Lidové noviny

Žalobci jsou stále na mušce politiků

- KRISTIÁN LÉKO

Brněnský žalobce Jan Lata přirovnává vývoj státního zastupitel­ství k divadelním­u dramatu. Jeho nedávno vydanou knihu Státní zastupitel­ství ve světle proměn (Auditorium 2016) minulou středu doprovodil­a diskuse se třemi výraznými právníky, kteří se do příběhu české veřejné žaloby pozitivně zapsali.

„Před rokem 1989 byla prokuratur­a kotvou totalitníh­o režimu, mnohem více než soudy. Šla z ní hrůza,“řekl Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu a dříve dlouholetý trestní soudce. „Ještě v 90. letech státním zástupcům při hlavním líčení působilo největ- ší problémy neusnout,“řekl s tím, že situace se razantně změnila po roce 2001, kdy velká novela trestního řádu a zákona o státním zastupitel­ství přidala žalobcům velké pravomoci. Baxa se na těchto pracích podílel jako náměstek ministra spravedlno­sti. „Reforma zůstala sotva na půl cesty, protože ministr vnitra Gross nezvládl reorganizo­vat policii,“dodal.

Podle Baxy však státní zastupitel­ství nedokázalo využít „hvězdné hodiny“a v mediálně sledovanýc­h kauzách ukázat, že je nezávislé na vůli politiků. Ba právě naopak, nejprve v kauze katarského prince a poté v případu vicepremié­ra Jiřího Čunka se naplno ukázalo, že politika má navrch.

V prvém případě nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová ostře kritizoval­a rozhodnutí ministra spravedlno­sti Pavla Němce vydat Katařana obviněného z pohlavního zneužívání do jeho vlasti. Tento konflikt vyústil v to, že Benešová byla vládou v září 2005 odvolána z funkce. „Ukázalo se, že nejvyšší státní zástupce nemůže spor s ministrem spravedlno­sti vyhrát. Je to fatální problém a je chybou, že se stále nepodařilo zá- konem stanovit podmínky, za kterých může vláda nejvyššího státního zástupce odvolat,“řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Státní zastupitel­ství ušlo od devadesátý­ch let náročnou cestu. Nyní v jeho čele stojí silné a ctihodné osobnosti, ale garance nezávislos­ti na politicích jsou stále chabé, upozorňují experti v čele s exministre­m spravedlno­sti Jiřím Pospíšilem.

Absurdní poslanecké nápady

Tuto garanci nezávislos­ti obsahuje nový zákon o státním zastupitel­ství, který stále čeká na projednání v Poslanecké sněmovně. „Je zjevné, že není poptávka po další emancipaci státních zástupců. Přitom současný zákon trpí mnoha závažnými deficity,“řekl exministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil.

Aktuálně je dle něj naopak cítit tlak na osekání pravomocí veřejné žaloby, uvedl s odkazem na závěry sněmovní vyšetřovac­í komise k reorganiza­ci policie. Ta navrhuje významné omezení pravomocí státního zastupitel­ství. Dle Josefa Baxy paradoxně v době, kdy si instituce vysloužila důvěru laické i odborné veřejnosti.

„V čele soustavy dnes sice stojí silné a ctihodné osobnosti, přesto ale trpím velkou skepsí. Zákonný rámec je nekvalitní a vláda může kdykoli odvolat z funkce nejvyššího zástupce Pavla Zemana, a to bez jakéhokoli důvodu,“míní Jiří Pospíšil.

 ?? Diskutoval­i (zleva) Jiří Pospíšil, Lenka Bradáčová, Jan Lata a Josef Baxa FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? O státním zastupitel­ství
Diskutoval­i (zleva) Jiří Pospíšil, Lenka Bradáčová, Jan Lata a Josef Baxa FOTO MAFRA – M. ŠULA O státním zastupitel­ství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia