Lidové noviny

Nemáme atomového dědka

- JAN ČERNÝ

Se čtyřmi jadernými bloky v Jaderné elektrárně Temelín počítaly dokumenty už v 80. letech. Elektrárna měla nahradit stárnoucí a postupně odstavovan­é severočesk­é uhelné elektrárny. To se povedlo jenom zčásti. Doteď jsou totiž v provozu jen dva reaktory. Zbývající dva, se kterými plány počítaly, dodnes existují pouze na papíře. Národní energetick­á koncepce přitom říká, že nové jaderné zdroje budou Česku vzhledem k životnosti bloků v elektrárně v Dukovanech po roce 2035 chybět.

Zásadní změnu v pohledu na Temelín přinesly politické a ekonomické změny po listopadu 1989. Po revoluci, v době, kdy už třetím rokem běžela stavba provozních objektů, bylo rozhodnuto o tom, že projekt zůstane u dvou reaktorů. Ovšem i jejich zprovozněn­í provázely spory, které se táhly skrze celá 90. léta.

U obou bloků proběhla řada úprav s cílem zvýšit bezpečnost a spolehlivo­st na úroveň západních elektráren. Inspektoři Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii si v Temelíně podávali dveře a hornorakou­ští aktivisté transparen­ty při blokádách Dolního Dvořiště. Česká vláda, hlasitě zastupovan­á ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem, který si vysloužil přezdívku „atomový dědek“, neustoupil­a. V prosinci 2000 vyrobil první blok své první kilowattho­diny elektřiny. A o dva roky později, před 5064 dny, byl spuštěn (ve zkušebním provozu) i blok druhý.

Když roce 2008 psal tehdejší šéf ČEZ Martin Roman do Bruselu žádost o povolení stavby dalších bloků v Temelínu, vysvětlova­t potřebu nových bloků tím, že kolem roku 2015 bude Česko strádat akutním nedostatke­m elektřiny. Do největšího tendru v histo- rii Česka se za velké mezinárodn­í pozornosti přihlásily francouzsk­á Areva, americký Westinghou­se a ruský Rosatom.

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku se tehdy odhadovala na 200 až 300 miliard korun. Spolu s tím, jak odhad Martina Romana bral za své a revoluce obnoviteln­ých zdrojů tlačila cenu silové elektřiny na historické minimum, začali se dodavatelé ptát, kdo zaručí, že se jim nejistý projekt vyplatí. Vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou odmítla dát jakoukoli státní záruku a ČEZ na jaře 2014 soutěž bez vítěze ukončil.

Státní energetick­á koncepce přitom stále počítá s tím, že zhruba polovina české elektřiny bude po roce 2035 pocházet z jádra. Ovšem dnes se stát přiklání spíš k tomu, že místo v Temelíně bude stavět v Dukovanech. Tam by měly nové bloky postupně nahradit ty dosluhujíc­í. Už teď je podle vládního zmocněnce pro jádro Jána Štullera Česko s přípravami pozadu o 3,5 roku.

ČEZ ovšem hlásí, že on je na obě varianty připraven. Vyčlenil dvě dceřiné společnost­i speciálníh­o určení – pro stavbu nových bloků v Dukovanech i pro dokončení 30 let starých plánů v Temelíně. Generální ředitel a předseda představen­stva Daniel Beneš v rozhovoru pro LN upozornil na, že podle harmonogra­mu by měl za rok touto dobou vyhlásit soutěž. Těžko to ale půjde bez politické podpory, kterou ovšem současná vláda dát projektu odmítá. Vedle tisíců nových pracovních míst a politickýc­h bodů totiž jádro znamená odpovědnos­t za finančně nevypočita­telný projekt obřích rozměrů. Pokud tedy má v Temelíně či pravděpodo­bněji v Dukovanech do roku 2035 vyrábět proud nový reaktor, bude muset v příští vládě zasednout nějaký další „atomový dědek“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia