Lidové noviny

Superstar v novém týmu

- JIŘÍ ČIHÁK

Loni obsadil klub Che-nan Ťi-na-jie třináctou pozici v nejvyšší čínské fotbalové soutěži. Bořek Dočkal, který ho za 234 milionů korun nyní posílil, má být jeho hlavní hvězdou.

PRAHA Až o prvním březnovém víkendu vypukne nový ročník čínské fotbalové ligy, bude celý svět zvědavýma očima sledovat, kam se tamní liga během několika měsíců posunula. Přes zimu Číňané přivábili další hvězdy, nabídli jim královské podmínky a chtějí se znovu přiblížit vyspělé Evropě. Za fotbalovým dobrodružs­tvím se na Dálný východ vydal i sparťan Bořek Dočkal, který o víkendu podepsal životní smlouvu v klubu Che-nan Ťi-na-jie.

Dočkal si ročně přijde až na osmdesát milionů korun, což je téměř pětinásobe­k jeho odhadované­ho platu ve Spartě. Ta od čínského klubu získá v přepočtu pohádkovýc­h 234 milionů korun, které by jí za přestup 28 letého hráče žádný kupec z Evropy nedal.

Projekt 2050

O Číně se v souvislost­i s fotbalem začalo výrazněji mluvit až v posledních letech.

Jak je možné, že nejlidnatě­jší země světa s 1,4 miliardy obyvatel má sotva průměrný fotbalový nároďák?

Že v žebříčku FIFA patří čínská reprezenta­ce až do deváté světové desítky a na mistrovstv­í světa byla pouze jednou? To se má změnit. Do tamního fotbalu začala sypat peníze i samotná vláda. Jeho obrovským fanouškem je též prezident Si Ťin-pching, velký fotba- lový nadšenec. „Do roku 2050 chceme být světovou fotbalovou mocností,“stojí v prohlášení Čínské fotbalové asociace z loňského léta.

Do patnácti let pak mají být Číňané nejlepší fotbalisté v Asii a hrát mistrovstv­í světa. Ženy by tou dobou měly patřit dokonce ke světové špičce.

Právě kvůli velkolepým plánům, jak pozvednout spícího fot- balového ducha, Číňané mohutně investují do infrastruk­tury, fotbalovýc­h odborníků i velkých hráčů. Třeba před letošní sezonou zaplatili Carlose Téveze a Oscara. Troufalé námluvy s Cristianem Ronaldem či Waynem Rooneym jim (zatím) nevyšly.

„Nákladné přestupy však chceme omezit a příjmy hráčů regulovat,“přiznává ministerst­vo sportu. Liga navíc sníží maximální počet cizinců, které bude moct klub do utkání nasadit, místo pěti to budou od nové sezony tři, čtvrtý až při střídání.

Rozvoj domácích hráčů musí zůstat klíčový.

Dočkal průkopníke­m

Sílu čínského kapitálu poznal český fotbal poprvé na podzim 2015, kdy společnost CEFC koupila pražskou Slavii. Půl roku nato se stal novou tváří čínské nejvyšší soutěže po Davidu Beckhamovi Pavel Nedvěd. „Je to úspěch pro celou Českou republiku,“řekl tehdy držitel Zlatého míče z roku 2003. Dobré jméno českého fotbalu má nyní v Asii šířit Bořek Dočkal, pátý tuzemský hráč, který si po Václavu Němečkovi, Robertu Cahovi, Marku Jarolímovi a Janu Rezkovi čínské exotické angažmá vyzkouší. „ Na základě jednání a zpráv z druhé strany bylo znát, že jejich zájem je vytrvalý. Po příletu se to potvrdilo,“řekl Dočkal, když se stal nejdražším fotbalisto­u v historii klubu. Ta však zatím, na rozdíl od klubové pokladny, tak bohatá není. Che-nan Ťi-na-jie je tým z deseti- milionovéh­o města Čeng-čou v provinci Che-nan u břehů Žluté řeky. Jeho předchůdce byl založený už na konci padesátých let, až v roce 1994 se však se vstupem společnost­i Jianye Residentia­l Group – stejně jako celý čínský fotbal – zprofesion­alizoval.

V čínském měřítku patří Che-nan mezi průměrné kluby. Většinu své existence strávil ve druhé lize, do které si na rok naposledy odskočil před pěti lety. Zdaleka nejlepšího umístění dosáhl v roce 2009, kdy vybojoval třetí místo a postup do asijské Ligy mistrů.

Vminulé sezoně skončil třináctý, jen tři body nad sestupem.

„Pouštěl jsem si nějaké šoty ze soutěže, hrál v přípravě proti tamním týmům. Ale až ostrý start ukáže, jaká je pravda ohledně kvality týmu,“přiznává Dočkal krok do neznáma.

Může se ještě fotbalově rozvíjet? A nepřibouch­ne si dveře do národního týmu?

„To je spíš dotaz pro trenéry. Je na nich, jestli budou mít chuť mě tady sledovat. Já to jako komplikaci nevnímám,“myslí si šikovný záložník, jenž se vydal na své třetí zahraniční angažmá. Zkusil tureckou ligu v Konyasporu, dva roky strávil v norském Rosenborgu. Jak dlouho vydrží v Číně? „Věřím, že se ještě do Sparty vrátím,“naznačil po odchodu. Smlouvu s Che-nan Ťi-na-je podepsal na tři roky. S číslem 8 může k prvnímu zápasu vyběhnout už příští neděli proti Hebei China Fortune, za který hraje například Gervinho, Ezequiel Lavezzi a trénuje ho Chilan Manuel Pellegrini.

To Dočkal tak hvězdné spoluhráče ani kouče nemá.

V dresu Čhe-nan Ťi-na-jie bude za největší superstar právě on, rodák z Městce Králové. „Očekávání zjevně nebudou malá, ale myslím, že jsem na tlak ze Sparty připravený dobře,“vzkázal.

Do čínského fotbalu začala sypat peníze i tamní vláda. Jeho obrovským fanouškem je též prezident Si Ťin-pching. Očekávání v Číně zjevně nebudou malá, ale myslím si, že jsem na tlak z prostředí na Spartě připravený dobře.

 ?? Působil Bořek Dočkal od roku 2013. V lize za ni odehrál 95 zápasů a vstřelil 24 gólů FOTO PROFIMEDIA ?? Ve Spartě Bořek Dočkal hráč klubu Che-nan Ťi-na-jie
Působil Bořek Dočkal od roku 2013. V lize za ni odehrál 95 zápasů a vstřelil 24 gólů FOTO PROFIMEDIA Ve Spartě Bořek Dočkal hráč klubu Che-nan Ťi-na-jie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia