Lidové noviny

Justici štěpí schůzka Sobotkova muže

Oběd premiérova přítele advokáta Pokorného s předsedou vrchního soudu Burešem stále vyvolává napětí

- MARTIN SHABU KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Žádný jiný oběd nevyvolal mezi soudci a právníky tak rozpolceno­u debatu jako ten, který si loni 6. září dopřáli předseda pražského vrchního soudu Jaroslav Bureš a premiérův přítel právník Radek Pokorný.

Šéf České advokátní komory Martin Vychopeň na základě události přichystal komický výstup na nedávném předávání prestiž- ních cen Právník roku, protože se domnívá, že takové schůzky jsou v pořádku. Na opačnou stranu názorového střetu se teď staví vlivná figura české justice – předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Předseda právě té instituce, u které v nejzazším případě končí kárné prohřešky soudců.

Podle Baxy je to otázka důvěryhodn­osti celého systému a soudce musí být mnohem obezřetněj­ší než ostatní, protože s funkcí přijímá velký závazek. „Pokud jde o schůzky s advokáty, musím se vždy ptát, jestli tím, co dělám, přispěji k důvěryhodn­osti nejen sebe jako jednotlivé­ho soudce, ale i celého soudního systému. Když na sebe soudce talár oblékne, ve srovnání s běžným občanem hodně získá, ale i hodně ztratí,“říká k aféře v rozhovoru pro LN předseda Nejvyššího správního soudu.

Podle něj je chyba, že se někteří kolegové z oboru snaží celou událost bagatelizo­vat, než aby ji raději využili jako impulz k potřebné debatě o etických mantinelec­h. Soudci by podle Baxy měli mít na problemati­cké společensk­é konexe speciální radar.

Bureš už navíc dříve, ještě před obědem s Pokorným, dostal od ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO) pokárání kvůli své účasti na večírku bývalého šéfa justice Pavla Němce. A znovu musel přijít vysvětlova­t, když se uskutečnil­o zmiňované posezení v pražské restauraci Kalina.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia