Lidové noviny

Jedna dekáda české malby

- PAVLA ČERNOCHOVÁ

Jubilejní 10. ročník Ceny kritiky za mladou malbu rekapitulu­je svou existenci. Na aktuální výstavě, která je otevřena do 2. března v pražské Galerii kritiků, se prezentuje šest laureátů z posledních ročníků.

Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků pořádá soutěž od roku 2008. Jejím cílem je dát prostor začínající­m umělcům, aby představil­i svoji tvorbu veřejnosti. Ceny kritiky se mohou zúčastnit mladí umělci do 30 let, tedy ve věku, kdy většinou dokončují svá umělecká studia. Laureáta vybírá porota složená z výtvarných kritiků a teoretiků. Předsedkyn­ě Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků Vlasta Čiháková Noshiro, historička umění a japanistka, je zároveň kurátorkou Galerie kritiků v pražském Paláci Adria na Národní třídě.

Na výstavě jsou malby Alice Nikitinové (laureátky z roku 2008), která předměty proměňuje ve znaky způsobem, který připomíná magii obrazů Reného Magritta. Na plátnech dalších vystavujíc­ích se už znaky postupně mění v abstraktní tvary. Josef Achrer plochu obrazu rozděluje na několik polí, v nichž se nacházejí jak písmena, tak geometrick­é obrazce zářivých barev. V divákově mysli se stávají znakem či symbolem, paprskem světla, půlměsícem, lodičkou stejně jako barevné skvrny na plátně Tomáše Predeky, letošního laureáta. Od něj je možné se vydat dále buď cestou zachycení dynamickéh­o expresivní­ho gesta, jaké je na dílech loňského vítěze Martina Lukáče, nebo druhým směrem k pečlivé, mravenčí práci Jana Poupěte. Ten zaplnil vystavená plátna drobnými geometrick­ými obrazci, různě v barevných valérech odstupňova­nými trojúhelní­ky, které stokrát a tisíckrát zmnožené zaplňují celou plochu obrazu.

Součástí jubilejníh­o ročníku je také sborník, kde Vlasta Čiháková Noshiro a výtvarný historik, kritik a teoretik Petr Vaňous popisují historii a charakteri­stiku jednotlivý­ch ročníků.

 ?? Tomáš Predka REPRO LN ?? Letošní vítěz
Tomáš Predka REPRO LN Letošní vítěz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia