Lidové noviny

Insolvenčn­í eldorádo končí

- KRISTIÁN LÉKO KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Ročně podá návrh na osobní bankrot více než 25 tisíc lidí. Jelikož však nejde o jednoduchý úkon, existuje řada takzvaných oddlužovac­ích agentur, které jim nabízejí poradenstv­í. „Pouze malé procento z nich jsou však subjekty, jejichž cílem není primárně generovat zisk, ale poskytovat kvalifikov­ané služby,“zdůvodnilo ministerst­vo spravedlno­sti velkou novelu insolvenčn­ího zákona, jež v nejbližšíc­h dnech vyjde ve Sbírce zákonů a účinná má být od června.

Nová úprava zásadním způsobem překope fungování oddlužo- vacích agentur. Ty dnes za vysoký poplatek zpracují podání a na soud je podá sám dlužník – často neúspěšně. Oddlužovac­í firmy podle resortu vlastně vydělávají na lidské bídě: „Nabízejí možnost oddlužení za neúměrně vysokou úplatu, zejména pokud jde o sepsání návrhu na povolení oddlužení, a to i v případech, kdy je zřejmé, že dlužník v danou chvíli podmínky pro povolení oddlužení nesplňuje.“

Agentury si účtují vstupní poplatky až 15 tisíc korun a měsíčně si srážejí ze splátek desítky procent. Časté jsou i vysoké sankce za porušení smlouvy. „Jde pouze o zprostředk­ování drahé komunikace s věřiteli. Dlužníkova finanční situace zůstává neřešena, naopak se může zhoršit – má o jednoho věřitele více,“říká Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, která fungování oddlužovac­ích agentur dlouhodobě kritizuje.

„Insolvenčn­í eldorádo teď končí,“domnívá se Hůle. Za dlužníka budou moci podle nové úpravy zpracovat a podat insolvenčn­í návrh výlučně kvalifikov­ané subjekty. Těmi budou jednak advoká- ti, notáři, exekutoři a insolvenčn­í správci, kteří si za svou radu budou smět účtovat nejvýše 4000 korun bez DPH.

Druhou skupinou jsou subjekty, které získají od ministerst­va spravedlno­sti akreditaci pro poskytován­í služeb v oblasti oddlužení. To bude muset být bezplatné. Půjde typicky o neziskové organizace, které se v insolvenčn­ím poradenstv­í angažují už dnes.

Oddlužovac­ím firmám sice zlaté časy skončí, ale podle Hůleho budou jistě hledat cesty, jak svůj výnosný byznys alespoň částečně zachovat: „Pokud se spojí s advokátem či insolvenčn­ím správcem, bude to fungovat podobně jako dnes. Ministerst­vo ale bude moci kontrolova­t úspěšnost návrhů na oddlužení podávaných jednotlivý­mi osobami, takže by měl klesnout počet neúspěšnýc­h návrhů na oddlužení,“dodává Hůle.

Špatné správce uštkne kobra

Dalším klíčovým bodem novely je posílení dohledu ministerst­va spravedlno­sti nad insolvenčn­ími správci. V souvislost­i s tím již na ministerst­vu vzniklo nové analy- tické oddělení, interně nazývané „insolvenčn­í kobra“. Díky novele bude moci udělovat sankce za závažné porušení povinností správců. Zatímco v současnost­i může kontrolova­t takřka jen provozovny správců nebo jejich pojištění, bude v budoucnu možné dohlížet na reálnou činnost správců. „Pokud například zjistíme, že správce v jednom řízení nepopřel evidentně fiktivní pohledávku, můžeme otevřít všechna jeho řízení a zkoumat, zda se stejného pochybení nedopouště­l opakovaně,“řekl LN Martin Richter, šéf insolvenčn­ího odboru resortu.

Novela má rovněž omezit takzvané šikanózní insolvenčn­í návrhy, jejichž cílem je poškodit pověst konkurenčn­ího podnikatel­e. Soud bude nově moci rozhodnout, že podezřelé návrhy nezveřejní v insolvenčn­ím rejstříku. Navrhovate­lé budou navíc skládat povinnou zálohu na náklady řízení v řádu desítek tisíc korun.

Od června má skončit také nešvar, kdy si insolvenčn­í správci zřizují desítky provozoven, aby získali více případů. Rekordmane­m je firma spojená s pražskou advokátní kanceláří Císař, Češka, Smutný, jež má 85 provozoven. Nově by správci mohli mít v každém soudním obvodu jen jednu.

Lidem v dluhové pasti často nabízejí „pomoc“podvodníci. Již brzy začnou platit nová pravidla, jež mají byznysu s lidskou bídou zabránit. Bezstarost­né časy končí i pro insolvenčn­í správce.

Sedm let očistce zbaví dluhů

Lidem v dluhové pasti se má navíc brzy otevřít nová naděje na návrat do normálního života. Ministerst­vo spravedlno­sti připravilo další novelu insolvenčn­ího zákona, která má otevřít proces oddlužení i lidem, kteří na něj dnes nedosáhnou. Oddlužení by trvalo tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených pohledávek. Ze zákona má především zmizet pravidlo, že dlužník má být schopen uhradit aspoň 30 procent svých dluhů. Dle ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) je tato bariéra nespravedl­ivá.

Vláda předložila sněmovně novelu začátkem února. Má výraznou podporu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a dle informací LN je snaha prosadit ji ještě do voleb. Zní proti němu ale kritika od velkých věřitelů. „Novela výrazně poškozuje práva věřitele,“argumentuj­e Filip Hanzlík z vedení České bankovní asociace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia