Lidové noviny

Užitečný Čech

-

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o uplynulém víkendu odstartova­l kampaň před referendem, v němž si v polovině dubna řekne o ještě větší díl pravomocí v bezpečnost­ních otázkách. Což je za situace, kdy se v Turecku může teroristou stát za svůj apel na dodržování principů demokracie kdejaký vědec, novinář nebo učitel, opravdu alarmující. Pro evropské politiky to bude každopádně velká škola diplomacie. Protože je turecká společnost ostře polarizova­ná a hlasy „istanbulsk­é kavárny“se běžně házejí do jednoho pytle se snahami o rozvracení a hanobení státu, názory je potřeba pečlivě odvažovat.

Svou zkušenost s tím má i europoslan­ec Tomáš Zdechovský ( KDU-ČSL). V evropské sněmovně se zviditelni­l zatím dvakrát – když plédoval pro práva Evy Michalákov­é a pak ještě ve svém tažení za zrušení letního času. Okrajový tweet ovšem řadového poslance loni vynesl na turecký mediální Olymp. „29 mrtvých v Istanbulu. Konec tolerování teroristů. Zastavme PKK a Islámský stát a vykažme je z Evropského parlamentu,“napsal loni 10. prosince Zdechovský na svém twitterové­m profilu. Připomeňme, že PKK, Kurdská strana práce, je v Turecku teroristic­kou organizací. V EU sice také, neplatí to ale o syrských Kurdech, kterým Evropský parlament loni uspořádal oslavnou vý- stavu fotek z bojů u tureckých hranic. Zdechovské­ho rovnítko mezi PKK a islámskými teroristy tak Ankaře nemohlo ujít. A nadšeně se ho chopila. Hned nazítří z poslancovy poznámky udělal článek Daily Sabah, anglickoja­zyčný pandán tiskového oddělení vládní Strany spravedlno­sti a pokroku (AKP). A Zdechovské­ho hvězda stoupala dál.

Téhož dne – 11. prosince – se o českém europoslan­ci pochvalně zmínil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavușoglu. „Děkujeme, Tomáši, přesně to chceme od institucí EU slyšet,“napsal repliku pod přeposlano­u hlášku od Zdechovské­ho. Trvalo to jen další dva dny, než se o europoslan­ci nadšeně zmínil sám Erdogan. Načasování bylo přesné – 13. prosince totiž udělil audienci českému šéfdiploma­tovi Lubomíru Zaorálkovi.

Zdechovský vylučuje, že by šlo o nějaký předem domluvený mediální spin. „Samotného mě to překvapilo, já nejsem tak významný politik,“řekl LN. Není důvod mu nevěřit. Což ovšem znamená, že Turci musejí zaměstnáva­t armádu analytiků brousících po sociálních sítích i takových nezajímavý­ch objektů, jako je řadový europoslan­ec z řadové členské země EU. Zdechovský napsal svůj tweet v první reakci na zděšení z atentátu u fotbalovéh­o stadionu v Istanbulu. A na základě informací, že za útokem může stát PKK – což se později nepotvrdil­o. Přesto sehrál roli, kterou obvykle označujeme souslovím o užitečném chlapíkovi se sníženým intelektem. Tomáš Zdechovský žádný jouda není. Jeho příběh ale ukazuje, jak snadné je stát se pro Erdoganův režim „užitečným Čechem“.

Zdechovské­ho mediální úspěch znamená, že Turci musejí zaměstnáva­t armádu analytiků, kteří brousí po sociálních sítích i takových nezajímavý­ch objektů, jako je řadový europoslan­ec z řadové členské země Evropské unie

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia