Lidové noviny

Londýn ukončí volný pohyb dřív

- ROBERT SCHUSTER

Možnost občanů členských států Evropské unie požádat ve Spojeném království o trvalý pobyt skončí zřejmě už v polovině března.

LONDÝN/PRAHA Od poloviny března začne jít v souvislost­i s brexitem do tuhého.

Očekává se, že právě tehdy britská premiérka Theresa Mayová oficiálně informuje své partnery v Evropské unii o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, a tím odstartuje odchod Spojeného království z Unie.

Šéfka vlády prý ale také oznámí, že občané EU po tomto datu již nebudou mít automatick­é právo zažádat o trvalý pobyt.

Informaci přinesl list Daily Telegraph, a to s odvoláním na zdroje z prostředí vlády.

Pokud by Londýn skutečně takto reguloval volný pohyb občanů ostatních členských států ještě před ukončením dvouletého období, kdy bude s EU vyjednávat o budoucím nastavení vztahů, mohlo by to být považováno jako porušení platných smluv. Ty totiž zaručují svobodu pohybu pro všechny unijní občany.

Motivem, proč chce Londýn regulovat migraci z ostatních člen- ských států ještě před oficiálním odchodem, mohou být obavy z případného dramatické­ho nárůstu migrace, a to zejména z chudších států jihovýchod­ní Evropy.

Daily Telegraph cituje svůj zdroj s tím, že pokud by se tak nestalo, ve zbývajícím období by mohla do země „přijít půlka Rumunska a Bulharska“.

V současné době žije ve Spojeném království asi 3,6 milionu občanů z ostatních členských zemí EU. Největší skupinu, zhruba jeden milion, tvoří Poláci.

Varšava počítá s tím, že až pětina z nich by se mohla po definitivn­ím vystoupení Spojeného království z Evropské unie vrátit domů.

Naproti tomu počet britských občanů, kteří žijí v některém z ostatních 27 členských států EU, činí 1,2 milionu.

V rámci Evropské unie se objevily návrhy, aby získali možnost zažádat si o status individuál­ních členů EU. Ten by jim garantoval, že se na jejich postavení a dosavadníc­h právech nic nezmění.

V současné době je zákon, zmocňující vládu premiérky Mayové k jednáním o odchodu ze Společenst­ví, projednává­n v britském parlamentu. Dolní sněmovna ho již schválila beze změny, tentýž průběh je očekáván i v nevolené Horní sněmovně.

„Chce udělat jasno stanovením konkrétníh­o termínu, zatímco Ev- ropská unie vypadá zmateně a sklíčeně,“předem pochválil pravděpodo­bný postup premiérky euroskepti­cký konzervati­vní poslanec Iain Duncan Smith, jenž patřil k tvářím kampaně před referendem o setrvání v Unii.

Jak uvedl list, v rámci vlády se původně diskutoval­o, že by rozhodujíc­ím dnem pro podané žádosti o trvalý pobyt byl 23. červen 2016, kdy proběhlo referendum o brexitu. Právní expertizy ovšem údajně ukázaly, že by to bylo protiprávn­í.

Britové vědí, že mezeru nepůjde lehce zaplnit

Otázka, jaké postavení budou mít po odchodu z Unie ostatní Evropané ve Spojeném království, bude patřit k nejsporněj­ším tématům budoucích rozhovorů mezi Londýnem a Bruselem.

Ministryně vnitra Amber Ruddová v neděli znovu potvrdila, že „svoboda pohybu, jak jsme ji znali, skončí“.

Její ministerst­vo podle všeho zvažuje možnost, že pracovní síly ze států EU zaměstnané v klíčových sektorech hospodářst­ví by mohly získat několikale­tá pracovní víza. Zároveň by ale byl omezen jejich přístup k sociálním dávkám.

Ruddová uvedla v rozhovoru pro televizní stanici ITV, že její ministerst­vo pracuje s několika variantami. Vláda ale prý rozhodne ve chvíli, až bude jasno, jak dopadnou jednání s EU.

V podobném duchu se předtím vyjádřil i ministr pro brexit David Davis. Uvedl, že jeho země nezavře dveře pro pracovní síly z Evropské unie okamžitě. Potrvá prý „roky a roky“, než se podaří obsadit pracovní místa, jež nyní zastávají občané států EU.

Britští zaměstnava­telé v minulosti vyjádřili obavy, zda v případě „tvrdého brexitu“najdou dost pracovních sil, hlavně v případě, že by stávající unijní občané museli Spojené království opustit.

 ?? Odpůrci brexitu postavili na hranici mezi Irskem a Severním Irskem v rámci protestu falešnou celnici. FOTO ČTK ?? Celnice zdržuje.
Odpůrci brexitu postavili na hranici mezi Irskem a Severním Irskem v rámci protestu falešnou celnici. FOTO ČTK Celnice zdržuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia