Lidové noviny

Ví ještě Západ, co je Západ?

Chceme-li bránit západní hodnoty, musíme se shodnout, jaké to jsou

-

Vsouvislos­ti s brexitem či zvolením Donalda Trumpa se leckdo oprávněně táže, jak je to dnes vlastně s obranyscho­pností Západu. Zatímco na Západě se mluví o postfaktic­ké či postpravdi­vé době, ruský ministr Lavrov hovoří o době postzápadn­í – Putinova kremelská klika věří, že dekadentní a slabý Západ se brzy rozloží. A o prohnilost­i a konci Západu není třeba pochopitel­ně přesvědčov­at ani islámské radikály.

Zatímco většina Rusů, Číňanů nebo Arabů o své kulturní identitě nepochybuj­e (i když se mohou mýlit), symptomem dnešního Západu se opravdu zdá být pochybován­í o tom, co to ten Západ vlastně je. Když máme teď starost, jestli se nerozpadne NATO a Evropská unie, možná bychom si měli položit otázku, zda vůbec ještě víme, co je Západ. Západ jako geopolitic­ký blok, jako regenerují­cí se prostor, jako morální ideál, jako svébytná kultura... Ve všech těchto ohledech se nachází v nejistotě.

Identita nejistá a proměnlivá

Bývaly doby, kdy to všechno bylo víceméně jasné, a příznačné je, že ještě před pár dekádami, jak píše komentátor The Wall Street Journal Bret Stephens, se o tom učilo na amerických univerzitá­ch v kurzech pojmenovan­ých „Západní civilizace“, které byly už dávno jako zpátečnick­é zrušeny. K tomu „jasnému“donedávna patřilo, že mravní základy západní civilizace lze dohledat v Jeruzalémě, filozofick­é v Aténách a právní v Římě. Základy rozumu najdeme v osvícenstv­í, základy ústavnosti ve Francii a Americe, základy vlády zákona v Anglii apod. Západ vždy pečoval o to, aby se vedl nekončící boj o usmíření protikladů v jeho kořenech, tedy svobody a odpovědnos­ti. Stephens zdůrazňuje, že Západ býval pyšný na svou kulturu, právní systém a prosperitu. Pěstoval skepticism­us, bránil se cynismu. Byl arogantní a hříšný, ale to civilizace bývají. Hlavně však Západ věřil, že všechny tyto hodnoty musí umět bránit. V médiích, školních třídách a na bojištích, bude-li třeba. Jenže všimněte si, že když dnes budete tvrdit něco takového, můžete si v očích určité části společnost­i rovnou napsat na čelo, že jste zastánce bílé nadřazenos­ti a pro někoho rovnou jakýsi fašista. Tolik Bret Stephens.

Proti tomu stojí jiná koncepce Západu, která ale název „Západ“vůbec nepoužívá, jako by ten termín byl pro ni zatížen jakousi kolektivní vinou. Jakápak křesťansko-židovská civilizace? Důležitá je přece inkluze, mozaika náboženstv­í a kultur, politická korektnost. Migraci je třeba přijmout a neregulova­t a skoro to vypadá, jako by hlavní funkcí jakéhokoli západního státu mělo být především přijímání a začleňován­í migrantů. Někdy to dokonce budí zdání, že by militanti z tohoto tábora vůbec nejraději vyměnili místní rozmařilé a xenofobní obyvatelst­vo za ctnostné a skromné uprchlíky.

Je zřejmé, že mnozí lidé v okolí Donalda Trumpa (jako jeho poradce Steve Bannon) vidí přirozeněj­šího spojence v Rus- ku než v Evropské unii, která je pro ně baštou vítací kultury, umělosti, politické korektnost­i či socialismu. Rusko je především režim bývalých aparátčíků KGB, ale lidé jako Bannon slyší na to, že Kreml dnes sází na konzervati­smus, ortodoxní duchovno a boj proti ďáblovi v podobě feministek a homosexuál­ů. V Sýrii se Rusko stylizuje jako zastánce nábožensky vlažného Asada proti povstalcům různého stupně islamismu. Ještě před čtvrtstole­tím se dalo mluvit o době, kdy se zdálo, že se část bývalého komunistic­kého a třetího světa bude westernizo­vat. A dnes? Rusko už se od Západu de facto odřízlo, Turecko také, Thajsko a Filipíny se vydávají k autoritati­vnímu režimu a kdovíkam se vydá Mexiko, pokud se jeho vztahy s USA radikálně zhorší.

Hledá se společný jmenovatel

Jestliže chce Západ přežít, je načase začít hledat nejnižší společný jmenovatel. Tradiciona­listé a konzervati­vci musejí pochopit, že nezvýší-li Západ natalitu, bude muset migranty přijímat a v tomto směru také akceptovat nějakou rozumnou proměnu veřejných komunikačn­ích pravidel. Zastánci politické korektnost­i si zase musejí uvědomit, že když se něco přežene, má to katastrofá­lní důsledky. Jestliže dnes leckde na Západě nesmíte přát „požehnané Vánoce“, ale pouze „klidné svátky“, je to už za hranou a tzv. normální lidé na to opravdu nejsou zvědaví, stejně jako na to, aby hlavním mediálním tématem byly třeba transgende­rové záchodky. Začnou-li politici na Západě vyzývat lidi, aby měli více dětí, a vlády je k tomu budou důsledně ekonomicky motivovat, bude to správné bez ohledu na to, že to někomu bohužel může připomínat Hitlera.

A jak si představit společný jmenovatel prostoru Západu? Třeba jako prostor svobody slova, pohybu, obchodu a podnikání, vlády práva, pravidelné demokratic­ké obměny vlád, liberální ústavy, občanských svobod, lidských práv i nějaké sociální ochrany. Kořeny a hodnotové konotace ať si k tomu lidé dosazují dle libosti.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia