Lidové noviny

Vše, co jste chtěli vědět o exekucích

-

Loni na podzim uplynulo již patnáct let od zavedení soukromých exekutorů v Česku. Je jich přes 150, aktuálně vedou 4,5 milionu řízení a odhaduje se, že s exekutorem se setkala více než desetina populace. Takřka celý rok 2016 se řešilo snižování odměn exekutorů a řadu let se debatuje o koncepčníc­h změnách systému vymáhání práva v Česku. V tomto období vychází příručka, jež přehledně shrnuje status quo aktuální exekuční legislativ­y a praxe.

Autory publikace jsou dlouholetá plzeňská exekutorka Jitka Wolfová a nový královéhra­decký exekutor Martin Štika. Oba též přednášejí na plzeňské právnické fakultě a v knize kombinují teoretický výklad s poznatky z praxe. Příklad: Dlužník může pohledávku zaplatit na základě výzvy exekutora do 30 dnů s polovičním­i náklady exekuce. Jenže autoři konstatují, že v praxi tohoto zlevnění dlužníci používají jen zhruba v pěti procentech případů.

Výhodou oproti komentářům je jednotné pojednání občanského soudního řádu a exekučního řádu. Díky tomu se i nezkušený čtenář snadno zorientuje například v pasážích o jednotlivý­ch způsobech provedení exekuce.

„Historicky vždy existoval nástroj k vynucení dobrovolně nesplněnýc­h soudních a jiných rozhodnutí,“odpovídají autoři na názor, že exekutorsk­é povolání nemá oproti soudcům či notářům příliš dlouhou tradici. Je přitom zajímavé, jak vypadalo vymáhání dluhů podle středověké­ho zemského práva. lek

Jitka Wolfová, Martin Štika: Soudní exekuce. Vydal Wolters Kluwer, 2016, 336 stran.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia