Lidové noviny

Registr smluv zmizel z OVM

-

Čekalo se, že Petr Gazdík (jehož STAN je výrazným zastáncem přísnější verze registru smluv) bude Sobotkovu ČSSD za „vykostění“v pořadu kritizovat.

Premiér Sobotka místo toho komentoval právě probíhajíc­í volební sněm hnutí ANO. Kritizoval například změnu stanov hnutí, díky kterým bude mít Babiš možnost zasahovat do podoby kandidátní­ch listin – ostatně jako grémium ČSSD do svých. „Jestliže ANO zmocnilo Andreje Babiše a ten může zasahovat do úplně všech kandidátek, tak je přece jasné, že hnutí ANO se posouvá ne směrem k větší demokratiz­aci, ale začíná tam příklon k naprosto autoritati­vním prvkům,“pronesl například Sobotka.

Gazdík byl zaskočen. „Přiznám se, že mě to také překvapilo. Víceméně to ale bylo tím, že na dané téma nedošla řada. Na pozvánce, kterou jsme dostali, byl registr smluv posledním bodem navrhovaný­ch témat. Důsledkem toho, že u úvodní části jsme se v uvozovkách trochu zakecali, nevyšel čas. Nemyslím si, že by se tak stalo kvůli nějakému tlaku,“řekl LN předseda STAN.

„Nezbyl prostor, mrzí nás to“

Tvůrci Otázek Václava Moravce vypadnutí registru smluv z programu nedělního vysílání litují. „Osobně nás mrzí, že se na toto téma nedostalo, považujeme je za nesmírně důležité. Ve scénáři jsme s ním počítali, měli jsme při- pravené též tabulky s výsledky hlasování za jednotlivé strany a další příspěvky týkající se registru,“vzkázala tisková mluvčí České televize Alžběta Plívová. A dodala: „Koneckonců i fakt, na který upozorňuje­te, totiž že bylo téma zařazeno i do headlines v úvodu pořadu, svědčí o tom, že jsme s ním počítali. Vysíláme ovšem v přímém přenosu a jsme limitováni časem – bohužel nám na další diskusi již nezbyl prostor, což se v živém vysílání stává.“

Projektový manažer Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Janusz Konieczny postup veřejnoprá­vní televize kritizuje a nevylučuje, že celá věc má politické pozadí. „Debata o registru smluv by mohla být nepříjemná nejenom pro premiéra Bohuslava Sobotku, jehož ČSSD vykostila registr smluv, ale i pro Českou televizi, která sama prosadila pro sebe výjimky v tomto zákoně díky podpoře ČSSD,“řekl LN Konieczny, který na absenci tématu registru smluv včera upozornil.

Podle něj je zvláštní, že v nedělní debatě se naopak našel prostor pro záležitost­i, které dle něho nebyly natolik aktuální – jako příklad uvádí odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) či kauzu korunových dluhopisů ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Je třeba najít vysvětlení, proč najednou byla vedena o těchto věcech diskuse místo plánovanéh­o hlavního tématu o registru smluv. Nutno dodat, že kauze korunových dluhopisů byl věnován předcházej­ící únorový díl Otázek VáclavaMor­avce,“dodal Konieczny.

Pokud situaci nenapraví Senát, z internetov­ého registru smluv vypadnou smlouvy národního podniku Budějovick­ý Budvar, státních podniků a společnost­í s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovo­u povahu. V novele, která se původně týkala jen vyjmutí Budvaru, to v minulém týdnu o jeden hlas schválila sněmovna. Kolem pozměňovac­ího návrhu se strhla bitva. O novele se hlasovalo pětkrát, schválena byla hlasy ČSSD, KSČM, ODS a lidovců.

 ?? Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se před volbami 2013 zavázal k podpoře protikorup­čních návrhů, které prosazoval projekt Rekonstruk­ce státu. Mezi nimi je i registr smluv. FOTO ARCHIV ?? Sliboval.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se před volbami 2013 zavázal k podpoře protikorup­čních návrhů, které prosazoval projekt Rekonstruk­ce státu. Mezi nimi je i registr smluv. FOTO ARCHIV Sliboval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia