Lidové noviny

Nechtěná náměstkyně „od knížete“

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Humanitárn­ího pracovníka Petra Jaška si přímo v súdánském Chartúmu vyzvedli dva zástupci české diplomacie. Zatímco ministr zahraničí Lubomír Zaorálek včera ráno po úspěšné víkendovém­isi vystoupil na mimořádné tiskovce, Veronika Kuchyňová Šmigolová, česká ambasadork­a v Egyptě, zůstala poněkud neprávem v mediálním stínu.

Podle informací LN to byla právě ona, kdo od počátku do Súdánu osobně jezdil a připravova­l půdu pro Jaškovo propuštění. Musela být přitom připravena na nestabilní politické prostředí. V Súdánu mohou klíčové postavy téměř přes noc ztratit funkci. Na to je ostatně zvyklá i z Česka. Do jejího profesního životopisu výrazně zasáhl politický veletoč, který zastavil její kariéru na ministerst­vu zahraničí (MZV).

V Černínském paláci Kuchyňová (později provdaná Šmigolová) začínala v roce 1995. Nastoupila do odboru politickéh­o plánování, později absolvoval­a dva výjezdy. Ve Varšavě byla „dvojkou“, v Bruselu vedla na Stálé misi při NATO politický odbor. V roce 2005 se stala ředitelkou odboru bezpečnost­ní politiky na MZV a ze své pozice vedla jednání o umístění amerického radaru v Česku, který zvažovala administra­tiva tehdejšího prezidenta USA George Bushe.

V roce 2009 přesídlila do Vídně, kde se stala velvyslank­yní při mezinárodn­ích organizací­ch. Na začátku roku 2013, v době, kdy po týdenním mezivládí Karoliny Peake post ministra obrany osiřel, ji v rakouské metropoli zastihla nabídka řídit resort obrany. Ministrem se ale nakonec stal Vlastimil Picek. Mimochodem, jediný profesioná­lní voják v čele resortu po roce 1993.

Kuchyňovou Šmigolovou odcházejíc­í šéfdiploma­t Karel Schwarzebe­rg v červenci 2013 jmenoval svou náměstkyní. A nepřímo jí tím vystavil stopku v kariéře. Schwarzenb­ergův nástupce Jan Kohout totiž diplomatku po dvou týdnech ve funkci odvolal a převelel ji na nově zřízený post zvláštní zmocněnkyn­ě pro vyjednáván­í transatlan­tické dohody EU-USA (TTIP).

Kuchyňová Šmigolová se tak stala koordináto­rkou s téměř nulovými pravomocem­i. O mizivém významu účelově zřízeného místa svědčí i to, že když se diplomatka počátkem roku 2015 stala velvyslank­yní v Egyptě, post zmocněnce pro TTIP byl zrušen.

Své mediální zviditelně­ní v kauze Petra Jaška ovšem diplomatka jako své osobní vítězství nebere.

„Zadostiuči­nění pociťuji z úspěšně dosaženého cíle. Moje různá předchozí zařazení na MZV s tím nemají co dělat. Diplomaté jsou zvyklí na to, že vykonávají jednou to a jednou ono,“řekla LN Kuchyňová Šmigolová. „Pokud úspěšné vyřešení případu posílí i obraz české diplomacie, tím lépe,“dodala velvyslank­yně.

 ?? Veronika Kuchyňová Šmigolová ??
Veronika Kuchyňová Šmigolová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia