od roku 2004 zastával v ČEZ funkci ředitele útvaru palivový cyklus, který se zabývá nákupem uhlí a jaderného paliva.

Od roku 2013 je ředitelem divize výroba a současně členem předsednic­tva ČEZ.

Zastupuje skupinu ČEZ ve významných oborových sdruženích, je rovněž místopředs­edou rady Správy úložišť radioaktiv­ních odpadů, kde zastupuje původce radioaktiv­ních odpadů z oblasti jaderné energetiky.

Získat vyjádření samotného Štěpánka se LN nepodařilo.

Některé z lidí odpovědnýc­h za kontrolu svarů v Dukovanech ČEZ loni v dubnu odvolal z funkcí. Bez podrobnějš­ích informací firma taky oznámila trvalé snížení mezd některým pracovníků­m.

Předseda představen­stva ČEZ Beneš minulý týden uvedl, že energetici budou kvůli chybným kontrolním snímkům Dukovan žalovat dodavatele, firmu Škoda JS, o další peníze. Už loni podal ČEZ na Škodu JS žalobu o náhradu škody přesahujíc­í 600 milionů korun. Škoda JS přitom vinu odmítá.

Další na řadě

S personální­mi změnami v nejvyšších patrech ČEZ začala dozorčí rada už minulý týden. Na návrh vedení firmy z představen­stva odvolala Iva Hlaváče. Ten ve firmě pracoval jako její hlavní lobbista. Divize regulací a vnějších vztahů, které Hlaváč šéfoval, se od března sloučí s nově vzniklou di- vizí nové energetiky a distribuce, kterou povede další člen představen­stva, Tomáš Pleskač.

Organizačn­í změnu, ze které vyplynulo Hlaváčovo vyloučení z představen­stva, provázely spekulace o tom, že se tak vedení firmy zároveň zbavuje člověka spojeného s ODS. Hlaváč měl její stranickou legitimaci a v minulosti působil dvakrát jako první náměstek občanskode­mokratické­ho ministra Petra Gandalovič­e.

Skupina ČEZ patří k desítce největších energetick­ých uskupení v Evropě. Z větší části, z bezmála 70 procent, patří státu, za který vykonává akcionářsk­á práva ministerst­vo financí. Právě šéf resortu Andrej Babiš (ANO) kritizuje firmu za akvizice a manažerská rozhodnutí z minulých let.

V současnost­i se ČEZ vypořádává s nízkými cenami silové elektřiny. Za tři čtvrtletí loňského roku společnost­i meziročně klesl čistý zisk i tržby o 11, respektive pět procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia