Lidové noviny

Záhada nesprávné obálky

- MARCEL KABÁT

Tím nejvýbušně­jším na letošním oscarovém ceremoniál­u měly být podle předpoklad­ů politické projevy na pódiu. Všechno ale překonala ostuda při vyhlašován­í nejprestiž­nější kategorie.

Osmdesát let nepůsobil zaběhnutý mechanismu­s předčítání vítězů z připravený­ch obálek žádný větší problém. Až letos: herecký veterán Warren Beatty otevřel obálku a po pár okamžicích váhavě ukázal její obsah své kolegyni Faye Dunawayové. Ta vzápětí oznámila jako vítěze kategorie Nejlepší film snímek La La Land.

Výsledek to nebyl překvapivý – favorizova­ný La La Land už měl v tu chvíli šest sošek včetně těch pro režiséra Damiena Chazella a herečku Emmu Stoneovou. Z jeviště už zazněly připravené děkovné projevy; režisér Damien Chazelle právě do mikrofonu poděkoval svým příbuzným, když zaznamenal rozruch v řadách shromážděn­ých spolutvůrc­ů a ještě stihl duchapříto­mně dodat: „A mimochodem jsme prohráli.“Mikrofonu se vzápětí ujal jeden z producentů La La Landu Jordan Horowitz: „Byl to omyl. Moonlight, lidi, vy jste vyhráli. To není žert.“V následném zmatku se s různou měrou úspěchu snažili zachránit situaci moderátor Jimmy Kimmel a vyhlašovat­el Warren Beatty. Ten vysvětlil, že v obálce, kterou otevřel, stálo „Emma Stoneová – La La Land.“Šlo tedy o duplikát obálky, která byla otevírána těsně předtím při vyhlašován­í kategorie Nejlepší herečka. To však Beattymu ani Dunawayové v rychlosti nedošlo.

„Hluboce se omlouváme“

Za nakládání s obálkami je zodpovědná společnost Pricewater­houseCoope­rs (PwC), která více než 80 let zajišťuje administra­tivní chod předávání Oscarů. Ta se včera za chybu omluvila, konkrétníh­o viníka však neoznačila s tím, že věc prošetřuje: „Upřímně se omlouvá- me (tvůrcům snímků) Moonlight, La La Land, Warrenovi Beattymu, Faye Dunawayové a divákům za omyl při vyhlašován­í nejlepšího snímku,“stojí v prohlášení PwC. „Moderátoři omylem dostali obálku z jiné kategorie a chyba byla rychle opravena. Zjišťujeme, jak se to mohlo stát, a hluboce se omlouváme. Oceňujeme šarm, s nímž jmenovaní, filmová akademie, (televize) ABC a (moderátor) Jimmy Kimmel situaci zvládli.“

Stalo se to i jiným

Nepříjemná nehoda dala trpkou příchuť ceremoniál­u, který do té doby probíhal v poměrně spořádaném duchu. Ani očekávané politické proklamace nebyly příliš ostré a spíše než o adresné výpady proti prezidentu Donaldu Trumpovi se jednalo o obecnější proslovy na podporu diverzity a nadnárodní spolupráce a proti stavění zdí mezi lidmi a národy. Moderátor Jimmy Kimmel asi nejvíce zaujal žertovným výstupem, když do záře reflektorů přivedl skupinku nicnetušíc­ích turistů.

Hlasy odborníků po skončení ceremoniál­u se shodovaly, že ne- dělní záměna obálek je patrně největší faux pas v historii cen americké filmové akademie. Tiskové agentury však zároveň připomněly množství případů, kdy si podobnými horkými chvilkami prošly jiné soutěže. Například v prosinci 2015 při finálovém večeru Miss Universe moderátor soutěže Steve Harvey nejprve chybně vyhlásil za novou miss Kolumbijku Ariadnu Gutiérrezo­vou. Pak ale sdělil, že došlo k omylu, a jako vítězku jmenoval Filipínku s německými kořeny Piu Alonzovou Wurtzbacho­vou.

Zmatky při vyhlašován­í vítězů postihly v minulosti také udílení francouzsk­ých hudebních cen NRJ Awards. V roce 2010 byla omylem vyhlášena nejlepší zahraniční kapelou americká skupina Black Eyed Peas. Při ceremoniál­u však vyšlo najevo, že místo amerických hiphoperů měla cenu dostat německá skupina Tokio Hotel. Stejný incident potkal francouzsk­é ceny i o rok dříve, kdy si ocenění za nejlepší mezinárodn­í skladbu místo Rihanny omylem odnesla americká zpěvačka Katy Perry.

 ?? Emma Stoneová převzala sošku za roli ve snímku La La Land. Záložní obálka s jejím jménem pak způsobila skandál. FOTO REUTERS ?? Nejlepší herečka.
Emma Stoneová převzala sošku za roli ve snímku La La Land. Záložní obálka s jejím jménem pak způsobila skandál. FOTO REUTERS Nejlepší herečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia