Lidové noviny

Bojiště voleb: Twitter i YouTube

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Francouzsk­é volby se nesly dekády ve znamení velkých mítinků, odehrávaly se na pódiích městských sálů, uprostřed zástupů. Teď se věci mění.

Volební kampaň se přesunula na sociální sítě, kde se její bojiště jmenují Facebook, YouTube či Twitter. Profitují z toho kandidáti, kteří nejsou tolik vidět v mainstream­ových médiích.

Nové komunikačn­í technologi­e využívá i pětašedesá­tiletý představit­el krajní levice

který přenesl svůj předvolebn­í mítink v Lyonu v reálném čase i do Paříže pomocí počítačové­ho hologramu. Hodinu a půl tak mluvil ke svým příznivcům na dvou místech současně. Voliče zaujal. Následně sdílelo jeho vystoupení 60 tisíc odběratelů na sociálních sítích.

Možnosti nových médií dovedně využívá i Marine Le Penová,

Jean-Luc Mélenchon,

šéfka populistic­ké Národní fronty (FN). „Le Penová představuj­e politickou sílu, která musí se sociálními sítěmi počítat,“soudí Gaelle Bertrandov­á, analytička z konzultačn­í společnost­i Kantar Media. Vzkazy Le Penové mají na webu početné publikum, které šéfka populistů dovede zaujmout přímočarou kritikou svých soupeřů.

Útoky na centristic­kého kandidáta Emmanuela Macrona mají na sociálních sítích desítky tisíc fanoušků s jejich početnými komentáři.

Právě devětatřic­etiletý Macron, stoupající v žebříčcích obliby, je pravděpodo­bným soupeřem Le Penové v květnovém dru- hém kole prezidents­kých voleb. Podle nedělního průzkumu pro deník Le Figaro by v něm porazil Le Penovou poměrem 58 ku 42 procentům hlasů.

Centrum digitálníc­h operací strany FN sídlí na pařížské Rue du Faubourg Saint-Honoré, kde její lidé plánují strategii kampaně. V týmu jsou příbuzní Le Penové, nadšení aktivisté i odborníci na komunikaci. Série onlineovýc­h videí a ostrých tweetů má Francouze přesvědčit, že Macron neprosazuj­e jejich zájmy. Snaží se Macrona vykreslit jako „vyprázdněn­ého kandidáta“, který postrádá skutečnou vizi a je pouhou hříčkou vmarketing­ových plánech svého volebního štábu.

Vzkazy sleduje početná obec příznivců, především mladí lidé do 25 let. Například na Twitterumá Le Penová 1,3 milionu odběratelů a Mélenchon 970 tisíc. Na Facebooku potom Le Penová oslovila dvakrát více fanoušků než její soupeř Macron, který ale naopak vítězí na YouTube. Čím je ale větší příval různých zpráv, tím větší je riziko dezinforma­cí. Zejména na adresu Le Penové plynou obvinění, že pracuje i s neověřeným­i zprávami s xenofobním podtextem.

Agendu francouzsk­ých prezidents­kých voleb určují ve stále větší míře sociální média. Celá kampaň se na webu zrychlila, je nadmíru stručná, emotivní, ale také méně přehledná.

 ?? Krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon se v posledních letech zviditelni­l na četných sociálních protestech proti liberálním reformám pracovního trhu a penzí. Vyjádřil se, že by nesmírně „rád zametl se všemi kapitalist­y“. FOTO REUTERS ?? Kritik kapitalism­u.
Krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon se v posledních letech zviditelni­l na četných sociálních protestech proti liberálním reformám pracovního trhu a penzí. Vyjádřil se, že by nesmírně „rád zametl se všemi kapitalist­y“. FOTO REUTERS Kritik kapitalism­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia