Lidové noviny

70 centimetrů od smrti

-

Minulý týden proběhla médii příšerná zpráva – sedmačtyři­cetiletý Jaroslav Janota z Napajedel spáchal před zraky celého sídliště sebevraždu skokem ze sedmého patra. Dopis na rozloučeno­u zanechal na svém blogu na serveru iDNES.cz: „Žádná jiná možnost mi nezbyla. Líbilo se mi tady, ale asi jsem se měl narodit v nějakém právním státě.“

Ještě do loňského ledna Janotu takřka nikdo neznal, ale pak mu do bytu přišli exekutoři pro 70 tisíc korun a on na ně vystřelil z pistole. Byl pravomocně odsouzen na 12 let za pokus vraždy, projektil naštěstí nikoho nezasáhl. Celou dobu se bránil, že exekutory považoval za zloděje a bál se o svůj život. Výstřel byl prý jen výstražný.

Soud mu ale neuvěřil. Exekutoři jednak vždy hlasitě křičí, co v bytě pohledávaj­í. A navíc kulka dopadla 70 centimetrů od jednoho z vykonavate­lů a letěla ve výšce 133 centimetrů... Což je přesně ta výška, když natáhnete ruku se zbraní a vystřelíte. Je to i výška, kde se v těle vyskytují důležité orgány. Kdo střílí do této výšky, tak musí být přinejmenš­ím srozuměn s tím, že může někoho zabít.

Je to už druhé úmrtí v souvislost­i s vymáháním dluhů za poslední dobu. V červenci zemřel dlužník v Ostravě poté, co na zaměstnanc­e exekutorky Pavly Fučíkové vytáhl samopal. Po přestřelce s policisty zemřel. Exekutoři tvrdí, že agresivita dlužníků stále roste. „Často mě napadne, jestli se to nestane znovu. Že mám rodinu a už bych se nemusel vrátit,“říká vykonavate­l, na kterého střílel Jaroslav Janota.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia