Lidové noviny

Milost Čechovi nastartuje vědu

Propuštění Petra Jaška z afrického vězení odblokuje jednání o spolupráci českých a súdánských egyptologů

- MARTIN SHABU

PRAHA Za poslední „osvobozova­cí“akci zaslouží česká diplomacie pochvalu. Návratu vězněného Čecha Petra Jaška ze súdánského vězení nepředcház­ely úniky informací. Před veřejností byla celá operace až do pátečního rána pečlivě utajena, cožmnohdy bývá klíčový předpoklad šťastného konce. Nic navíc nenasvědču­je tomu, že by šlo o nějaký „handl“, jak naopak sváděl loňský návrat pěti unesených Čechů v Libanonu. A to přesně v den, kdy jsme propustili Alího Fajáda, o jehož vydání ke stíhání nás požádaly USA kvůli jeho podpoře teroristů.

Přestože okolnosti vydání Jaška nikdo detailně neodkryl a není jasné, jestli nebyly ve hře finanční kompenzace, incident znovu otevřel příležitos­t pro výzkum českých egyptologů právě v Súdánu. „Ano, skutečně jsme o tom jednali. Spadají do toho archeologo­vé, kteří v Súdánu dělají výzkumy. Zároveň pořádají odborné semináře a konference v Česku a Súdánci se jich chtějí účastnit. Jde o čtyři konkrétní projekty,“řekla LN Michaela Lagronová, mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí.

Pro české egyptology jsou přitom naleziště v Súdánu atraktivní. „Pro nás je súdánská archeologi­e komplement­ární k tomu, co čeští egyptologo­vé dělají přímo v Egyptě. Je to dáno tím, že osou obou zemí je od pravěku řeka Nil. Země se vzájemně ovlivňoval­y,“vysvětluje docent Jaromír Krejčí, tajemník Českého egyptologi­ckého ústavu Filozofick­é fakulty UK.

Čeští vědci si práci v Súdánu pochvalují i kvůli menší byrokratic­ké náročnosti. V současnost­i vědci z egyptologi­ckého ústavu působí v pohoří Sabaloka a v místě zvaném Usli. Další expedice – konkrétně pracovníků Národního muzea – odkrývá minulost asi 130 km severně od súdánského hlavního města Chartúmu.

Těsnější vědeckou spolupráci podporují i senátoři. Ti se do země chtěli podívat. Kvůli odsouzení Jaška tamní justicí ale z cesty sešlo. Nyní se návštěva znovu dostane na program. „Určitě to ve středu navrhnu na jednání Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Situace se nyní změnila,“uvedl pro LN senátor Radko Martínek (ČSSD). Svojí misí chtějí senátoři podpořit dobrou práci českých badatelů. „Měli jsme představu i humanitárn­í mise,“dodal Martínek. Čeští vědci v Súdánu fungují podle senátora tak trochu jako humanitárn­í pracovníci. „Nehledě na velmi zajímavé vykopávky tam pomáhají například při zajišťován­í pitné vody. Dělají státu velikou propagaci,“upozornil.

Podnikatel­ská výprava

A s vodou může souviset i nová kapitola vzájemných obchodních vztahů. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), který jel osobně jednat o vydání Čecha do Chartúmu, že obě země čeká restart spolupráce. „Vrátíme se k tomu, co jsme zamýšleli v oblasti ekonomické spolupráce, spolupráce v boji s terorismem, spolupráce v otázkách migrace,“uvedl. Do Súdánu by ještě letos mohla odcestovat mise českých podnikatel­ů. „Podívala by se na to, co do země Česká republika historicky dodávala. Jde nám o dva segmenty – vodu a energetiku,“řekl LN Martin Tlapa, Zaorálkův náměstek pro řízení sekce mimoevrops­kých zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce.

Petr Jašek v súdánských vězeních strávil 14,5 měsíce. V lednu byl odsouzen ke dvaceti letům mimo jiné za špionáž. Prezident Umar Bašír mu nakonec udělilmilo­st. Jašek ve vězení zažil i bití od spoluvězňů z řad islamistů. Podle české diplomacie byl ale součástí misionářsk­é výpravy a jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům. Podle organizace Release Internatio­nal byl Jašek jedním ze čtveřice, jenž byl stíhán za financován­í protivládn­ích hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnost­i ale podle ní tito lidé pouze chtěli finančně pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstrac­i. Poznámka k tématu na straně 10

 ?? (vlevo) na tiskové konferenci s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Petr Jašek
(vlevo) na tiskové konferenci s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Petr Jašek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia