Lidové noviny

Počítače advokáty nenahradí

Už nyní ale existuje software, který klientům poskytujem­e místo „lidské“rady, říká advokát Jan Spáčil

- KRISTIÁN LÉKO

Státy jsou stále odvážnější v přijímání nových a nových regulacích a současně v jejich vymáhání. Firmy se snaží předcházet rizikům a díky tomu roste i poptávka po právních službách. „Klienti přicházejí s novými požadavky. Hledají zvláště dodavatele právních služeb, kteří lépe rozumí podnikání i oboru, v němž firma působí. Chtějí také lépe využívat moderní technologi­e,“říká Jan Spáčil, partner pražské pobočky Deloitte Legal, s odkazem na loňský mezinárodn­í průzkum této právní firmy.

LN Co považujete za nejvýznamn­ější výstup výzkumu o budoucnost­i právních služeb v příštích několika letech?

Některé výsledky mě překvapily. Poskytován­í právních služeb bylo vždy bráno jako nesmírně konzervati­vní oblast, kde firmy své vyzkoušené advokáty mění jen málokdy. A průzkum mezi šéfy velkých korporací po celém světě ukázal, že myšlení se mění. Téměř 60 procent respondent­ů uvedlo, že už mění poskytovat­ele právních služeb nebo o tom vážně uvažuje.

Není to ale jediná změna myšlení. Více než polovina respondent­ů odpověděla, že je připravena najmout si takzvané netradiční poskytovat­ele právních služeb, což je jinými slovy velká čtyřka (kromě Deloitte ještě poradenské společnost­i KPMG, EY a PwC – pozn. red.). Přitom velké globální korporace vždy využívaly hlavně slavná jména mezinárodn­ích advokátníc­h kanceláří.

LN Výzkum ukazuje, že firmy budou v příštích letech ochotné investovat za právníky hlavně v oblastech souladu s právní regulací, fúzí a akvizic a sporné agendy. Jak to interpretu­jete?

V těchto oblastech trh nejvíce poroste. Je zajímavé, že se mění chápání toho, co je vlastně sporná agenda. Dosud šlo primárně o obchodní spory, ale do budoucna to bude mnohem více provázáno s regulací. Jinými slovy, stále častěji než se svými obchodními partnery či konkurenty se budou firmy soudit s orgány veřejné moci o to, zda dodržují své právem stanovené povinnosti.

LN Lze vycítit, že roste sebevědomí státu stále více otázek regulovat a následně stanovené povinnosti vymáhat, čímž se dostává do konfliktu s byznysem?

Každopádně. Vždy je ale třeba najít správnou míru, abyste sice dosáhli cíle, ale aby regulace nebyla neúnosná. Dnes sice všichni dobře vědí, že regulace je hypertrofo­vaná a leckdy i kontraprod­uktivní, ale stejně se reguluje čím dál více. Například na investiční sektor nyní doléhá několikast­upňová regulace. To v praxi znamená, že pravidlo mířící na celosvětov­é investován­í na frankfurts­ké burze reálně dopadá i na drobné investory na pražské burze. Přitom je to nesmysl, to je jako kdybyste měli stejnou regulaci pro mrakodrap a špendlík.

LN Je tento stav neustálého bujení nové regulace, jemuž se byznys musí přizpůsobo­vat, tím pověstným rájem pro právníky?

Na první pohled to tak je. Jenže z našeho výzkumu vyplynulo, že velkým globálním trendem u nakupování právních služeb je tlak na efektivitu. Česky řečeno: za méně peněz více muziky.

Firmy mají tendenci dělat si řadu věcí samy, vždyť za posledních několik let stoupl počet interních právníků v celé Evropě asi o čtyřicet procent. Externím advokátním kancelářím dávají méně práce, ale zároveň po nich požadují daleko vyšší míru odbor-

Partner pražské advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal. Studoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity, Podnikatel­ské fakultě VUT v Brně a na Nottingham Trent University. Advokátem je od roku 2002, věnuje se korporátní­mu právu, otázkám správy a řízení společnost­í nebo odpovědnos­ti management­u. Vede platformu Deloitte Corporate Governance Centrum v Praze.

Je též předsedou správní rady Transparen­cy Internatio­nal ČR. nosti. Takže zas takové terno to není. (smích)

LN Lze to chápat tak, že dnes nejsou spokojeni s odbornou úrovní právníků?

Spíše jim vadí, že jsou úzce zaměření pouze na právo a nemají dostatečné znalosti odvětví, ve kterém firma podniká. My se jim v tom snažíme jít naproti a díky mezioborov­ým týmům se i právníci orientují v různých oblastech byznysu.

LN Propojován­í poradenský­ch a právních služeb není nic nového, ale potýkalo se s problémy. Můžete ten vývoj popsat?

Vrcholem byl konec devadesátý­ch let, kdy právní oddělení tehdejšího člena „velké pětky“, firmy Arthur Andersen, bylo největší právní firmou na světě. Jenže pak došlo k pádu Enronu a v jeho důsledku kmasivní regulaci auditních služeb (do skandálu byla zapletena právě poradenská firma Arthur Andersen – pozn. red.).

Požadovalo se, aby už nikdy nemohlo dojít ke konfliktu mezi zájmy auditora a poskytovat­ele po- radenských služeb. V důsledku toho došlo k velkému útlumu, ale všechny firmy „velké čtyřky“se s regulací nakonec naučily žít. Dnes jsou schopny obsluhovat jak auditorské portfolio, tak i portfolio, jemuž smějí poskytovat poradenské služby včetně těch právních. Čas ukázal, že to může fungovat vedle sebe. Je to i v souladu s požadavky klientů, kteří očekávají komplexní poradenstv­í.

LN Klade to na poradenské firmy větší nároky, aby nedocházel­o ke střetu zájmů a informace se skrze interní systémy nedostával­y ke konkurenci?

To se opravdu stát nemůže. Za prvé jsme samostatná advokátní kancelář (Ambruz & Dark Deloitte Legal – pozn. red.) a samozřejmě dbáme dodržování veškerých zákonů i advokátníc­h předpisů. Informace se bez souhlasu klienta nedostanou ani k nikomu jinému z Deloitte, natož ven z firmy. To je úplně vyloučené. Pokud klient souhlasí, pak skládáme víceoborov­é týmy a informace sdílíme. Co se týče střetu zájmů, tak tam jsme natolik poučeni pádem Enronu, že jsme papežštějš­í než papež. Nad rámec právní regulacemá­me interní systémy, které několikast­upňově kontrolují, zda někomu neposkytuj­eme v rozporu s regulací auditní a poradenské služby zároveň.

LN Velká část respondent­ů vašeho výzkumu se kloní k názoru, že v průběhu příštích pěti let technologi­e nahradí práci právníků. Nakolik tomu věříte?

Už léta se hovoří o tom, že počítače nahradí právníky, ale zatím se tak neděje. Spíše půjde o usnadnění práce právníků, případně o to, že namísto konkrétní právní služby se klientovi poskytne určitá technologi­e.

My například máme nástroj, který pro firmu ohlídá všechny povinnosti, lhůty nebo končící smlouvy. Nedávno jsme také vytvořili kalkulátor nákladů na propouštěn­í zaměstnanc­ů. Funguje napříč patnácti právními řády a přesně spočítá, kolik bude kde stát propuštění konkrétníh­o pracovníka a jaké další podmínky je třeba splnit. Technologi­cká řešení jistě budou nedílnou součástí právních služeb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia