Lidové noviny

Justici štěpí schůzka...

-

tuje právě na vrchní soud. V modrém máku figuruje na straně poškozenýc­h uhlobaron Marek Čmejla, spolumajit­el Škody Transporta­tion. Vrbenský se bojí, že přátelství Bureše s Pokorným zpochybňuj­e právo na nestranný proces. ností. To je součást důvěry, kterou buď máte, nebo nemáte,“kritizuje Baxa.

Pokorný patří mezi blízké spojence premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), investigat­ivní web Neovlivní.cz ho označil za nejmocnějš­ího zákulisníh­o hráče v zemi. Na oslavu jeho kanceláře v Rudolfinu dorazili exministři Jaroslav Tvrdík, Ivan Langer či Pavel Blažek.

Jen pro úplnost, je normální, že význační a úspěšní právníci znají mnoho lidí – ze studií, společensk­ých akcí nebo práce. Baxa má však za to, že soudce na sebe musí být výjimečně přísný v tom, co dělá. „Čím výš stoupáte, začnou se na vás nabalovat různí známí, kamarádi nebo spolužáci. Nepochopí, že nemohou o nic žádat nebo se na něco ptát. Kdo to nepřijal, s tím jsem vztah ukončil,“říká.

Úplně opačný pohled na věc má ale šéf advokátní komory Vychopeň. Za svůj výstup s „potvrzením o neobědvání“prý dostal od řady kolegů z právní obce pochvalné SMS a e-maily. „Za nevhodný považuji výstup pana ministra, který si následně pozval předsedu vrchního soudu Bureše na kobereček,“napsal LN. Ostře postup ministra kritizoval také advokát Tomáš Sokol, který to dokonce označil za zjevnou urážku všech advokátů. „Ministr tak dal jasně najevo, že advokáti jsou pro soudce nežádoucí společnost,“napsal Sokol.

Sami účastníci onoho oběda se však názorově rozcházejí. Podle Pokorného šlo o společensk­é setkání dvou známých. Bureš naopak LN napsal následujíc­í: „Je možné, že jsem potkal i dr. Pokorného, určitě ale nešlo o žádnou schůzku.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia