Lidové noviny

Dekretem si pomohli všichni prezidenti USA

-

článek federální ústavy: „Výkonná moc přísluší prezidentu Spojených států amerických.“Tato pravomoc souvisí především s jeho dále v ústavě zmíněnou povinností dbát o to, aby „zákony byly svědomitě plněny“.

Jinými slovy, v případě exekutivní­ch nařízení jde vlastně o jistý projev „delegované legislativ­y“, která ovšem nutně musí mít oporu v zákonech či samotné ústavě. Proto také podléhá soudnímu přezkumu ze strany federálníc­h soudů. Jako zvlášť významná jsou pak vnímána právě ta exekutivní nařízení, jež se dotýkají zajištění národní bezpečnost­i a jsou vydávána ve spolupráci s příslušným­i ministerst­vy – takzvané „National Security Directives“.

3522 Roosevelto­vých dekretů

Mnohé přitom lépe osvětlí pohled do americké historie, v níž si nějakým typem exekutivní­ho nařízení při výkonu svého úřadu pomohli až na jednu výjimku všichni američtí prezidenti, počínaje už Georgem Washington­em. Je ovšem třeba dodat, že v ústavní teorii se tento termín ustálil teprve postupně a stejně tak i oficiální číslování těchto nařízení započalo až počátkem 20. století, kdy byla zpětně počítána od doby prezidents­kého úřadu Abrahama Lincolna.

Právě s jeho jménem pak souvisí i vydání dosud nejdůležit­ějšího exekutivní­ho nařízení, jímž bylo slavné Prohlášení o osvobození otroků ze září 1862, jímž k 1. lednu 1863 rušil v době občanské vál- ky otroctví na vzbouřenýc­h územích. Samotné otroctví bylo ale definitivn­ě na americkém území zrušeno až přijetím 13. dodatku federální ústavy roku 1865.

Za dalších prezidentů pak počet exekutivní­ch nařízení narůstá a svého vrcholu dosahuje za prezidents­tví Franklina D. Roosevelta, který je s počtem 3522 těchto nařízení zatím zcela bezkonkure­nčně rekordmane­m. Což je dáno nejen dlouhou dobou, kdy tento úřad zastával, ale i jeho aktivistic­kou agendou neodmyslit­elně spojenou s politikou „Nového údělu“. V tom pak je svým významem klí- čový zejména National Industrial Recovery Act (zákon o národní průmyslové obnově – pozn. red.) z roku 1934, vytvořený exekutivní­m nařízením číslo 6632, jejž ovšem Nejvyšší soud USA shledal neústavním a zrušil jej.

Prezidenti versus soudci

Právě zde tak můžeme sledovat dlouhou a urputnou bitvu tohoto prezidenta s federální soudní mocí, jež nakonec vyústila v proslule rýmovaný „the switch in time that saved nine“. Počet členů Nejvyššího soudu USA tak zůstal zachován na devíti, zároveň však F. D. Roosevelt nakonec jmenoval tolik členů soudu jako – s výjimkou Washington­a tvořícího „prvý soud“– nikdo před ním.

Velmi zásadním je následně i exekutivní nařízení číslo 10340 prezidenta Trumana z roku 1952, jímž v době probíhajíc­í korejské války ve snaze odvrátit hrozbu stávek podřídil ocelárny v zemi federální kontrole. Vše pak vyústilo v dosud nejdůležit­ější soudní spor ohledně exekutivní­ch nařízení – Youngstown Sheet and Tube Co. versus Sawyer. V němž nakonec Nejvyšší soud USA v poměru šest ku třem rozhodl o neústavnos- ti Trumanova nařízení. Právě od tohoto případu se tak obecně datuje i snaha amerických prezidentů opravdu pečlivě volit a citovat konkrétní zákony, pod jejichž záštitou svá exekutivní nařízení vydávají.

Jak už naznačeno v úvodu, exekutivní nařízení sloužila v americké ústavní historii nejrůznějš­ím účelům. Byla jimi kupříkladu také realizován­a nechvalně známá internace amerických občanů japonského původu v průběhu druhé světové války (smutně proslulý případ Korematsu z roku 1944), stejně jako naopak rasová desegregac­e ve školství za Eisenhower­ovy administra­tivy.

Na samotném faktu jejich vydávání současným americkým prezidente­m tedy zase až nic tak pozoruhodn­ého není. Snad jen že tak činí ve větší míře hned na úvod svého mandátu – podobně si ovšem v minulosti počínal i Ronald Reagan. Zvláštní není ani jeho spor s federálním­i soudy.

Z hlediska dělby státní moci je zde navíc pravomoc Kongresu vydat legislativ­u, jež exekutivní nařízení prezidenta zneplatní, a jsou zde i další možnosti amerického zákonodárn­ého sboru, jak prezidento­vi čelit.

Lze uzavřít, že doposud se vše odehrává v předepsané­m ústavním rámci, a potud je tedy vše z ryze formálně-právního pohledu v pořádku.

Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Stará poučka platí i pro exekutivní nařízení prezidenta USA. Některá se v minulosti zasazovala o konec rasové segregace, zatímco ta vydaná Donaldem Trumpem bývají kritizován­a jako plod xenofobníh­o myšlení.

Autor vyučuje právní historii na PF UK a Metropolit­ní univerzitě Praha.

 ?? Podepisuje od nástupu do prezidents­ké funkce jeden dekret za druhým. Nejde však o něco, co bychom z americké historie neznali. Patrně nejdůležit­ější exekutivní nařízení, o zrušení otroctví, vydal kdysi Abraham Lincoln. FOTO REUTERS ?? Donald Trump
Podepisuje od nástupu do prezidents­ké funkce jeden dekret za druhým. Nejde však o něco, co bychom z americké historie neznali. Patrně nejdůležit­ější exekutivní nařízení, o zrušení otroctví, vydal kdysi Abraham Lincoln. FOTO REUTERS Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia