Lidové noviny

Slavia kraluje lize. Kdo ji zastaví?

- JIŘÍ ČIHÁK

Obrozená Slavia dál udivuje fotbalovou ligu. Pod trenérem Jaroslavem Šilhavým neprohrála ani čtrnáctý soutěžní zápas a soupeřům nahnala strach. Poslední Příbram, která před týdnem dlouho trápila i mistrovsko­u Plzeň, slávisté naprosto zesměšnili. Zničili ji osmi góly a vedou tabulku.

PRAHA Slávistick­ý trenér Jaroslav Šilhavý měl velký důvod k radosti. „Musím smeknout, byl to skvělý výkon,“hodnotil sobotní koncert svých svěřenců na stadionu u Litavky. Poslední tým tabulky sice předvedl bídný výkon, s lehkostí hrajícím Pražanům nebyl důstojným soupeřem, ale prohrát 1:8? Nic podobného fotbalová liga dlouho nezažila.

Naposledy ještě v devadesátý­ch letech, kdy Jablonec sestřelil České Budějovice 8:0 a také o dvě léta dřív – v roce 1995 –, kdy Slavia vytvořila ligový rekord vítězstvím 9:1 nad Uherským Hradištěm. Mohly se historické tabulky v sobotu přepsat?

„Pánové, všechno s pokorou. To vůbec nebylo na pořadu dne, ani jsem o tom nevěděl,“odpovídal po zápase novinářům slávistick­ý trenér.

„Tak jsme první, no a co“

Fanoušci Slavie si v Příbrami užívali známý popěvek „tak jsme první, no a co“. Že má druhá Plzeň jeden zápas k dobru? To je netrápilo.

Slavia přece po příchodu trenéra Šilhavého fotbalovou ligou do- slova letí a nezastavuj­e. Když v osmém kole porazila na Letné Spartu, naznačila svoje možnosti. Teď soupeřům osmigólový­m vítězstvím zdůraznila, že to myslí vážně. Co konkrétně? Boj o ti- tul, který může získat po osmi letech.

Bylo by to pro sešívaný národ hezké kouzlo osmiček, kdyby se na konci sezony radovali s pohárem.

„Jsme sice první a dívá se na to pěkně, ale zatím je předčasné něco hodnotit,“mluví Šilhavý opatrně. „Se vší úctou jsme zatím porazili jen předposled­ního a posledního, teprve v příštím kole nás čeká srovnání,“burcuje trenér před šlágrem proti Plzni.

Ta chce sice třetí titul v řadě, jenže na jaře zatím nepřesvědč­uje. Stejně jako Sparta, která v neděli padla v Jablonci 1:3 a na čelo

ztrácí už šest bodů. To Plzeň o den dřív ve Zlíně ubojovala alespoň bezbrankov­ou remízu a brala bod. „Čekal jsem od celého mužstva víc,“durdil se však trenér Západočech­ů Roman Pivarník. A to ještě nevěděl, co předvede o dvě hodiny později Slavia.

Sešívané za nelítostno­u kanonádou hnal nováček Jan Sýkora, který ke gólu přidal tři asistence. „Řekni jim, že jsi jako Jarda Jágr,“povykovali na něj spoluhráči před rozhovorem s novináři. Góly dali také Škoda, Hušbauer, Mešanovič, Bořil a Ngadeu, který za pětadvacet minut na hřišti stihl dokonce hattrick.

Přesto ani jeden z nich není hrdinou kola.

Opravdovým hrdinou je totiž Francis Koné ze Slovácka. Ten v zápase hraném ve vršovickém Ďolíčku bleskově zareagoval na ošklivou srážku domácích spoluhráčů Krcha s Berkovcem a poskytl brankáři Bohemians první pomoc. „Hned jsem kontrolova­l, zda není zapadlý jazyk,“vysvětlova­l tožský útočník.

Za své jednání si po právu vysloužil slova uznání a díků.

Příbram Slavia Praha 1 8 Zlín Plzeň 0 0 Bohemians 1905 Slovácko 0 0 Brno Liberec 1 0 Dukla Praha Karviná 0 0 Jablonec Sparta Praha 3 1

 ?? Fotbalisté Slavie se z branky radovali dohromady osmkrát. Nejpilněji střílel Kamerunec Ngadeu, zaznamenal hattrick. FOTO ČTK ?? Kanonáda v Příbrami.
Fotbalisté Slavie se z branky radovali dohromady osmkrát. Nejpilněji střílel Kamerunec Ngadeu, zaznamenal hattrick. FOTO ČTK Kanonáda v Příbrami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia