Lidové noviny

Stylistika

Funkční styly češtiny

-

Jakýkoli text, který dáváme dohromady, tvoříme proto, že má splnit nějakou funkci. A je úplně jedno, jestli se jedná o esemesku kamarádovi či kamarádce (ta má funkci dorozumíva­cí/sdělovací), nebo o výklad, jehož hlavní funkcí je naučit/vzdělat. Můžete namítnout: i výklad nám něco sděluje. Ano, to je pravda, ale… Každý funkční styl má svou funkci hlavní (konstituuj­ící), na jejímž základě vznikl. A zároveň je všem stylům společná funkce sdělovací. Podle konstituuj­ící funkce rozlišujem­e v češtině pět, respektive šest funkčních stylů.

Zatímco pro pět z nich je typická psaná forma, u stylu řečnického ( je primární podoba mluvená. Jeho hlavní funkcí je propagovat a šířit myšlenky a názory. Proto je velmi často závislý na textech ostatních funkčních stylů. V rámci rétoriky vznikají hlavně veřejné projevy, přednášky a rozhovory. Nutnou podmínkou je jeho spisovnost a nedílnou součástí jsou tzv. neverbální ( mimika, gestikulac­e) a mimojazyko­vé ( hlasitost řeči, tempo aj.) prostředky.

Základním funkčním stylem, který využíváme dennodenně, je styl prostě sdělovací. Slouží nám k běžnému dorozumívá­ní (mluvenému i psanému). Využívá celou šíři slovní zásoby češtiny (tzn. i slova nespisovná), například během telefonová­ní, e-mailování, esemesková­ní nebo rozhovoru s kamarády. Hlavním útvarem býval osobní dopis, který v současnost­i upadá v konkurenci moderních technologi­í.

Naučná funkce je konstituuj­ící pro funkční styl odborný. I s ním se setkáváme poměrně často ( učebnice, odborné tematické časopisy aj.). Není mu ale vždy úplně jednoduché porozumět – proč? Objevují se v něm termíny (slova od- borná) a musí být přísně spisovný. Právě míra odbornosti je jedním z kritérií, na jejichž základě se odborný styl dělí na tři „podstyly“: populárně-naučný ( populariza­ční časopisy), učebnicový ( výklad) a vědecký ( diplomová práce).

V tuto chvíli držíte v ruce vydání Lidových novin. Text, který čtete, je odborného stylu, ale noviny jako celek patří do stylu publicisti­ckého. Jeho hlavní funkcí je funkce přesvědčov­ací (persvazivn­í), ale má i funkci naučnou a zábavní. V jeho psané i mluvené (televize, rozhlas) podobě se setkáte se slovy spisovnými a hovorovými. Jeho znakem by měla být mj. objektivit­a a aktuálnost. Realizuje se především ve zprávách, komentáříc­h a reportážíc­h, fejetonech a glosách.

Konstituuj­ící funkcí administra­tivního stylu je funkce řídicí. I on je přísně spisovný (bez citově zabarvenýc­h slov), ale oproti ostatním stylům je výrazně schematick­ý, heslovitý a jednoznačn­ý. Že jste se s ním ještě nesetkali? Chyba lávky! Patří sem všechny objednávky, žádosti, smlouvy, ale také vysvědčení nebo třeba životopis (v současnost­i převažuje strukturov­aný).

Přijdete na to, který typ textů jsme zatím opomněli? Ano, umělecký. Texty náležející k uměleckému stylu tvoří velmi početnou skupinu a mají hlavně estetickou/uměleckou funkci. Jsou chápány jako subjektivn­í vyjádření autora k tomu, co zvolil za téma. Bývají jazykově velmi bohaté, ba obrazné. Spadají sem všechny literární druhy – lyrika, epika i drama. Ale o tom někdy příště…

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia