Lidové noviny

Otec zabitého vojáka nechce potkat Trumpa

- JAKUB FAJNOR

WASHINGTON/PRAHA Jeho synovi Williamovi se stala před měsícem osudnou zpackaná americká vojenská operace zamířená proti teroristům v Jemenu. Otec příslušník­a elitní jednotky SEAL Team 6 Bill Owens následně odmítl setkání s prezidente­m Donaldem Trumpem při příležitos­ti předání rakve s ostatky syna. Kritizoval také načasování zásahu a žádal řádné vyšetření incidentu.

Když přivezli mrtvého Williama „Ryana“Owense zpět do vlasti, na letecké základně v Doveru ve státě Delaware na jeho vlajkou pokrytou rakev čekala jeho rodina v čele s otcem Billem Owensem. Návratu do Spojených států se účastnil i prezident Trump se svou dcerou Ivankou. Jinak nebyl přítomen téměř nikdo další, rodina zabitého si přála co největší soukromí bez přítomnost­i médií.

O přítomnost­i prezidenta se Owens dověděl na poslední chvíli, když se s rodinou připravova­l na cestu na letiště. „Omlouvám se, nechci se s ním potkat,“řekl kaplanovi, který jej informoval, že je Trump na cestě do Delaware.

„Nechtěl jsem z toho dělat scénu, ale mé svědomí by mi nedovolilo hovořit s prezidente­m,“řekl pro floridský deník Miami Herald. Spolu s některými vojenskými experty zpochybňuj­e nutnost zásahu speciálníh­o komanda, jenž vedl k smrti jeho syna a téměř třicítky dalších – ozbrojenců i civilistů.

Jako armádní veterán má silné pochyby o správnosti postupu jak při rozhodnutí o vyslání komanda SEAL, tak při provedení mise, jež byla pro jeho syna tou poslední. „Chci, aby se to vyšetřilo. Vláda dluží mému synovi pořádné vyšetřován­í,“cituje Owense list Washington Post. Podle mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersové je sám prezident Trump pro vyšetření operace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia