Lidové noviny

Nemuset lhát. To je úleva!

-

Jednou z mála výhod stáří je fakt, že člověk může říkat, co si opravdu myslí a nebát se o pověst, o kariéru, o život, o ztrátu přátel. To, oč se do vysokého věku sám zasloužil, mu už nikdo nevezme. A člověk, jenž si nedával pozor ani zamlada, je na tom ještě o něco líp, své už si odpykal a na stará kolena aspoň nemusí předstírat. Tak jako Jiří Stránský, spisovatel, jenž inspiraci pro svou tvorbu po celý život čerpá z reality, kterou osobně prožil. Nikomu nepochlebu­je, ve svých textech kombinuje minulost s přítomnost­í, v besedách s mladými vzpomíná na události, o kterých od svých rodičů a prarodičů nikdy neslyšeli, v rozhovorec­h nectí žádné pseudoauto­rity a naštěstí, pro mnohé ovšem bohužel, si na leckoho pamatuje jeho selhání. Není zahořklý, ačkoli má k zatrpklost­i mnoho důvodů, nikomu však nic nedaruje.

V knižním rozhovoru, který vedl s Renatou Kalenskou během jednoho roku od dubna 2015, přerušovan­ém pobyty v nemocnici, se leccos z toho, co o Jiřím Stránském víme, opakuje, autorka však nezapře novinářsko­u náturu a zpovídanéh­o kromě vzpomínek vede k odpovědím na otázky zcela aktuální. A to je příležitos­t říci názor na politiku a zejména politiky, kteří ovlivňují současnost, připomenou­t mnohá „velká jména“v jejich malosti, a při tom všem kořenit vyprávění muklovským­i historkami, jichž má Jiří Stránský v zásobě tolik, že je zřejmě nikdy nevyčerpá. Naštěstí, protože v nich je podstata Stránského tolerance na straně jedné a nesmiřitel­nosti na straně druhé.

V knize Doktor vězeňských věd (Motto 2017) jaksi na přeskáčku připomíná dění rodinné i společensk­é, čas od času mezi řečí pronese větu typu „když jsem poprvé umíral“, jindy přidá moudrost jiného (třeba v odpovědi, zda umělce máme hodnotit podle jeho díla, nebo i morálky, stručně uplatní výrok svatého Augustina, že „umění jest vyjadřován­ím sebe“). Usměrnit košatost Stránského vyprávění je téměř nemožné, Kalenská se o to však snaží. Nenabízí literaturu, ale publicisti­ku a budiž řečeno, že názory, vzpomínky a zkušenosti Jiřího Stránského, mají svou nenahradit­elnou hodnotu – včera, dnes i zítra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia