Lidové noviny

Sankce padly, Súdán se ale nemění

- MILAN ROKOS

CHARTÚM/PRAHA Třetí největší africký stát se letos v lednu dočkal překvapivé­ho zrušení amerických obchodních sankcí. Jeden z posledních dekretů prezidenta Baracka Obamy vyvolal tehdy značnou diskusi – autoritati­vní režim v Súdánu se nijak nezměnil a násilí v zemi stále pokračuje.

Obama ale vstřícný krok vůči Chartúmu vysvětlil „spoluprací při řešení regionální­ch konfliktů a hrozby terorismu“. Súdánský prezident Umar Bašír vzápětí vyhlásil v zemi šestiměsíč­ní příměří, které bylo od té doby sice několikrát porušeno, ani v jednom případě už ale nedošlo k útokům na civilisty jako v minulosti.

Američané uvalili sankce na súdánský režim už v roce 1997 kvůli jeho podpoře různých isla- mistických skupin, podpoře terorismu, snaze destabiliz­ovat sousední režimy a porušování lidských práv. Právě Súdán se stal také v devadesátý­ch letech na pět let útočištěm vůdce teroristic­ké sítě al-Káida Usámy bin Ládina.

Některé sankce ale zůstaly v platnosti i po Obamově dekretu – individuál­ní postih sedmi vládních, milicionář­ských a povstaleck­ých vůdců spojených s konfliktem v Dárfúru. Súdán také nadále nemůže na Západě nakupovat zbraně. Zrušení sankcí po americkém vzoru zvažuje i Evropská unie.

Stíhání kvůli Dárfúru

Právě kvůli konfliktu v Dárfúru stíhá nynějšího prezidenta Umara Bašíra Mezinárodn­í trestní tribunál (ICC) v Haagu. Žalobce ICC Luis Moreno Ocampo obvinil v červenci 2008 al-Bašíra z ge- nocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v Dárfúru. V březnu následujíc­ího roku vydal soud zatykač, kvůli nedostatku důkazů ale odmítl obvinění z genocidy. V červenci 2010 byl súdánské vládě doručen už druhý zatykač, Chartúm ho ale neuznal, stejně jako existenci samotného mezinárodn­ího soudu.

Obvinění už nehovoří o přímém al-Bašírově zapojení do zločinů, ale o trestní odpovědnos­ti za ně a spolupacha­telství. Proti verdiktu se ale staví například Africká unie nebo Liga arabských států, spojence v tomto ohledu našel Bašír i v Rusku a Číně.

Server WikiLeaks informoval, že Bašír zpronevěři­l devět miliard dolarů ze státních fondů. „Největší lež byl jeho ( žalobce Ocampa – pozn. red.) výrok, že vlastním devět miliard dolarů v jedné z britských bank. Ta tato tvrzení díky bohu popřela,“prohlásil Bašír v rozhovoru pro The Guardian.

O problemati­ckém pokroku v Súdánu svědčí i zpráva tamního nezávisléh­o serveru Nuba Reports, podle níž bylo v posledních dvou měsících loňského roku v zemi zkonfiskov­áno 32 novin a pokračoval­o i zatýkání novinářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia